Video Çekenlerin Öğrenmesi Gereken Sinematik Çekim Açıları
Video konusunda çalışmaya başladığınızda kullanılacak teknik ekipmandan sonra en çok araştırmanız gereken konu sinematik çekim açılarıdır. Kullanacağınız Çekim açıları ortaya çıkaracağınız videoların hem profesyonelleşmesini sağlayacak hem de kendinize ait bir video tarzınızın oluşmasını destekleyecektir. Ünlü yönetmenlerin kullandığı bu sinematik görüntü açılarını öğrendiğinizde aslında gerçek sinema diline de hakim olmaya başlayacaksınız. Sinema sektöründe senarist, yönetmen,görüntü yönetmeni ,kurgucu ve diğer yardımcıların kendi aralarında kurdukları iletişimin nasıl olduğunu da daha iyi anlayacaksınız. Böylece siz de artık istediğiniz duyguyu ve atmosferi profesyonelce video sahnenize aktarabileceksiniz. İşte en çok kullanılan ve etkili Sinematik 8 Çekim açısı.
1-Geniş Çekim Açısı (Extreme Long Shot)
Profesyonel yönetmenler genellikle bu çekim açısını bir sahneyi özellikle de filmin ilk sahnesini açmak veya kapatmak ya da izleyicileri tamamen farklı bir dünyaya davet etmek için kullanırlar. Kurgulanan sahneyi belirli bir zamanda vurgulamak için çok kullanışlı bir tekniktir. Karakterin çevreyle olan duygusal veya fiziksel bağlantısını içinde barındırır. Aynı zamanda karakter sahnede tamamen görünmek zorunda değildir. Mesela Dövüş Kulübü‘nün son sahnesinde yönetmen David Fincher’in geniş çekimi kullanması , film doruk noktasına ulaşırken Anlatıcı (Edward Norton) ve Marla (Helena Bonham Carter) arasında yeni bir ilişki kurar.
2-Yakın Çekim Açısı (Close-up)
Konunun sadece belli bir bölümü kadraja dahil edilir. Karakterin duyguları veya tepkileri ön plana çıkar.Yakın çekimin yararı, bize normalde izleyemeyeceğimiz ayrıntılı ve samimi bir görünüm vermesidir.En ufak bir bakış ve mimik hareketi bile anlam ifade edebildiğinden, oyunculuk performansını gösterebilecek en iyi açıdır.Yakın çekimler, izleyiciye bir şeyin önemli olduğunun da sinyalini verir. Spielberg, duygusal içerik söz konusu olduğunda izleyiciyi kendi iradesine boyun eğdirme konusunda usta bir yönetmendir. Yakın çekimleri çokca kullanarak tabii oyuncularına da güvenerek bunu en iyi sağlayan yönetmenlerden biridir.
3-Göz Hizası Çekim Açısı (Eye Level Shot)
İzleyici de farklı bir his uyandırmayan, ortalama bir insanın göz hizasından yapılan çekimlerdir.Göz seviyesinde bir kamera açısı, izleyicinin oyuncunun gözlerini görmesini gerektirmez ve bir çekimin göz seviyesinde kabul edilmesi için oyuncunun doğrudan kameraya bakması gerekmez. Göz hizasında yapılan çekimler, standart insan görüşünü taklit eder ve böylece görsel bilgileri tanıdık bir bakış açısıyla sunar.
4-Üstten Çekim Açısı (high angle shot)
Konu göz hizasının üstünden görüntülenir. Bu çekim açısının vereceği duygu konuyu korkmuş, güçsüz gösterir.birçok farklı türden ruh halini ve gerilimi iletebilir. Ancak, konunun duyguya uygun aydınlatılması ve kamera hareketiyle birlikte daha etkili olacağını unutmamak gerekir. Drone ile yapılacak kuşbakışı çekimler de bu çekim açısının en üst noktasıdır.
5-Alttan Çekim Açısı (Low Angle Shot)
Göz hizasının altından yapılan çekimlerdir. Bu çekim açısı konuyu güçlü veya tehlikeli gösterir.Aşırı düşük açılı çekim açısında kamera karakterin ayaklarının altında bile olabilir . Hitler tüm görüntülerinde bu çekim açısını propoganda aracı olarak kullanarak kendini halkına oldukça güçlü göstermiştir.
6-Omuz Üzerinden Çekim Açısı (Amors)
Amors çekim açısı da denilen bu sinematik çekim açısında kamera sahnede görünen oyuncunun karşısındakinin omzunun hemen üzerinde konumlanır. Omuz üzerinden yaptığınız çekim, izleyiciyi yönlendirmek için kullanılır. çünkü karşılıklı konuşma olan sahnelerde ekran dışı oyuncuyu görsel olarak hatırlatır. Aynı şekilde bu açımız duygusal düzeyde de işe yarar.Bizce de bu açının en ünlüsünü , The Godfather’ın açılış sahnesinde Francis Ford Coppola kullanmış.
7-Öznel Çekim Açısı (POV)
Bu çekim açısı izleyiciyi karakterin bakış açısının içine yerleştirmek için kullanılır. Yani Sahne içinde herhangi bir karakterin olayı nasıl gördüğünü anlatmak için kullanılır. Bu teknik, izleyicinin doğrudan karakterin gözleriyle görmesini sağlar. Genelde karakter uyanırken, bilincini kaybederken ve bir dürbünden bakarken kullanılır. Tarantino’nun Kill Bill’de kullandığı bu açı gibi.
8-Ek Çekim Açısı (İnsert Shot)
Ek çekim açıları her zaman kullanılır. Kolay ve önemsiz görünebilirler, ancak videocuların birçoğunun gözden kaçırdığı süper önemli bir görüntü öğesidirler.Amacı bir sahne içinde detaylara izleyicinin dikkatini odaklanmaktır. Bu çekimler genellikle bir karakterin bakış açısından yapılır, bu da karakterin bir konsantrasyon anında gördüklerini gördüğümüzü düşündürür.Genellikle izleyicinin sahnede yeralan metni okuyabilmesi veya küçük bir ayrıntıyı algılayabilmesi için yakın plan veya aşırı yakın çekim boyutu kullanır.
En çok kullanılan ve videolarınızda fark yaratacak bu sinematik görüntü açılarını mutlaka kullanmalısınız. Ancak kullanılacak açıların daha önceden sahne sahne belirlenmesi çok önemli.Özellikle kurgu aşamasına gelindiğinde kullandığınız çekim açılarının uyum halinde olmasının işinizi ne kadar rahatlattığını göreceksiniz. Kolay gelsin.