Evde Basit Malzemelerle ve Ekipmanlarla Profesyonel Yemek Fotoğrafçılığı
Evde Yemek Fotoğrafçılığı , fotoğrafçılığın en keyif alacağınız türlerinden biridir. Özellikle yemek yapmak gibi bir hobiniz varsa. Ya da evde butik pasta yapıp Instagram’da satmayı istiyorsanız mutlaka yaptıklarınızın fotoğraflarını çekiyorsunuzdur. Ama bu fotoğrafların profesyonellerin çektiği gibi olmasını ve beğenilerin artmasını istiyorsanız şimdi size basit tüyolarla adım adım yemek fotoğrafı nasıl çekilir? anlatacağım.
Yemek Fotoğrafçılığı İçin Gerekli Ekipman
Kaliteli Yemek fotoğrafları için aslında çok profesyonel düzeyde ekipman gerekmez. Yani full-frame bir fotoğraf makinesi ve çok açık diyaframlı bir lense ihtiyacınız yok. Giriş seviye aynasız bir DSLR ve üzerinde gelen kit lens ile çok iyi yemek fotoğrafları çekebilirsiniz. Ya da evde yaptığınız pastalarınızın, keklerinizin ve size özel tariflerinizin fotoğraf ve videolarını profesyonel seviyeye taşıyabilirsiniz. . Benim bu iş için tavsiyem:
Nikon Z50 16-50mm Kit Aynasız Fotoğraf Makinesi
Nikon Z50 Teknik Özellikleri:
- 20. 9MP DX Formatlı CMOS Sensörü
- EXPEED 6 Görüntü İşlemcisi
- UHD 4K ve Full HD Video Kayıt
- OLED Elektronik Vizör
- 180 ° Eğilebilir Dokunmatik Ekran LCD
- Dahili Wi-Fi ve Bluetooth
- Yaratıcı Resim Modları ve Özel Efektler
- Hava koşullarına dayanıklı Magnezyum Alaşımlı Gövde
- NIKKOR Z DX 16-50mm f / 3,5-6,3 VR Lens
Nikon Z50 teknik özellikleri ile yemek fotoğrafçılığı ve vlog videolarınız için en ideal seçim olacaktır. Video performansının yüksek kalitede olması youtube üzerinden yapacağınız yemek anlatım videolarınızla da fark edilmenizi sağlayacaktır.
Yemek Fotoğrafları İçin En İyi Işık
Böyle iyi bir fotoğraf makinesi ile beraber soft bir led panel işinizi fazlasıyla görecektir. Özellikle yuvarlak soft ledler fazla yer kaplamadan , ayrıca bir softbox gerektirmeden yemek fotoğraflarında istediğimiz güçte ve yumuşaklıkta aydınlatmayı sağlarlar. İşte Evde Yemek Çekmek İçin Işık tavsiyem.
Viltrox VL-500T Yuvarlak Bi-color LED Işık
Neden Viltrox VL 500 T ? Öncelikle güç olarak masaüstü tüm fotoğraf çekimleri için yeterlidir. Soft Led olması sebebiyle ayrıca bir ışık yumuşatıcıya yani softboxa ihtiyaç duymazsın. Konuya çok yaklaştırsan bile parlama yapmaz. Bi color olduğu için aydınlatmada sıcak renk ya da soğuk renk kullanabilirsin. Yine ışık ayağı, batarya, adaptör ile beraber hazır set olduğu için küçük alanlarda en ideal ışıktır. Tabii Youtube ,Vlog videoları için de Viltrox VL 500 T ikili set çok mantıklı bir seçim olur yine. Evet yemek fotoğrafı çekerken kullanacağım ekipmanım bundan ibaret olacak. Şimdi aşamalarıyla Evde basitçe yemek fotoğrafı nasıl çekilir? Anlatmaya başlayalım.
Yemek Fotoğrafların İçin Zemin Hazırlamak
Yemek Fotoğrafçılığı ile beraber aslında burada sizlere fotoğrafçılığın en güzel dallarından biri olan Still life ya da masaüstü fotoğrafçılığın kapılarını açmak istiyorum. Çünkü bu teknikler yemek fotoğrafçılığı ya da tamamen hayal gücünüzü göstererek kurgulayacağınız stil life fotoğrafları için ortaktır. Özellikle bu tip masaüstü fotoğrafçılık yaparak evde olmak zorunda kaldığımız şu günlerde birkaç hobiyi bir arada kullanarak zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Bununla beraber fotoğrafçılık tekniğinizi de geliştirmek için en iyi yöntemi kullanmış olacaksınız. İlk aşama yemek fotoğraflarımız için kendi zeminimizi oluşturmak. Evet işte size yeni bir hobi . Boyama tekniği ile zemin yapıyoruz. Çünkü yemek fotoğrafçılığı ya da stil life fotoğrafçılık da zemin tüm kompozisyonumuzun belirleyicisidir. Bunun için üç boyutlu bir zemine ihtiyacımız var.
Yukarıdaki görseldeki aşamaları şöyle özetleyerek gerisini sizin hayal gücünüze bırakacağım. Ben şu yeni hibrit akrilik boyaları kullanıyorum öncelikle. Zemin malzemesi kalın mukavva da olur. Plaka MDF de olur. Ben 35×50 cm ebadında kalın bir karton buldum onu boyadım. Yemek fotoğraflarında koyu zemin özellikle siyah her zaman iyidir. Çünkü üzerinde sergileyeceğin yemeği ve renkleri oldukça güzelleştirir. İlk katta koyu ceviz yeşil rengi tercih ediyorum. Bu ilk kat alttan gözükecek olan renk yani siyahın altından hafif mavilik görmek isterseniz ilk katı mavi boyayın. İlk kat 1-2 saat kuruduktan sonra Siyah boyaya geçebilirsiniz. Bu aşamadaki sır da siyah boyayı bol kullanmak. Dokulu bir zemin için elinizi korkak alıştırmayın yani boyayı bol sürün. Ardından siyah boya henüz kurumadan hobi marketlerden bulabileceğiniz şu silikon şekillendirici tarak ile boydan boya siyahın üzerinden geçerek alttaki rengi göreceğiz. İstediğiniz şekli verin sonra bırakın iyice kurusun.
İşte hafif kumlu, ahşap dokulu bir koyu zemin elde ettik. Bu zeminde ne çeksem diye düşündüm. Ardından şu süreçte hepimizin evde denediği ekşi mayalı organik ekmek tarifleri geldi. Ben de denedim tabi bu tarifleri ama. Ekmek yapımını değil, fotoğrafı nasıl çekilir? Onu tarif edeceğim.
Yemek Fotoğrafçılığı İçin Mini Bir Stüdyo Kuralım
Yemek fotoğrafı çekmek için küçük bir sehpa ve yanına tek bir ışık koyulacak kadar alan yeterlidir. Yani mutfağınızın bir köşesi bile mini bir stüdyoya dönüşebilir. Arkaya da siyah bir kumaş koydum zemine uygun olsun diye. Üzerine de yaptığım zemini. Şimdi kompozisyonu kurgulayabiliriz.
Yemek Fotoğrafında Kompozisyon Oluşturma
Yemek fotoğrafçılığında kompozisyon sunduğun yemekten daha mühimdir aslında. Senin gibi binlerce aynı yemeğin olduğu bir ortamda yani Instagram’da sen kompozisyonunla beğenileri katlayacaksın çünkü. Öncelikle yemek fotoğrafında kullanılacak kadraj dik ya da yatay olabilir. Paylaşım platformları da her iki kadraja müsaade ediyor zaten. Ben ekmekler için yan kadraj bir kurgu yapmayı tercih ediyorum. Öncelikle yemeğinizle uyumlu olacak kadrajınıza gireceklere karar verin. Bu yardımcı aksesuarlar ya yemek yapılırken kullanılacak malzemeler olur. Ya da yaptığınız yemekle beraber yenilecek içilecek ve yanına yakışacak şeyler olur. Çok fazla abartmadan kullanılacak bu yan malzemelerin rengi ve boyutu sizin kompozisyonunuzun asıl öğelerdir. Öncelikle yerleşim planı doğru yapılmalıdır. Bu plan için kadrajı 3 bölüme ayırmak gerekir.
Evet ilk bölüm sizin asıl yemeğinizi yerleştireceğiniz alandır. İkinci bölüm küçük nesnelerin girmesi gereken alan. Üçüncü alan da daha büyük malzemenin yerleştirilmesi gereken alan. Ben burada ekmekleri diğer alanlardan ayırmak için keten bir çuval ile hafif yükselttim. Ardından diğer malzemeleri de bu plana göre dizeceğim. Bunun için unlu mamüller için en güzel kompozisyon öğesi olacak buğday başakları, buğday taneleri ve minik bir kürek kullanmayı uygun görüyorum.
Yemek Fotoğrafları İçin Işık Kullanımı
Dediğim gibi tek bir ışık kaynağı kullanıyorum. Işığımı biraz yukarıdan ve 45 derece açıyla konuma yönlendiriyorum. Güç olarak tam güç kullandım. Renk sıcaklığını da ekmek rengine uyum sağlaması için 4000 K yani sıcak renklere ayarlıyorum.
Ben bu fotoğrafta direkt bir ışık kullanmak yerine parçalı bir aydınlatma istiyorum. Yani sanki bir pencere aralığından sızan bir ışıkla aydınlanmış gibi bir atmosfer istiyorum. Bunun için hemen bir ışık şekillendirici icad etmem lazım.
Bu etki için de ışıkla konu arasına mukavva bir plakadan değişik şekillerde delikler açıp bir ışık şekillendirici yaptım. Buna Gobo denir. Siz de kalın bir mukavvayı istediğiniz şekilde kesip mesela düz şeritler kesip panjurdan sızan ışık efekti yakalayabilirsiniz. Bu gobo ışık kaynağından uzaklaştıkça efekt belirginleşir. Bu da işin sırrı. Gelelim sonuçlara:
Nikon Z50 ile çok fazla da bir ayar yapmanıza gerek yok zaten. Bu fotoğraflarda tek yaptığım makineyi P moduna almak. Bu modda enstantaneyi de diyaframı da makine kendi ayarlıyor. Sadece enstantanemin çok aşağı düşmemesi için ISO ayarımı 500 ISO’ya aldım. Bu kumlanma yapmayacak bir ISO değeridir. Böylece Z50 bana 1/80 sn Enstantane ve f:5.6 diyafram değerleri ile istediğimi veriyor. Başka bir ayar bilmenize de gerek yok. Tabi bilirseniz ne ala. O zaman takipçilere ”Mutfakta bir fotoğrafçı mı var?” dedirtirsiniz.
Bu zeminin rengini ve şeklini çok beğendim. Yetmedi bir de şöyle kontrastlı, renkli bir şeyler daha çekmek istedim.