Tripodunuz Yeterince Sağlam Mı?

0 Shares

Sağlam ve kaliteli tripod bir fotoğrafçı için en önemli ekipmanlardan birisidir. Mal canın, tripod ekipmanın yongasıdır  🙂  Bazen sadece fiyat noktasında çekici geldiği için aldığınız satın aldığınız bir tripod, bütün ayarları doğru yapmanıza rağmen bulanık ve kalitesiz bir fotoğrafın sebebi olabilir. Işığın düşük olduğu ortamlarda uzun pozlama yöntemiyle fotoğraflar çekmek için sağlam ve kaliteli bir tripoda ihtiyacınız olacak.

Tripod almayı düşünüyorsunuz ama rehberliğe ihtiyacınız varsa, sizi BURAYA alalım.

Fotoğraf: Depositphotos

Sağlam ve kaliteli tripodları incelemek için BURAYA tıklayın.

Tripodu Kullanımı İçin İpuçları

  • İpucu #1 – Tripodunuzun yüksekliğini ayarlarken alt kısımlardaki ince kısımlardan ziyade üst kısımlardaki kalın kısımları kullanın. Bu şekilde daha dengeli olacaktır.
  • İpucu #2 – Tripodunuzun çivili ve lastikli olmak üzere farklı ayak seçenekleri varsa iç mekanlarda ve düz zeminlerde lastikli ayakları, dış mekanlarda engebeli zeminlerde çivili ayağı kullanın.
  • İpucu #3 – Dışarıda çekim yaparken tripod üzerine sabitlediğiniz kameranın askısı rüzgardan dolayı hareket ediyorsa, kamera askısını tripodun bir yerine sıkıştırın veya tamamen çıkarın. Aksi takdirde, rüzgarda sallanan kamera askısı tripodu titretebilir.
  • İpucu #4 – Tripodun ağırlığı kameranızın ve en büyük lensinizin ağırlıkları toplamından büyük olmalıdır. 28mm lens takılı olan bir kamera tripod üzerinde herhangi bir dengesizlik yaratmadan sabit kalsa da, aynı kamerayı 300mm lens ile kullandığınızda denge sıkıntısı yaşayabilirsiniz.

Bazen piyasadaki en iyi tripodu kullansanız da titreme olabilir. Bu hareketin %80 oranında nedeni tripod kafası veya klipslerden kaynaklıdır, çok küçük oranda da tripod ayaklarından kaynaklıdır. Tripodda titremenin şartlara göre de birçok nedeni olabilir. Tripodunuzun uygunluğunu ölçmek için çeşitli testler uygulayabilirsiniz.

Test #1

Bu görselde kullanılan deseni indirmek için buraya tıklayın.

Fotoğraf: Digital Photography School

Çıktısını aldığınız bu görseli kapı veya duvar gibi sabit bir yere yerleştirin. Görselin hiçbir şekilde hareket etmemesi, titrememesi çok önemli. Ardından, kameranızı elinizde halihazırda bulunan en ağır lensle birlikte tripoda yerleştirin. Görsel kadrajınıza tam oturana kadar tripodu görsele yaklaştırın.

Fotoğraf: Digital Photography School

Öncelikle 1/100‘den 1/2‘ye kadar farklı enstantane hızlarında fotoğraflar çekin. Düşük enstantane hızlarında kablolu veya kablosuz tetikleyici kullanın.

Bu çekim serisini tamamladıktan sonra fotoğrafları bilgisayarınızda açın ve fotoğraflardaki çizgilerde bulanıklık veya titreme olup olmadığına bakın. Eğer hızlı enstantane hızlarında çektiğiniz fotoğraflar, düşük enstantane hızında çektiğiniz fotoğraflardan daha keskinse, mevcut tripodunuz uzun pozlama çekimler için elverişli değil demektir.

Eğer fotoğraflarda titreme ve bulanıklık tespit ettiyseniz, tripodun hangi parçasının titremeye neden olduğunu bulmaya çalışın. Bunun için, tripodunuzu olabilecek en küçük konuma getirip sabitleyin ve aynı testi tekrarlayın. Eğer sonuçlarda bir gelişme yoksa, sorun büyük ölçüde tripod kafasındadır.

Tripod kafasında sorun yoksa tripod bacaklarını farklı uzunluklarda kullanıp çekim testini yine tekrarlayın. Böylece sorunun tripodun hangi parçasından kaynaklandığını görüp çekimlerinizde ayağınızı tripodunuza göre uzatmış olur ve istemediğiniz sonuçlar almazsınız.

Test #2 – Canlı Önizleme

Yine yukarıdaki desenin olduğu kağıdı kullanın. Kamerayı desenin merkezine netleyin. Canlı Önizleme modunu açın ve desenin merkez noktasına olabildiğince zoom yapın.

Fotoğraf: Digital Photography School

Ardından ellerinizi kamera ve tripoddan çekip bir süre sonra Canlı Önizleme’de kadrajın titreyip titremediğine bakın. Önizlemedeki görüntüde titreme varsa, kameranız düşük enstantane hızlarında keskin fotoğraflar çekecek kadar yeterli değildir. Ayrıca, önizleme modundayken kameranın askısına hafifçe dokunup görüntüde ne kadar büyük bir etki yaptığını kendiniz görebilirsiniz.

Test Sonuçları

Tripodunuz bu testleri geçemediyse, muhtemelen gözünüz gibi baktığınız ekipmanınız için daha sağlam ve kaliteli bir tripod almanın vakti gelmiştir. Daha önce değindiğimiz gibi, alacağınız tripodun ağırlığı halihazırdaki kameranızın ve elinizdeki en büyük lensin toplam ağırlığından fazla olsun. Ancak bu testler sonucunda, sorunun tripod kafasında olduğunu fark ederseniz, yeni bir tripod almanıza gerek yok. Sadece tripod kafasını daha kaliteli bir modelle değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Kapak Fotoğrafı: Depositphotos
Subscribe
Bildir
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x