Tripod seçimi oldukça önemli ve tripod seçmek her zaman riskli ve stresli olmuştur. Ne kadar araştırma yapılırsa yapılsın, doğru kararı verip vermediğinizi sorgular durursunuz. O kadar ki, bir yıl gibi süre sonra bile acaba doğru mu yaptım diye kendinizi sorgulama ihtimaliniz de var. Bu sebeple bize çok fazla sorulan Hangi tripodu almalıyım? sorusunu bir nebze olsun cevaplamaya çalıştık.
Yapı Malzemesi
Yaygın olan alüminyum tripodlara kıyasla karbon-fiber malzemeden oluşturulan tripodlar hem ağırlık hem de denge konusunda avantaj sağlamaktadır. Ayrıca karbon-fiber tripodları kışın o soğuk havalarda tutması ve taşıması daha kolaydır. Ancak tüm bunların yanında bu malzemeden yapılan tripodlar fiyat olarak da fazlasıyla cep yakabilecek seviyededir. Eğer finansal anlamda sorun yaşamayacaksanız karbon-fiber malzemeli tripodlar sizin önceliğiniz olabilir. Ancak ucuz bir tripod alıp da belirli bir süre sonra memnuniyetiniz devam etmezse, yeni bir tripod almaya kalktığınızda size daha fazla maliyet çıkaracaktır. Bunu unutmamak gerekir.
Tripod Yüksekliği
3 tane dikkat etmeniz gereken nokta var;
1- Açık halde iken ne kadar uzun olabildiği
2- Ne kadar kısa olabildiği
3- Kapalı haldeki hali
Açık halde alabildiği en uzun hali için iki seçeneğiniz var . Makineniz ve tripodunuz birlikte göz hizasında veya göz seviyesinden biraz daha alt seviyede olabilir. Göz seviyesinden daha alt seviyede olan tripodlar genellikle “mini” ya da az yer kaplayan anlamında “kompakt” olarak adlandırılır. Bunları seçmeniz durumunda bilinen bazı problemler yaşayabilirsiniz. Bunların en önemlisi, sürekli eğil-kalk durumundan kaynaklı pişmanlık 🙂 Ancak unutulmamalıdır ki tam açık pozisyonda iken tripodumuzun ağırlık noktası değişim gösterir. Bu yüzden en açık pozisyonda iken tripodunuza ek ağırlık takmayı unutmayın. “Mini-kompakt” tripodların seçilme sebepleri ise genellikle ağırlık ve fiyattır. Karbon-fiber tripodların hafifliği ön plana çıkmasına rağmen fiyatların üst seviyelerde olması kişileri mecburen kompakt olanları seçmeye itmektedir.
Şunu unutmayın; Sizin için doğru olan tripod, ağırlığı ya da boyutu nedeniyle evde bırakılmayan tripoddur.
Bacaklar
1- Boru tipi
2- Kanal tipi
Boru tipi bacaklara sahip tripodlar genel olarak ağır, daha uzun ömürlü ve daha dengeli olanlardır. Bu bacaklar genellikle 2, 3, 4 ya da 5 aşamalı olmaktadır. Çok aşamalı tripodlar kısa olabilmelerine rağmen, çok aşamalı olmaları onları daha dengesiz kılmaktadır. Tripod alırken bunu kesinlikle göz önünde bulundurmanız gerekir.
Tripod Kafası
Tripod başlıkları bölümünde dikkat etmeniz gerek nokta, tripod ve kafa kısmının birbiriyle orantılı ağırlıklara sahip olmalarıdır. Arada bulunan bariz bir ağırlık farkı istenilen sonucu almanızın önüne geçebilir. Yatay kaydırma düzeneğine sahip tripodlar manzara ve makro çalışmalar için idealdir.
İki farklı seçenek vardır bu konuda:
1- Bir kola sahip olanlar
2- İki kola sahip olanlar
Tek kollu kafa aparatları video ve film çekimleri için idealdir.İki kollu sistemler ise hem yatay hem de dikey olarak ayar yapılabilmesine izin verir. Bunlar genel kullanım için idealdir.
“Ball head” diğer bir seçenektir. Buna örnek olarak Manfrotto 498RC2‘yi gösterebiliriz. Çok yaygın şekilde satılır ve en çok kullanılan modellerden biridir. Bunun yanında bu seçenek genellikle doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçıları tarafından tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise hareketli bir ortama ayak uydurmak için sürekli değişken açılara makineyi pozisyonlandırmak ve fotoğrafı çekebilmektir. Sürekli belirli bir pozisyona sabitlemek için kafa aparatını sıkmakla gevşetmekle uğraşmak istemeyebilirsiniz. Bu zaman kaybı ve hatta fotoğrafı kaçırmanıza neden olabilecektir.
Tüm bunların dışında size bir kaç önerimiz olacak;
– Çabuk bir şekilde makinenizi serbest bırakabilecek bir sisteme sahip tripod her zaman için daha iyidir.
– Eğer bacakları ve kafa aparatını ayrı alacaksanız şunu kesinlikle deneyin. Bacakları ve istediğiniz kafa aparatını bağlayın üzerine makinenizi yerleştirin ve ne kadar rahat ve dengeli olduğuna bakın. Eğer istediğiniz seviyede tatmin edici bir sonuç aldıysanız o zaman doğru kararı vermişsiniz demektir.
Denge Testi
Mümkünse makinenizi almayı planladığınız tripodunuza bağlayın. En açık pozisyonda yerleşimini sağlayın ve ardından tripodunuz yanında ağır ağır yürüyerek geçin. Bu esnada lenste oluşabilecek hareketlere bakın. Eğer düşündüğünüzüden fazla bir hareket oluştuysa lenste, o tripodun tam istediğiniz tripod olmayabileceğini düşünmeye başlayın.
Tripod Çantası
Tripodum var ama çantamı kaybettim. Sadece çantaya ihtiyacım var diyorsanız BU LİNKE tıklayarak tripod çantalarına göz atabilirsiniz.
Kendinize Sormanı Gereken Sorular
– Ne tür bir çekim için tripoda ihtiyacım var?
– Marka benim için önemli mi?
– Tripodunuzu nasıl taşıyacaksınız?
– Tripodu ne kadar uzak mesafeye taşıyacaksınız?
– Makinem ve lensim takılı halde iken ne kadar bir ağırlığa sahip olacak bu sistem?
– Bu ağırlığı taşımaya değecek mi?
– Ne kadarlık bir bütçe ayırabilirim?
– En önemli özellikten en önemsiz olana doğru bir sıralama yaptığımda çıkan sonuç nedir?
– Satın aldıktan sonra memnun kalmama durumumda iade etme imkanım var mı?
Tripod almadan önce aşağıdaki Checklist’i kullanmanızı tavsiye ederiz:
[ ] Fiyat: ___________________
[ ] Yapı malzemesi:__________
[ ] Kaç aşamalı:_____________
[ ] Bacak Türü:______________
[ ] En uzun hali:____________cm
[ ] En kısa hali:_____________cm
[ ] Tripodun ağırlığı:__________
[ ] Katlı halinin uzunluğu:______
[ ] Nasıl kullanıldığı:__________
[ ] Nasıl taşındığı:____________