Video Işıklandırma Teknikleri

0 Shares

Video Işıklandırma Teknikleri Nedir?

Video ışıklandırma teknikleri denildiği zaman çekeceğiniz video sahnesinde oluşturmak istediğiniz etki ve duyguyu destekleyen bir aydınlatmadan söz ediyoruz. Hemen konun başında söyleyelim ki fotoğraf ve video aydınlatma teknikleri temel olarak aynıdır. Kullanılan ışık kaynakları ve aksesuarlar biraz farklı olsa da temel aydınlatma teknikleri her ikisi için de geçerlidir. Bilinçli bir aydınlatma sinematik video görüntüleri elde etmenin en önemli unsurudur. Bunu aktardıktan sonra geçelim bu tekniklerin neler olduğuna. Video ışık söz konusu olduğunda iki temel aydınlatma yönteminden söz edilebilir. Yumuşak ışık ve sert ışık. Her iki ışıklandırma türü de izleyicide sahneniz hakkında farklı etkiler ve duygular uyandıracaktır. Bu nedenle önce bu iki ışıklandırma tekniğini anlatarak sizin sahnenizde hangisine yöneleceğinizi bulmaya yardımcı olalım.

 

Video Işıklandırması

Yumuşak Işık Nedir? Neden Kullanılır?

Yumumak ışık İngiliz aydınlatma ekolü olarak da bilinen bir aydınlatma türüdür. Bu aydınlatmada sahnede ışığın hemojen olarak yayılması , yüzeylerin tümüne eşit ve oldukça yumuşak olarak düşmesi beklenir. Buna en güzel örnek doğada gün ışığının akşamüstü saatlerinde yumuşayarak yatay olarak inmesidir. Bu saatlerde fotoğraf ya da video çekildiğinde sahnemizdeki konular soft gözükürken gölgeleri de yumuşak ama uzun gözükür. İşte bu etkiyi stüdyo ışık ekipmanları ile de yapay olarak sağlayabiliriz. Yani video ve fotoğraf aydınlatması aslında güneşin değişik saatlerdeki halini taklitten ibarettir. Bunun için özetle şunu da söyleyelim. Aydınlatmayı öğrenmek için güneşi takip etmek ve gün içinde konumunun değişmesi ile birlikte nasıl aydınlatmalar oluştuğunu anlamak çok önemlidir.

 

Doğal Yumuşak Işık

Yumuşak ışık video sahnesinde saflığı ve temizliği ifade eder. Aynı zamanda umut verici hisler uyandırır. Bu nedenle en çok komedi filmlerinde ve reklam filmlerinde kullanılır. Her şey eşit aydınlandığı için izleyiciyi için mesaj apaçıktır. Gizemli çözülmesi gereken bir konu yoktur. Bu nedenle sahne kısa zamanda istenilen etkiyi uyandırır. Bu duyguları veren soft ışığı sağlamak kolay zannedilebilir. Ama yapay olarak sağlanmaya çalışıldığında kontrolünün daha zor olduğu anlaşılır. Ama merak etmeyin doğru ekipman kullanmak ve tekniği bilmek ile kolaylaşacaktır.

yumuşak (soft) ışık

Yumuşak ışık elde etmek için temel video ışık ekipmanı softbox olmalıdır. Çünkü ışık şekillendirici olan softboxlar içlerindeki yansıtıcı yapı ile ışığı daha geniş yüzeye yayar. Önlerine takılan soft beyaz bezler de ışığı daha kaynağından çıkarken yumuşatır. Kullanılan softboxın çift bezi olması ise bu yumuşaklığı arttıracaktır. Özellikle spot led ışıkların önüne takılacak balon softboxlar bu aydınlatma türü için idealdir. Yayılan bu ışığın daha lokal bir yüzeyi aydınlatmasını sağlamak için de softbox ızgarası kullanılmalıdır.

Bu ekipmanlar ile yumuşak ışık sağlamak için bilmeniz gereken üç faktör var:

1- Işık kaynağının ve önüne takılan softboxın boyutu: Bu boyut ne kadar büyük olursa daha geniş bir sahneyi yumuşak aydınlatabilirsiniz.

2- Işığın konuya olan uzaklığı: Bu mesafe arttıkça aydınlatma genişler. Azalınca da bölgesel olur. Yani ışığı konudan uzaklaştırmak ışığı daha fazla soft yapacaktır.

3- Difüzyon yapacak softbox’ın derinliği ve kalınlığı: Softbox ya da aynı türden octabox ne kadar derin olursa ışık içeride daha fazla döner ve yumuşar. Bezin ve malzemenin kalınlığı da ışığı iyi difüz etmesi için önemlidir.

Işığı yumuşatmanın bir başka yöntemi de yansıtma kullanmaktır. Yan duvarlardan, tavandan ya da yansıtıcı reflektörlerden ışığı konuya yansıtmak da başka bir yumuşak ışık elde etme yoludur. Bununla beraber daha geniş yüzey aydınlatmalarında panel difüzör kullanılır. Işık kaynağı ile sahnedeki konu arasına yerleştirilecek panel şeklindeki difüzörler de aynı etkiyi veririr.

 

Sert Işık Kullanımı

Yumuşak ışık tekniğinin zıttı olan sert ışık ise Alman ışık ekolüdür. Bu video ışıklandırma teknikleri ile sert gölgeler ve bölgesel aydınlık hedeflenir. Yumuşak ışık sağlamak için bir çok yöntem olsa da sert ışık tekniği için tek yöntem tek bir ışık kaynağı kullanmaktır. Konuyu yakından ve tek yönden aydınlatmak sert ışığı kabaca zaten oluşturacaktır. Diğer adı Low key aydınlatma olan bu ışıklandırmanın videoda daha fazla karamsarlık ve düşünmeye sevk etmesi beklenir. Çünkü bazı yerler gölgede kalacaktır. Bu karanlık alanlar izleyicinin zihninde çözülmesi gereken duyguları çağrıştırır. Bununla beraber sert aydınlatmada yumuşak ışık gibi detaysızlık değil aksine aşırı detay vardır. Bu detaylar ise her izleyende farklı hisleri tetikleyebilir. Bu nedenle sanatsal olarak düşünülen fotoğraf ve sinema sahneleri bu türde aydınlatılır.

Videoda sert ışık (Low key)

Bu aydınlatmalar için ışığın daha noktasal olması gerekir. Bu nedenle de ışık kaynağının önüne ışığı geniş yüzeye yayacak softbox değil noktasal hale getirecek tas reflektör gibi ışık şekillendiriciler takılır. İçleri yansıtıcı olan bu reflektörlerin önüne grid denilen petekler takılınca ışığı yönlendirmek kolaylaşacaktır. Tek ışık kaynağı ile de sert aydınlatma sağlanacaktır. Yukarıda anlatılan yumuşak aydınlatma sağlama yöntemlerinin aksine ışık konuya yaklaştırılarak lokal bir ışık kullanılır. Ters istikamette kalan gölge alanların biraz da olsa sahneye dahil edilmesi istendiğinde ise beyaz yansıtıcı reflektörler kullanılır. Burada temelde düşünmeniz gereken sahnemizdeki hangi konunun öne çıkarılmasını istediğinizdir. Çünkü tüm stüdyo ışık malzemeleri buna göre konumlandırılacaktır. Bir ipucu olarak video sahnenize bir pencere dahil edip o yönden bir spot ışık verirseniz sert aydınlatmanız daha doğal algılanacaktır.

Set ışık sahne kurgusu

Evet video aydınlatmasının iki temel tekniğini tüm yönleri ile özetledik. Bu iki video ışıklandırma tekniklerini sağlayabileceğiniz bir video ışık seti arayışınız oluştuysa o zaman aşağıya bir tavsiye linki bırakarak yazımızı sonlandıralım. Kolay gelsin.

GVM Spotlight Led Video Işıkları Satın Almak İçin Tıklayın.

 

 

 

 

Erdem Kılavuz

Fotografium İçerik Editörü,İstanbul Ünv. Radyo-TV mezunu.30 yılı aşkın süredir fotoğrafçı ve fotoğraf eğitmeni.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x