Fikirler basit görünse de tek bir sinemagraf oluşturmak için dahi çok fazla çalışmanız gerekiyor.
Virgo, “Ben 3D tasarım yazılımı veya efektleri kullanmıyorum,” diyor, “sinemagraflarımda gördüğünüz her şey pratik uygulamayla elde edilen efektlerden oluşuyor. Bazen siyah veya yeşil fon önünde detayları ayrı ayrı çekmem, sonra da bu parçaları Adobe After Effects’te birleştirip kaynaştırmam gerekiyor fakat nihayetinde her şey Sony α7R III ile çekilmiş oluyor.”
Sinemagraf nedir?
Sinemagraf, döngü halinde tekrarlanan hareketli bir unsura sahip bir fotoğraftır. Bir hareketsiz görüntü ile video bir araya getirilerek sürekli döngü sergileyen bir video oluşturulur ancak bunun en önemli bileşeni, sürpriz etkisidir.
“Bazen görüntünün hareketsiz kısmı illaki hareket etmesini bekleyeceğiniz bir şeydir, örneğin havada asılı kalmış su damlaları,” diyor Virgo. “Şöyle de olabilir: Görüntü hareketsiz bir görüntü gibi görünür ama bir iki saniye içinde görüntüdeki kişi birden göz kırpar. Bir görüntüyü dikkat çekici hale getiren ve bakan kişinin ilgisini yakalayan, hareketli ve hareketsiz kısımlar arasındaki bu kontrasttır.”
İşin Püf Noktaları
Sinemagraf çekimi yaparken her şeyi mümkün olduğunca hareketsiz tutmak işin en önemli kısmıdır. Fotoğraf makinesi tripoda sabitlenmiş olmalı, hareket etmesini istediğiniz unsurlar haricinde her şey sabit durmalıdır. Çekim nesnesi insanlarsa, Virgo bu insanların pozisyonlarını korumalarına yardımcı olmak için gizlediği destekler kullanıyor; kareler bire bir aynı olduğunda, düzenleme sırasında fotoğraf ve videoyu katmanlar halinde kaynaştırmak çok daha kolaydır.
Sinemagrafların hareketli unsurlarına gelirsek, bu kısımları öne çıkarmak için kullanılabilecek başka püf noktaları vardır. Virgo şöyle diyor: “Ağır çekim video için çoğunlukla 120 fps’te çekim yapıyorum. Bu da genellikle hemencecik fark edilecek olan hareketleri, örneğin buharın yükselmesini veya damlaların düşmesini öne çıkarıyor ve daha akıcı bir video oluşturmaya yardımcı oluyor.”
Virgo benzer şekilde α7R III’ün Zaman Atlamalı Çekim özelliğinden de yararlanıyor. Zaman atlamalı videonun müthiş hızlı görünümü hareketsiz bir fon ile bir araya getirilerek sinemagrafın hareketli ve hareketsiz kısımları arasında daha da vurgulu bir kontrast oluşturulabiliyor.
Lens seçimi de büyük önem taşıyor. Virgo esnekliği nedeniyle genellikle Sony FE 24-70mm f/2.8 G Master lensi kullanıyor ancak belirli stillerin etkisini yakalamak istediğinde diğer lensler de sahneye çıkıyor.
“Portre sinemagrafları için FE 85mm f/1.4 G Master lensi kullanıyorum ki bu görüntüler normal bir fotoğrafınki gibi kremsi hoş bir arka plan bokeh’ine sahip olsun. Birinci şahıs perspektifi etkisi veren daha geniş bir görüş açısı oluşturmak için FE 16-35mm f/4 ZA OSS lensi de kullanıyorum; bu dediğim stil şu ara oldukça popüler bir görünüm.”
Peki sinemagraf oluşturmak için Virgo’nun açıklayacağı asıl püf noktası nedir? Virgo, “Hangi yöntemlerle çekim yaparsam yapayım, ortada mutlaka bir sürpriz etkisi olmalı,” diyerek sözlerini noktalıyor.
Virgo bir Sony Europe Görüntüleme Marka Elçisi; diğer çalışmalarına www.sony.com.tr/alphauniverse adresinden ulaşabilirsiniz.