Gece Fotoğrafçılığı / Yıldırım (Şimşek) Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

0 Shares

Gece Fotoğrafçılığı serimizin ikincisi olan ”Yıldırım (şimşek) fotoğrafı nasıl çekilir?” yazımız sizlerle. Önceki yazımızda genel olarak gece fotoğrafçılığından bahsetmiş ve gerekli olan ekipmanlara değinmiştik. Şimdi ise bir çok kişinin nasıl çekileceğini bilmediği ve çekiminin de çok zor olduğunu zannettiği bir fotoğraf çekiminden bahsedeceğim.

İlk yazımız olan “Gece fotoğrafı nasıl çekilir?” yazımızı BURADAN okuyabilirsiniz.

 NIKON D7000 | 34mm F7.1 4" ISO100

NIKON D7000 | 34mm F7.1 4″ ISO100

Yıldırım (Şimşek) Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Şimşek çakma anının ne kadar kısa sürede gerçekleştiğini hemen herkes bilir ve şahit olmuştur. Yıldırım düştüğü zamanki gürültüyü, enerji ile oluşan ışık seviyesini az çok izlemiş ve bunu görüntülemek isteği aklımıza gelmiştir.

Bu kadar hızlı bir an hangi teknik ile görüntülenebilir?

Enstantane yani perde hızı ne kadar artarsa yani ne kadar hızlı açılır kapanır ise hızlı hareket eden nesneleri o kadar rahatça dondurup yakalayabilirsiniz. Yani 1/4000 enstantane de hızla giden bir arabayı duruyormuş gibi fotoğraf çekebilir, topa kafaya çıkan bir futbolcuyu havada dondurabilirsiniz.

Yüksek Enstantane

Yüksek Enstantaneye Bir Örnek

Peki yine hızlı bir an olan Şimşeğin çakma anını yine böyle mi yakalayabiliriz? Hayır tabi ki. Unutulan bir konu da şu, perde hızı ne kadar artar yani enstantane hızımız ne kadar artarsa sensöre o kadar az ışık düşer. Şimşek ve yıldırım gece çekileceği veya yağmur bulutları varken kapalı havada çekileceği için daha az ışık olacağından bu şekilde yüksek enstantanede çekim mümkün olmayacaktır. Peki nasıl çekilecek?

Gece fotoğraflarında görülen küçük bir detay üzerinden anlatayım isterseniz. Gece fotoğrafı çekerken tripot gerektiğini ve uzun pozlama yapılması gerektiğini önceki yazımızda bahsetmiştim. Tripotta sabitlenen makine ile uzun pozlama yapıldığında ışıklı ve hareketli nesneler ışık şeridi şeklinde çıkarlar. Seyir halindeki araçların bulunduğu yolu çektiğinizde araç farları pozlama süresinde yol aldığı kadar ışık şeridi oluşturur.

Uzun Pozlama

İşte aynı şekilde ne kadar hızlı da olsa uzun pozlama da fotoğraf çekimi esnasında şimşek çakarsa bu fotoğrafa işlenir. Çünkü hızlı olması ile birlikte yüksek ışık yoğunluğundan dolayı sensör bu anı rahatça işleyebilir.

Yıldırım (Şimşek) Fotoğrafı İçin Ayarlar Ne Olmalı?

Gece karanlığında normal bir gece fotoğrafı nasıl çekiliyorsa Yıldırım fotoğrafı da öyle çekilir. Yine tüm ayarlarımız tamamen manuel olmalıdır. Oluşturulan kadraja göre, pozometreye bakılarak normal poz seviyesinde ortalama bir ayar gereklidir. Unutmayın bize uzun pozlama gerekli, yüksek enstantane olmaması için ve temiz fotoğraf için ISO en düşükte (50 – 60 veya 100), Diyafram f2.8 ile 5.6 arasında ve bu iki ayara göre normal bir poz için 30 ile 1 saniye arasında bir perde süresi işinizi görecektir.

Yıldırım Şimşek Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Ortam gece karanlığı değilde gündüz vakti fakat bulutlu havada ise, gece karanlığından fazla bir ışık olacağı için ve uzun pozlama yapabilmemiz ışık bnu ışığı azaltmamız gereklidir. Polarize filtre ile ve biraz da diyafram kısarak 5 saniye de olsa uzun pozlama yapmamız yeterlidir.

Fotoğraf çekme işlemi başladığında perde açılıp pozlama süresi kadar kalıp ardından tekrar kapanacak ve bu sürede eğer ayarladığımız kadraj içine gelecek şekilde şimşek çakarsa sonunda bu şimşek anını yakaladığınızı göreceksiniz.

yildirim-simsek-fotografi-nasil-cekilir-4

Peki bu 5 saniye içinde şimşek çakacağını nereden bileceğiz? Evet bunu bilemediğimiz içinde kablo deklanşörü kilitleyerek sürekli fotoğraf çekmemiz gereklidir. Bu yöntemle gündüz vakti kısa enstantanelerde çok fazla fotoğraf çekileceği için biraz perde sayımız artabilir fakat bu fotoğrafı yakaladığınızda buna değeceğini garanti ederim.

Gece vakti de yine 30 saniye de olsa uzun pozlama yaparken o an şimşek çakmaya bilir, bu yüzden gece de kablo deklanşörü kilitleyerek sürekli çekmesini sağlayabiliriz. Yine gece uzun pozlamalarda önceki yazıda bahsettiğim IS OS VR VC gibi her markanın kendine has kısaltmaları olan, genel anlamdaki Titreşim Önleyici özelliğini kapalı konuma getirmelisiniz.

Yıldırım Şimşek Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Önceden 10 dakika boyunca gökyüzünü izleyerek şimşeklerin ne tarafta yoğun şekilde çaktığını ve uzaklığını hesap ederek kadraj seçimi yapar çekime başlarız. Lens seçimi de şimşeklerin ne kadar uzakta çaktığına bağlı değişmelidir. Her lensle çekilebilir. Çok uzakta ufukta çaktığını görüyorsanız Tele Zoom lens kullanabilirsiniz, tabi sağlam bir tripot gereklidir. Çok yakında tam tepenizde çakıyorsa biraz daha bulutların uzaklaşmasını bekleyip geniş açı lensle çekebilirsiniz. Netlik Geniş açı kullanılıyor ise sonsuz da, Tele Zoom ise yine sonsuzda olmalıdır. Alan derinliği verecek halimiz elbette yok 🙂

Yıldırım Fotoğrafı

Yağmur esnasında isek mutlaka makinemize yağmurluk ve kendimize de yağmur geçirmeyen kıyafet veya şemsiye almalısınız. Islanıp hasta olmanızı istemeyiz 🙂 Kış ayları yaklaşıyor ve yağmurlar yakında başlayacaktır. Bolca gece evinizin balkonundan, penceresinden, çatıdan veya sokakta istediğiniz gibi çekebilirsiniz. Sadece direk tepenizde şimşekler çakıyorken çekim yapmamaya biraz daha bulutların uzaklaşmasını, kadrajınıza mimari ve manzara ile birlikte girmesini bekleyin. Çünkü bu anlar hem adrenalin dolu hemde tehlikelidir. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Fatih Akkuş

''Kısaca Fotoğraf Delisi''

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
fatih

Benim gibi gece fotoğraflarına meraklı biri için güzel bir yazı olmuş. Ama beceremediğim bir nokta var elimde canon 650d makinemle karanlıkta yıldırım şimşek fotoğrafı çekmek istiyorum ama makinamın deklanşörüne bastığımda fotoğraf çekmediğini yoruyorum. bunuda ışık olmadıgı için netleme yapamamasına bağlıyorum bunu nasıl aşabilirim.

FATİH

Netliği manuel yapman lazım

2
0
Would love your thoughts, please comment.x