İçinizi ferahlatan, baktıkça mutlu olduğunuz fotoğraflar vardır. Huzur bulduğunuz ve ”Bu fotoğrafı nasıl çekebilirim?” diye düşündüğünüz fotoğraflar. İşte o fotoğrafları çekebilen işin ustası Samet Güler röportajımız bu hafta sizlerle. Kendisi her hafta bizlerle ”Manzara ve Uzun Pozlama” fotoğrafçılığı hakkında teknik bilgi verecek.
Fotoğraf Sanatçımızı Tanıyalım
Klasik sorularla başlayalım. Samet Güler kimdir? Kendinizden biraz bahseder misiniz?
Samet Güler sadece doğa ile anlaşma yapmış, doğanın güzelliklerini görmek ve göstermek için uğraşan ve bunları paylaşmayı seven birisi diyerek klasik cevaplardan kaçınayım, ve Goethe’nin güzel bir sözü ile cevabımı tamamlayayım.
“Dağlarda hayat, düzlüktekinden daha insancıldır. Halk birbirine daha yakındır, istenirse de daha uzak, ihtiyaçlar da daha az ama daha zorunlu.”
2: Fotoğrafçılığa olan ilginizin sebebi nedir? Fotoğraf ne kadar süredir hayatınızda?
Fotoğraf’a olan ilgim aslında bir çok neden ile ilişkilendirebiliyorum , ilk nedenlerden bir tanesi analog makinalarla başlıyor , dayımın sirkecide vapur iskelesinde günde 250 adete yakın analog fotoğraf makinası filmleri satardım , müşteriler benden aldıkları filmleri makinaya takmamı isterlerdi , her makina sahibiyle fotoğraf çekinir koleksiyon yapardım , hepsinin yüzünde şaşkın ama güzel bir ifade olurdu. Yaklaşık 2006 yılından itibaren fotoğraf ile bağlantılıyım , o yıldan itibaren sırtımda hep canta oldu , eğer üstümde bir boşluk hissedersem normal insanlar gibi ceplerime bakmam , ya tripotumu ararım yada makinamı , buda bu işe olan hastalık derecesindeki tutkumu anlatır ..
3: Genel olarak uzun pozlama ile manzara çekimleri yapıyorsunuz, bu fotoğraf çeşidini tercih etmenizin sebebi nedir?
Mesleğimin de etkisi ile doğaya olan ilgim ve günlük monoton hayattan uzaklaşmanın verdiği tutku bunun yanı sıra huzur beni fotoğrafa daha çok bağladı , ve bu yüzden manzara fotoğrafçılığına yönelmemi sağladı. Aslında fotoğraf sadece bir araç oldu benim için, doğaya girdiğim anda bütün tedavi olasılıkları benimle yüzleşti, stress ve gürültü, boş kalabalıklar bir anda yok sayılabilecek kadar azaldı, bu yüzden fotoğraf aslında benim için bir tedavi ve şifa kaynağıdır. Bu kaynağı sadece doğada buldum, ve yaradanın mucize sayılabilecek nimetleriyle karşı karşıya geldim. Doğa benim yaşam tarzım oldu.
4: Bu fotoğraf çekimi için ne tür ekipmanlar gerekli sorusu mutlaka geliyordur?
Ekipman konusu benim en çok canımı sıkan konulardandır, bana günde en az 4 veya 5 kere bu soru sorulur, karşılık olarak alacak kişinin bütcesini sorarım, en uygun lens ve makine ile başlanmalı ve yavaş yavaş tadını alarak ekipman değiştirilmeli. Manzara fotoğrafçılığı için geniş açı lens tavsiye ediyorum, bazı zamanlarda geniş acı lens çok uzakta kalan nesneyi alamıyor, o yüzden ara lens de tavsiye ediyorum kişiye. Geniş açı lensi kullanmak oldukça güçtür, derinlik verebilmek istiyorsak lensi iyi tanımamız lazım, fotoğrafa yeni başlayanlar sabırsız olup hemen lensi kenara atabilirler, ama sabrederlerse alabilecekleri en güzel doğa fotoğraflarını ilk başta ruhlarıyla sonrası da deklanşörleriyle çekebilirler.
5: Bu fotoğraflar için belli bir zaman aralığı var mı? Mekanı neye göre belirliyorsunuz?
Bence fotoğraf için herhangi bir zaman aralığı yok, doğada ışık şartları oldukça insanı zorlar, stüdyodaki gibi aynı ışık şartları ve kombine kompozisyonlar gibi değil, aksine her an her şey değişebilir. Genelde en güzel fotoğraflar gün doğumları ve gün batımlarında renk olarak insanları büyüler, Ne zaman bir güneş batsa elimde mutlaka makine olmalı, gün batımlarında muhakkak fotoğraf aklıma geliyor, refleks olmuş adeta. Gün doğumları ise zahmetlidir, eğer uyana bilirsek mükemmel bir mekanda size ait özel fotoğraflar olur, genelde günümüz fotoğrafçılarının zor bulduğu şartlardır, sıcak yatak daha cazip gelir, ama eğer yataktan çıkabilirsek doğanın verdiği gücü üstümüzde hissedebiliriz.
6: Uzun pozlama çekimlerinde nelere dikkat etmemiz gerekir? Bu fotoğrafları çekmeye yeni başlayan arkadaşlara tavsiyeleriniz neler?
Yeni başlayan arkadaşlara ilk tavsiyem sabırlı olmalı ve doğru zamanı beklemeleri, yoksa filtreyi takar takmaz gidip fotoğraf çekmeye çalışırlarsa, o filtre bir daha çantadan çıkmaz ona eminim. Uzun pozlamanın etkisini arttıracak en büyük etken bana göre bulutlardır, genelde pozlamaya çıkmadan önce hava durumuna mutlaka bakarım, poyraz var mı kontrol ederim, güzel derinlik sağlaya bilicek bir mekan belirlerim, ve o mekan güzelse en az on kez giderim. Hiç bir zaman fotoğraf hemen size gelmez mutlaka sizin fotoğrafa ısrarla gitmeniz lazım, verdiğiniz emeğin karşılığını mutlaka alırsınız sadece sabretmek gerekir..
7: Gelelim Photosensia projenize. Biraz bahseder misiniz, Photosensia nedir?
Sensia İngilizce sense kelimesinden türedi ve beş duyu anlamına geliyor biz de bunu temalaştırdık. Gezilerimizde de buna sadık kalıyoruz. Bu yüzden “görünenin ötesine bak” sloganıyla yola çıkıyoruz. Yani hisset anı diyoruz www.photosensia.com sitesinin girişinde bir yazı var, oradan esinlenebilirsiniz. Ayrıca photosensia tescilli bir marka, ve Serap Caymaz’la birlikte kurduğumuz bir proje.
8: Son olarak Fotoğraf sizin için neyi ifade ediyor?
Fotoğrafın bana ifade ettiği tek şey, tedavi. Yaradanın bunca nimetlerini görebilmenin dışında böyle bir hobiye dahil olduğum için hep şükretmişimdir, görebilmek ve onları gösterebilmek bize sunulmuş en büyük şans ve ayrıcalıklardandır, ne mutlu bunu anlayıp şükredebilenlere.
Samet Güler’e Ait Bazı Fotoğraf Çalışmaları
(Not: Bu yazı içeriğinde bulunan fotoğraflar Samet GÜLER'e aittir. İzinsiz kopyalanması ve kullanılması yasaktır.)
Fotolarını takip etmekden zevk aldığım Ender fotoğrafçılardan.Emeğine yüreğine sağlık Sametcim
Cok yuvarlak cevaplar verilmis. Biraz daha ogretici olamaz miydi ? Mesela nd filtreleri kac stopluk. En cok hangi aralikta lensler kullaniyor. Evet fotograflari cok guzel emegine saglik ,kendisine saygi da duydum. Ama bilgi konusunda bu kadar kiskanc olunmamali, paylasimci olmali
🙂 ”Kendisi her hafta bizlerle ”Manzara ve Uzun Pozlama” fotoğrafçılığı hakkında teknik bilgi verecek.
Şimdi kısaca kendisini tanıyalım;” bu sadece kısa bir tanışma yazısı. Teknik bilgiler devamında gelecek. Takipte kalın. Teşekkürler