Youtuber ve Yayıncılar İçin Mikrofon Tavsiyeleri
Youtuber mikrofonu son zamanlarda en sık sorulan sorulardan biri.Youtube videolarında ve sesli yayın yapılan her işte kaliteyi belirleyen ve arttıran unsurlardan biri de hiç kuşkusuz amaca uygun, ses kalitesi ve dip sesi en az olan bir mikrofona sahip olmaktır. Bunun için Youtube videolarında görüntü kalitesini yakaladığın gibi ideal ses kalitesini de arttırmak için araştırma yapmaya başladın. Ardından Youtuber mikrofonu nasıl olmalıdır? Yayıncı mikrofonu nedir? Twitch mikrofonu önerisi, 2021 En iyi mikrofon çeşitleri ve fiyatları sorularını sormaya başladın. Belki amacına uymayan düşük kaliteli bir mikrofonla başarıyı elde edemedin. İşte Fotografium konunun uzmanları ile kafa kafaya verip 2021 yılının en iyi mikrofonlarını tek tek inceleyip kafandaki soruları cevaplamak üzere A dan Z ye bir ses/mikrofon rehberi hazırladı. Her seviyeden video çekimini destekleyecek ses ekipmanları ile mikrofonları incelemeye ve tavsiyelerimizi sıralamaya başlamadan önce mikrofonların çalışma prensibleri ışığında mikrofon çeşitlerine bir göz atalım.
Mikrofon Nedir ve Ne İşe Yarar?
Bunun cevabı elbette ses olgusu ile alakalıdır. Ses tanım olarak insan sesinden yola çıkılarak anlatılır. Akciğerlere dolan havanın sesin oluştuğu organlar vasıtasıyla biçimlendirilmesi ve kulak veya ses kaydedici cihazlar tarafından algılanması olarak tanımlanabilir. Ses, titreşim olarak algılanabilen ve kaydedilebilen bir olgudur. Mikrofonlar da bu ses titreşimlerini elektrik yüküne çevirerek kaydedilebilir hale getiren hassas cihazlardır. İster insan sesi olsun isterse doğadaki sesler olsun tüm sesler kaynağından çıktıktan sonra titreşimler şeklinde ilerler. Mikrofonlar da içerisinde bulunan diyafram parçası sayesinde bu ses titreşimlerini akustik enerjiye dönüşür. Diyafram telleri vasıtasıyla mikrofonlar bu ses dalgalarının karşılığı olarak titreşimler oluşturarak sesi elektrik işaretlere dönüştürür. Bir mikrofonun sesleri ne kadar iyi ve kaliteli, pürüzsüz kaydedeceği de tamamen mikrofon çeşidine, içindeki donanımların kalitesine ve ses kaydetme özelliğine göre yapısına bağlıdır. Çünkü yapılarına göre mikrofonlar çeşitli amaçlarla üretilirler. Yapılarına ve üretim amaçlarına göre mikrofonlar, dinamik mikrofonlar, Kondansadör Mikrofonlar, Elektrostatik Kondansadör Mikrofonlar olarak gruplara ayrılır. Genel olarak yayıncılıkta kullanılan bu mikrofon türlerinden başka bir diğer gruplandırma da sesin yön karakterine göre de mikrofonlar Dairesel Mikrofon yani yönsüz, tek yönlü yüreksel mikrofon, çift yönlü sekizsel mikrofon ve süper yüreksel mikrofonlar olarak incelenebilir. Kamera ve D SLR fotoğraf makinelerinde video için kullanılan mikrofon çeşitleri yapısal ve yön çeşitlerine göre şu şekilde sınıflandırılabilir. Kablosuz yaka mikrofonları, kablolu yaka mikrofonları, kamera üstü shotgun mikrofonlar, El mikrofonları, Pc mikrofon, Boom mikrofonlar, stüdyo mikrofonları ve mobil cihaz mikrofonlarıdır.
Bu mikrofon türlerinden hangisini kullanmanız gerektiği tamamen sizin tasarladığınız iş ile alakalıdır. Örneğin sokak röportajları yapacaksanız dış ortam seslerini körelterek yalnızca konuşmacının sesine odaklanıp kaydeden bir el mikrofonuna ihtiyacınız var demektir. Ya da stüdyo ortamında 2-3 kişilik bir tartışma videosu çekilecekse 1 alıcı 2 verici şeklinde çalışan kablosuz yaka mikrafonu tercih etmelisiniz. Video konferans yapıyorsanız USB ile PC Mikrofon sistemleri de mevcuttur. Dış ortamda sesli film çalışmalarında ise tercih edilen mikrofon çeşidi boom mikrofonlar olacaktır. Hangi iş için ses kaydı yaparsanız yapın başlıca mikrofon markaları Rode, Saramonic, Audio Technica, K&M, MXL, Axden, Sony, Sennheiser, IK Multimedia, PreSonus, Apogee, Audix, M-Audio, Behringer firmalarının ürettiği, farklı özelliklerde mikrofonları fotografium. com da bulabilirsiniz. “Hangi mikrofonu satın almalıyım?” veya “Mikrofon satın alırken nelere dikkat etmeliyim?” sorularının cevabını verecek tavsiyelerimize başlıyoruz.
Yeni başlayanlar için Youtuber Kablolu ve Kablosuz yaka mikrofonları
Video çekmeye yeni başladıysanız büyük olasılıkla cep telefonunuz ile çalışıyor olabilirsiniz. Mobil telefonlarınızla çekeceğiniz Youtube, Vlog ya da Tiktok videolarında ses kalitesini arttırmanız sizin bu alana daha fazla heveslenmenize ve her geçen gün video kalitenizi de arttırmanıza vesile olacaktır. Kendinizi video alanında geliştirdikçe giriş seviyesi bir aynasız kamera ile buna uygun bir lens seçerek ya da Sony, Canon ve Nikon markalarının özel oluşturduğu giriş seviyesi Vlogger kamera kitlerine yöneleceksiniz. İşte bu ilk girişte mikrofonu buna göre seçmenizi tavsiye ederiz. Sonra mikrofon değişimine ihtiyacınız olmadan hem cep telefonu mikrofonu hem de DSLR Mikrofonu olarak kullanacağınız giriş seviyesi kablosuz ve kablolu yaka mikrofonlarından başlıyoruz.
Saramonic son yılların giriş seviyesinden profesyonel ses çözümlerine kadar her seviye video ses ekipmanları üretimiyle adından çokça söz ettiren mikrofon markalarından biridir. Bu model ise hem cep telefonu hem de DSLR yada aynasız kameralara bağlanabilen giriş seviyesinde ekonomik ama ses kalitesi tatminkar olan bir kablolu yaka mikrofonu olarak karşımıza çıkıyor. Youtube ve Vlog videolarına yeni başlayanlara ilk etapta yetecek seviyede bir kalite için tavsiye edebiliriz. Yine bu model 3, 5 jak girişine sahip olan tüm aksiyon kamera, tablet, PC ve video kameralara da bağlanabilir.
Ben kablo ile uğraşamam, ben mikrofonu değil mikrofon bana göre hareket etsin diyorsanız seni artık üst seviyeye davet edip kablosuz yaka mikrofonları reyonuna alalım.
Kablosuz Yaka Mikrofon Çeşitleri ve Tavsiyelerimiz:
Kablosuz yaka mikrofonlarının çalışma prensibi genel olarak sesini kaydedeceğimiz kişinin üzerine klips ile takılan sesi ileten bir verici, sesi kaydedeceğimiz Kamera, PC ya da mobil telefonlara TRS girişi ile takılan bir alıcıdan ibarettir. Bu vericilerin sayısı konuşacak kişi sayısına göre arttırılabilir. Bu sebeble Rode, Saramonic marka kablosuz yaka mikrofonlarının 2 verici 1 alıcı ya da 3 verici 1 alıcı şeklinde hazır paketleri bulunmaktadır. Yapısal olarak da telsiz benzeri vericilere sahip konuşmacının beline takılan modellere ek olarak artık daha kompakt olarak üretilen klips şeklinde kablosuz yaka mikrofonları da bulunmaktadır. İşte bu mikrofon setine en güzel örnek:
Saramonic Blink 500 B2 Kablosuz Yaka Mikrofonu
Saramonic Blink 500 serisi kablosuz yaka mikrofonlarının en küçülmüş halidir. Wireless vericilerin artık bele takılıp ağırlık yapmasına gerek kalmıyor. Verici aynı zamanda kendisi yakaya takılan bir mikrofon olabiliyor. Ya da paket içeriğinde bulunan Lav mikrofonları da bu vericiye takarak konuşmacının yakasına takabiliyorsunuz. Bunun tabi bir avantajı da rüzgara karşı mikrofonunuza rüzgar engelleyici tüy takabilmeniz. En çok merak edilen konulardan biri de kablosuz yaka mikrofonlarının iç mekanda mı dış mekan mı daha kullanışlı olduğu. Kablosuz yaka mikrofonları sesini kaydettiğiniz kişinin sesine odaklı çalıştığından her ortamda kullanıma en uygun mikrofonlardır. Stüdyo, ev ortamında Youtube videolarında kullanacağınız gibi dış ortamda da röportaj gibi çalışmaları rahatlıkla yapabilirsiniz. Dış sesleri en aza indiren yapısıyla Saramonic Blink 500 B2 kablosuz yaka mikrofonu iki kişinin karşılıklı konuştuğu videolarda, canlı yayın mikrofonu olarak ideal bir ses çözümü sunar. Ayrıca uzaktan eğitim videoları için de rahatlık sağlar. 50 metre çalışma mesafesi sunduğundan büyük mekanlarda çalışma imkanı sağlar. Tam şarj edildiğinde de 5 saat gibi uzun bir süre kayıt yapmaya devam eder. Bu kullanım kolaylığı ve ses kalitesiyle Youtube, Vlog, Tiktok videolarınızda ses kalitesini arttırmanız için tavsiye ederiz. Telefon el gimballeri ile daha fazla hareket serbestliği istersen de alıcının Kablo gerektirmeden direkt olarak TYP-C bağlantısı ile Android ya da iPhone telefonlara bağlanabildiği Saramonic Blink 500 B5 Kablosuz Yaka Mikrofonu ya da yine 2 verici 1 alıcıya sahip Saramonic Blink 500 B6 Kablosuz Yaka Mikrofonu senin için daha uygundur diyebiliriz.
Ama ses kalitemi daha da üst seviyeye çıkarmak istiyorum dersen sana uygun olan mikrofon:
Saramonic Blink 500 Pro B2 Kablosuz Yaka Mikrofonu
Daha net ve gürültüsüz ses imkanı sağlayan bu model de ultra küçük iki verici ve alıcıya sahip. 3.5 jak girişine sahip tüm profesyonel video kamera, Aynasız fotoğraf makinesi, DSLR fotoğraf makinesi, mobil telefon, tablet, PC gibi kullanabileceğiniz tüm video kayıt cihazlarına ve profesyonel filmcilerin tercih ettiği gibi profesyonel bir ses kayıt cihazına bağlanarak ses haricen sonra editlenmek üzere kaydedilebilir. Saramonic Blink 500 Pro B2, 80 metre büyük bir çalışma alanı sunar. 8 saat pil ömrü ile uzun süren sahneler ve canlı yayınlar için de avantajlıdır. Bir diğer avantajı da kurulum kolaylığı tüm ekipman yani alıcı ve vericiler bağlandığında 2-3 sn içerisinde eşleşerek hızlı yapılması gereken tüm işlerini kolaylaştırır. Ayrıca kameranı el gimballerine bağlayıp hareketli çalışırken hiçbir kamera hareketini kısıtlamazlar. Saramonic mikrofonları tavsiye listemizin başına koymamızın bir sebebi de fiyat seviyesi elbette. Kaliteli ve Ucuz mikrofon diye araştırma yapılıyorsa karşına mutlaka bu marka çıkar.
Bu seviye kablosuz ultra kompakt yaka mikrofonunda başka neler var dersen
Rode Wireless Go II
Ses ve mikrofon denilince akla ilk gelen markalardan olan Rode’un Wireless kablosuz yaka mikrofonlarının en güzel örneği Wireless Go II tercih listemizin başında. Sadece ultra kompakt yapıda olmasıyla değil üstün ses kalitesi, dip ses sıkıntısız berrak ve net ses kaydı ile de tavsiye edilmeyi hak ediyor. Set içerisinde yine iki kişilik video çalışmaları için klipsli 2 verici ve 1 alıcı bulunuyor. Ve her biri sadece 31 gram . Kullanıcıya esneklik ve rahat hareket imkanı sağladığı için aksiyon olan sahnelerde, spor videolarında sporcunun atletine takılarak rahatça anlatımını yapmasını sağlar. Dahası 70 metre çalışma alanı ve 7 saat tam şarjda iken çalışabilme imkanı. Ayrıca RODE Lavalier GO Mikrofonunuz varsa onu da vericiye TRS ile bağlayıp kullanabilirsiniz.
“Peki bu kadar küçük olmasına gerek yok ama bana daha fazla frekans aralığı lazım. Daha fazla konuşmacı kullanıcam, stüdyoda izleyiciler arasında bir de el mikrofonu dolaştırıcam ya da arada bir de dışarıda el mikrofonu da bağlayıp röportaj da yapmalıyım o zaman ne tavsiye edersiniz?” derseniz
Saramonic UwMic9 (TX9 + TX9 + RX9) 1 Alıcı + 2 Verici Kablosuz Yaka Mikrofonu:
100 metre gibi büyük bir stüdyo ortamında çalışma imkanı veren 2 verici ve 1 alıcıdan oluşan Saramonic UwMic9 Kablosuz Yaka Mikrofonu kiti daha fazla frekans genişliği ile iç mekan ve izole olunamayan dış ortamlarda D SLR kamera ve video kameralara ses kaydetmek üzere özel tasarlanmış bir mikrofon sistemidir. Otomatik frekans tarama özelliği ile sizin aramanıza gerek kalmadan en güçlü frekansları yakalayarak parazitsiz ses kaydını gerçekleştirir. Üzerinde bulunan kulaklık girişine kulaklığınızı da takarak kameradan bağımsız olarak ses kaydınızı anlık olarak dinleyebilirsiniz. İki kişilik videolar için ideal olmasını sağlayan bir diğer özelliği de bir vericiyi el mikrofonu olarak kullanmaya imkan vermesidir.
1 adet Saramonic UwMic9 HU9 Kablosuz El Mikrofonu satın alarak bu kiti 1 yaka 1 el mikrofonu şeklinde kullanabilirsiniz. Böylece seyircinin aktif olarak katılım sağladığı tartışma ya da eğitim videolarında soru soracak izleyiciler arasında el mikrofonu dolaştırılabilir. Konuşmacı da yine yaka mikrofonundan cevaplayarak dengeli bir video akışı sağlanabilir. Bu canlı tartışma programları için bulunmaz bir mikrofon tipi demektir. Yine sokak röportajları da çekiyorsanız kablosuz HU9 el mikrofonun rahatlığını elde edebilirsin. Bu mikrofon kiti tüm Youtube, Vlog videolarında eşsiz bir ses kalitesi ve istediğin gibi yapılandırma serbestliği sağladığı için üst seviyede youtuber mikrofon tavsiyemizin başında yer alıyor. İşim sadece röportaj diyorsan da Hu9 ve diğer kablosuz ve kablolu el mikrofonları seçeneklerini incelemeni tavsiye ederiz. Hatta hoşuna gideceğine emin olduğumuz bir önerimiz daha var. İstersen kanalının logosunu ya da ismini taşıyan sana özel mikrofon süngeri yapabiliriz. Mikrofon Süngeri Logolu ürünümüz ile videolarında logonu gösterebilir ve sünger vasıtasıyla rüzgar gibi dış etkenlerden kaynaklanan gürültülerden kurtulabilirsin.
Gelelim bir diğer çok merak edilen mikrofon türü olan Shotgun mikrofon denilen kamera üstüne bağlanan mikrofonlara. Peki Shotgun mikrofon nedir? shotgun mikrofon nerelerde kullanılır? İngilizceden türkçeye çevrildiğinde av tüfeği manasına gelen bu mikrofonlar silah namlusuna benzediği için bu ismi almıştır. DSLR ya da aynasız tüm video kameraların flaş kızağına ya da video kameraların ışık kızağına, ses kayıt cihazlarına ya da kamera kafeslerine bağlanarak kullanılabilir. Genel olarak koro mikrofonu olarak bilinirler çünkü toplu kayıt çalışmalarında ve geniş alanlarda tüm sesi kaydetmek için uygundurlar. Şimdi kullanım amacına göre ve bağlandığı cihaza göre Shotgun mikrofon önerilerimize başlayalım.
Rode VideoMic Pro Plus Shotgun Mikrofon
Shotgun mikrofon denilince tartışmasız ilk tavsiye edilecek marka Rode Shotgun mikrofonlardır. Özellikle bu alanda özel tasarımlar ve teknolojiler geliştiren Rode’un shotgun mikrofonlara kattığı en önemli özellik Rycote Lyre süspansiyon sistemidir. Bu sistem sarsıntı, rüzgar gibi olumsuz koşullarda sesin etkilenmeden net olarak kaydetmeyi hedefleyen bir süspansiyon sistemidir. Bu tipte en çok satılan ve bizim de en çok tavsiye ettiğimiz model ise Rode VideoMic Pro Plus Shotgun Mikrofon olacaktır. Rode Shotgun mikrofonları konser, tiyatro gibi görsel işlerin ve uzaktaki konuşmacıların seslerinin kaydedilmesini gerektiren işlerin video kaydını yaparken rahatlıkla kullanabileceğiniz gibi Kameranızın üzerinde röportaj işlerinde de kullanabilirsiniz. Özellikle müzik çalışmalarıyla Vlog ve Youtube videolarını birleştirenlerin en çok tercih ettiği Rode VideoMic Pro Plus yanlardan ve arkadan gelen sesleri körelterek önündeki seslere odaklanarak ses karmaşası olmadan asıl çektiğimiz konunun konuşmasını net almak ve ortamdaki doğal sesleri de arka planda rahatsız etmeyecek düzeyde duymak için ideal bir mikrofondur. Birden çok enstrümanla yapılan bir müzik çektiğimizi düşündüğümüzde her enstrümana ayrı mikrofon bağlamadan tek mikrofonla temiz ses kaydını halletmek için tavsiye ediyoruz. Rode shotgun mikrofonları rode shock mount adaptörlerle kameradan bağımsız olarak ayaklı mikrofon stantlarına ya da boom sopalarına da bağlamak mümkündür. İçerisinde bulunan yüksek geçiş filtresi sayesinde ortamda bulunan klima, havalandırma gibi alçak frekans gürültüleri yok etmek için 75 Hz veya 150 Hz frekanslarında çalışmayı sağlar. Ayrıca değişik desibel değerlerini seçip karşınızdaki sesin şiddetine göre temiz sesli video kayıdınızı yapabilirsiniz. Rode VideoMic Pro Plus ve Saramonic ve Boya shotgun mikrofonları, fiyatları ve teknik özelliklerini inceleyerek geniş alanlarda yapacağınız ses kayıt işinizi rahatlıkla çözebilirsiniz. Daha ucuz shotgun mikrofon öner dersen tabi ki seni Saramonic SR-M3 ‘e yönlendiririz. Çünkü ekstra mikrofon girişli ve kulaklık çıkışlı tüm aynasız ve DSLR kameralarla uyumlu çalışacak Shotgun Mikrofon için en uygun bütçeli modeldir.
RODE VideoMic ME-L Mikrofon
Youtube, Vlog içeriklerinizi mobil telefonunuzla çekiyorsanız size lazım olan shotgun mikrofon önerimiz RODE VideoMic ME-L Mikrofon olur.
Lightning konnektörü ve 3. 5 mm jack çıkışı ile iOS ve Android’le çalışan tüm telefonlarla uyumlu olan bu model ekstra pil gerektirmediği için de avantaj sağlar. Özellikle tek başınıza çekeceğiniz mobil Vlog, youtuber mikrofonu ya da Twitch videolarınız için idealdir. Arka plandaki sesleri ortadan kaldırıp ön taraftan gelen sese odaklanan yapısıyla ses netliğini arttırarak videonuza kaliteli ses ekler. Mobil telefonunuzla çekeceğiniz videoların performansını arttıracak bir çözüm önerisidir.
Mobil telefon demişken Rode markasının tam da senin için hazırladığı hazır bir Vlogger kit var. Vlog ya da Youtube videolarını bir masaüstü tripod ve el gimbali, mikrofon ve ışık ile halletmek düşüncesindeysen sana bu kiti şiddetle tavsiye edelim.
RODE Vlogger Kit
Benzer yapıda ve kalitede bir başka tavsiye modelimiz de Saramonic V Mic Mini:
Ultra kompakt ve hafif yapısının yanısıra bu model mobil tüm cihazlara uyulu olduğu gibi aynasız ve DSLR kameralara da 3, 5 mm jak vasıtasıyla bağlanabilir. Bu da onu diğer mobil shotgun mikrofonların önüne geçirir aslında. Çünkü fiyat performansı olarak da iyi görünüyor. Hem telefonla hem de kameralarla yapılacak videolarınızda kullanabileceğiniz en uygun mikrofona sahip olursunuz. Tek yönlü bir kondenser mikrofon olması sebebiyle de konudan gelen sese yönelerek kaliteli ses sağlar.
Yayıncılar İçin En İyi Mikrofon Önerileri
Yukarıda anlattığımız mikrofon türlerinin dışında bir de canlı yayın, akustik performans, şarkı kayıtları gibi yayınlarda kullanılan PC mikrofonlar veya USB Mikrofonlar vardır. Yayıncı mikrofonları aslında sesin ön planda olduğu podcast yayınlarında kullanılır. Bu tip mikrofonlar önlerine takılan sesi pürüzsüzleştiren pop filtreler gibi aksesuarlarla desteklendiklerinde direkt olarak PC üzerinden canlı yayın, Twitch yayınları ya da kayıtlarda en yüksek performansı sağlarlar. Peki yayıncı mikrofonu tavsiyelerimizde neler var?
RODE NT-USB Mikrofon
Müzik performansları, enstrüman kayıtları, şarkı performanslarını ve konuşmaları canlı yayınlamak ya da kaydetmek üzere tasarlanan RODE NT-USB Mikrofon bu kategorinin en profesyonel modellerindendir. Windows ve Mac OS tabanlı bilgisayarlardaki hemen hemen tüm uygulamalar ile uyumlu olan NT-USB Apple iPad’de RODE REC, Garage Band veya benzeri harici mikrofon kabul edebilen her türlü uygulama ile de uyumludur. Eğer Youtube, Twitch yayınlarınız konuşma ya da müzik performansı üzerine kuruluysa mutlaka sahip olmanızı tavsiye edeceğimiz PC mikrofondur. Çünkü üzerinde ses mikseri barındırır. Masa üzerine mini bir tripod ile uygun mesafede kullanabileceğiniz gibi Rode PSA1 Professional Studio Boom Arm üzerine bağlayarak istediğiniz mesafe ve pozisyonda kullanabilirsiniz. Yine aynı arm üzerine takılacak ve sesinizi pürüzsüz hale getirerek sonradan işlemeye gerek bıraktırmayacak harika bir aksesuar da RODE SMR Shockmount + Pop Filtredir. Tam bir Stüdyo mikrofonu istersen sana önerimiz de RODE NT1-A Mikrofon’dur. Rode NT1-A aldığınızda artık yanında SM-6 shock mount, özel pop filtre, yüksek kaliteli 6 mt. mikrofon kablosuyla beraber gelir. Tüm yayıncı mikrofon ve gerekli aksesuar ihtiyacını bu modelle halletmiş olursun diyebiliriz.
Eğer yayıncı mikrofonu kategorisinde fiyat performans ürünü aradıysan karşında Boya BY-PM700 USB Canlı Yayın Mikrofonu. Canlı yayın ve eğitim videolarında kullanabileceğin bu USB mikrofon, fiyatı en uygun olan modellerden olmasıyla beraber ses kalitesi orta seviyenin üzerindedir.
Stereo, cardioid, omnidirectional, bi-directional olmak üzere dört ayrı polarite (yön) ayarı sayesinde konuşmacının yönüne göre hassaslığı ayarlanabilir bir canlı yayın mikrofonudur. Hem windows hem de mac sistemi ile uyumludur. Bu özellikleriyle PC üzerinden Zoom, Instagram, Facebook, Youtube gibi mecralardan canlı yayınlarla marka ve ürünlerinizi en iyi şekilde anlatabilirsiniz. Ya da performanslarınızı ya da uzmanlık konusunda anlatacaklarınızı geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz. Ayrıca PC den bağımsız olarak cep telefonunuzla usb bağlantı kurarak ilgili uygulamayı da yükleyerek kullanmanızı mümkün kılar.
Son olarak da çoğunlukla deneyimli filmcilerin kullandığı Boom mikrofon nedir? Boom mikrofon önerileri hakkında bilgi verelim.
Boom aslında mikrofona takılan sopanın adıdır. Ama film sektöründe boom sopası ucuna takılan mikrofon ve aksesuarların tamamı için boom mikrofon tabiri kullanılır. Peki hangi mikrofonlar boom üzerine bağlanabilir. Rode NTG 4 gibi boardcast kalitesinde bir mikrofon da ya da Rode, Saramonic, Boya markalarının tüm shotgun mikrofonları bağlantı aparatıyla boom sopalarına bağlanabilir. Boom mikrofonun asli amacı da kameranın kadrajına girmeden mikrofonu konuşmacıya yaklaştırıp sesi en iyi şekilde almaktır. Çünkü sesli çekilen sahnelerde bu zorunludur. Boom sopalarıyla beraber mikrofona takılacak deadcat tüyler ya da Blimp gibi daha fonksiyonel rüzgarlıklar dış ortam seslerinden korunak sağlayarak konuşmacının sesini en profesyonelce kaydetmeyi sağlar. Bu tip profesyonel film çekimlerinde ya da videolarında genel tercih ise mikrofonu bir ses kayıtçısına bağlayarak sesi daha kaliteli almaktır. Özellikle Zoom H4n Pro 4 Kanal Ses Kayıt Cihazı ses kaydınızı boom mikrofonlarla en üst düzeye çıkaracak en iyi tercih olur. Neden ses için harici ses kayıt cihazına ihtiyacım olur sorusunun cevabını gözlerinizle görmek istersen bunun için Fotografium. tv’nin konuyla ilgili hazırladığı Zoom H6 ve Rode NTG-2 İncelemesi Videosuna göz atmanızı tavsiye ederiz.
İşte sana tüm alanlarda her seviyeden ses çözümü sunacak ve hangi mikrofonu almalıyım? Sorusuna tam bir cevap olacak tavsiyelerimizi sıraladık. Bu rehber sayesinde amacına en uygun mikrofon çeşidini ve mikrofon markasını seçebilir. 2021 yılının en iyi mikrofonlarını ve en ucuz Youtuber mikrofonlarını inceleyebilirsin. Yine de tam kullanım amacını anlatıp sana özel tavsiyelerde bulunmamızı istersen hemen canlı destekten bize yaz. Uzmanlarımız sana tavsiyelerde bulunmak için hazır bekliyor.