Zhiyun Crane Gimbal Stabilizer İnceleme ve Özellikler

0 Shares

Zhiyun Crane inceleme ve özellikleri itibariyle gerçekten alanı memnun edecek bir gimbal. Şu anda piyasada zibil gibi gimbal mevcut (30-40 kadar ürün var) . GoPro, cep telefonu, DSLR fotoğraf makinesi veya Red-Alexa gibi sinema kameraları için sürekli yeni çıkan ürünler görüyoruz. “Hangisi daha iyi? N’apayım? Beklesem mi? Acaba performansından memnun kalır mıyım?” gibi sorular sizi inceleme videosundan incelem videosuna sürükler. Sonra YouTube dehlizinde kaybolur ve bi’ anda kendinizi Arif’in Manchester’a attığı golü izlerken bulursunuz  😛

fotografium.com

Bu hafta elimize Zhiyun Crane geldi. Güzelce inceleme şansı bulduk. 1.2 kg taşıma kapasitesine sahip. Yani aynasız fotoğraf makineleri olsun, DSLR fotoğraf makineleri olsun, büyük çoğunluğunu taşıyabilen bir gimbal. Ha bir de yeni update gelmiş, onu yüklerseniz 1.8 kg’a çıkıyor ki, Alexa takmayacağınızı düşünürsek hemen her şeyi taşıyacaktır. Gimbal’ın 3 aksı var ve bu 3 aks 360 derece dönebiliyor. Daha önce bahsettiğim listede bu özelliğe sahip başka bir gimbal yok.

Yine diğerlerindeki gibi bunda da 3 hareket modu var:

  • Pan ve Takip Modu – Kamera hem takip, hem de kolu çevirmeniz durumunda yatay dönüş yapar.
  • Kadrajı Kilitleme Modu – Kadraj en son hangi yönde kaldıysa nereye çevirirseniz çevirin orda kalır.
  • Pan ve Tilt Takip Modu – Kadraj hem takip hem de kol hareketine göre pan ve tilt yapar.

Biz açıkçası sadece gimbalin kendi performansını görebilmek adına gövdesinde stabilizer olmayan bi’ model tercih edelim dedik ve Canon 5D Mark III’le kullandık. Canon 5D Mark III aynasızlara göre biraz daha ağır, bu da gimbalin motorlarını test etmek için iyi bir durum. Evet sonuçlara tekrar geleceğiz, ama önce bir kutuya, kuruluma bakalım.

Zhiyun Crane Kurulum

fotografium.com

Zhiyun Crane, harika bir hard case çantayla geliyor. Bu tip çantayla gelen ürün sayısı bi’ kere çok az. Daha baştan beni aldın Zhiyun, bravo Kutu içerisinde 3-4 parça var, yani öyle açınca “Aman diyim, hepsini ben mi bağlıycam?!!” gibi bir şoka da girmiyorsunuz. Gayet basit. Pilleri şarja takın. Dolunca alın, kısa boru şeklindeki tüpe takıp, aynı tüpü gimbalin alt kısmına çevirerek sabitleyin. Bitti bu kadar.

Zhiyun Crane Denge Ayarı ve Kullanım

Hemen ikinci kısma gelelim. Bu tarz aletlerin en zor kısmı denge ayarını yapmak. Uzun bir süre Glidecam kullanmıştık ve sadece denge ayarını yapmak bazen 1 saat kadar sürüyordu veya çekim yaparken denge bozulabiliyordu. Zhiyun Crane’i ilk bağladığımızda denge ayarını yapmak yalnızca 15 dakika sürdü. Bir de en başta ters takmışız, onu da atlarsak normal, kafası çalışan birisi 10 dakikada rahatlıkla kurabilir. (Ben pek beceremiyorum.) Bir de eğer 3 tekerleği de kullandınız ama hala dengede değilse kameranın pozisyonunu hafif kaydırmak gerekiyormuş, aynı hatayı siz de yapmayın.

fotografium.com

Zhiyun Crane full şarjda 6 saat kullanılabiliyor. Süper harika evet ama eliniz yorulacak, öyle telefon gibi sürekli tutamıyorsunuz. Bir de dimdik odun gibi yürüyünce titreme artıyor. Hafif dizlerinizi bükerek Ninja yürüyüşü yapın, çok daha yumuşak görüntü alacaksınız. Biz Canon 5D Mark III’e Canon 50mm f/1.8 taktık. Çekimlerimizi onunla yaptık. Gayet başarılı, bir kere öne ve geriye hareket muhteşem. Ayrıca gimbali ters çevirince alt açı takipler çok sinematografik bir etki elde etmenizi sağlıyor. Çamurlu bir ortamda birinin koşuşunu vs. çekecekseniz, ters çevirip kullanın derim.

fotografium.com

Mikro titremeler var mı? Tabii ki, var. Bunun olmadığı bir alet henüz zaten yok. Ancak bunu da enstantaneyi 50’ye alarak çözebilirsiniz. Model çekimi yapıyorsanız mesela, karakterler çok hareket etmeyeceği için 50’de çalışmakta bir sorun yok, ayrıca böylelikle diyaframı düşürüp alan derinliği daha yüksek, tatlı görüntüler alma ihtimaliniz de artacak.

Gimbalde quick release plate (tripodu kameraya bağladığımız aparat) yok. Kullanım esnasında vidayla alttan takmak zor oluyor. O nedenle ayrıca bir plate alıp gimbale kamerayı öyle takın. O da hep gimbalde dursun. Çok daha rahat çalışırsınız. Ha bir de kamera gimbalde takılıyken ekranı görmekte zorlandım. Bu tabii ki, basit işlerde sorun değil. Ama önemli bir iş yapıyorsanız monitör çıkışı da olduğu için bu da sorun değil, monitörle çalışın, keyfinize bakın.

fotografium.com

Tekrar görüntülere gelecek olursak, Zhiyun Crane bir kere video kalitenizi 3-5 kat artıracak, bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Mikro titreme mevzusunu da çözdük. (Ki gimbal satın alanların çoğu gimballerini aynasız fotoğraf makineleriyle kullanıyorlar.) Aynasızlarda veya yeni model DSLR fotoğraf makinelerinde sabitleyici olduğu için zaten böyle bir sorun yok. Bir de enstantaneyi 50’ye alırsanız hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.

Kamerada hareketlerini ayrıca joystick yardımıyla da yapabiliyorsunuz. İlk başta joystickin hareketlerine uyum sağlamam biraz zaman aldı ama alıştım. Hemen kullanınca hayal kırıklığı olmasın diye söylüyorum, alışmanız lazım. Ne zaman hangi anda hareket yapılacağını tahmin etmek tecrübeyle gelişecek bir şey.

Zhiyun Crane iPhone ve Android Uygulamaları

Bir de uygulama yapmışlar. Uygulaması hem Apple Store‘da hem de Play Store‘da mevcut. Uygulamada vasıtasıyla Zhiyun Crane’i uzaktan kontrol edebiliyorsunuz. Kamera hareketlerini yapabiliyorsunuz. Bu da çok faydalı bir özellik çünkü bazen Zhiyun Crane’i tripoda sabitleyip uzaktan kontrol edebilirsiniz. Kısa film, belgesel tipi işlerde baya faydalı olacaktır.

Gökhan Gök

Yönetmen & Müzisyen. Marmara Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü'nü birincilikle bitirdi. TURSAK Geleceğin Sineması Ödülü, Boğaziçi Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü sahibi. Çeşitli sinema ve reklam filmlerinde senaristlik ve yardımcı yönetmenlik yaptı. Fotografium'un Youtube yüzü.

Subscribe
Bildir
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x