Doktorlar İçin Tavsiye Ettiğimiz En İyi Fotoğraf Ve Video Ekipmanları:
Tıp sektöründe görüntüleme herşeyiyle başlı başına bir uzmanlık alanıdır.Bu uzmanlık belgeleyici nitelikte medikal fotoğraflama ve video çalışmalarını da içermektedir. Konunun hassasiyeti gereği artık Tıp fakültelerinde Medikal fotoğrafçılık ayrı bir eğitim süreci haline gelmiştir. Hekimler fotoğraf ve video konusunda mesleki olarak fotoğraf tekniklerini ve video çekim tekniklerini tıbbi dökümantasyonlarında kullanmak üzere öğrenmektedirler.Tabi her doktorun uzmanlık alanı farklı olduğu için temel düzeyde alanınan eğitimlere ek olarak doktorlara en uygun fotoğraf makinesi,video kamera ile bunları destekleyecek ışıklar ve diğer aksesuarlar da sürekli araştırılıp sorulmaktadır. Fotografium uzmanları da yıllardır doktorlardan gelen soruları değerlendirip tıp sektöründe ihtiyaç olan fotoğraf ve video ekipmanları hakkında bir rehber hazırladı.
Tıbbi Fotoğrafçılık İçin En Uygun Fotoğraf Makinesi ve Lensler:
Bir doktorun amacına en uygun fotoğraf makinesini ve lensi tesbit etmesi için amacını belirlemesi önemlidir.Çünkü hiçbir fotoğraf makinesi tıbbi fotoğrafçılık için özel üretilmemiştir. Yani medikal görüntüleme cihazları gibi bu alan için özel üretilmeyen fotoğraf makinesi ve buna bağlı olarak lensleri seçmeden tam olarak Tıbbi Fotoğrafçılık Nedir? Sorusuna yanıt vermek gerekir. Tıbbi fotoğrafçılığı diğer fotoğrafçılık türlerinden ayıran temel fark kayıt altına alma ve belgeleme fotoğrafçılığı olmasıdır. Doktorun hastalığın durumunu,tedavisini ve seyrini kayıt altına almak için bir dizi fotoğraf çekmesi gerekmektedir.Gerektiğinde önemli bir belge niteliği taşıyacak bu fotoğrafların cep telefonları ile çekilmesi şu durumda çok mümkün görülmemektedir.Bunun için DSLR fotoğraf makinesi ya da taşıma kolaylığı sebebiyle aynasız fotoğraf makineleri tercih edilmelidir. Ayrıca Uzman hekimlerin hastalığın seyri ve tedavinin uygulanış aşamaları ile ilgili çektiği bu fotoğraflar, diğer hekimlerin ve adaylarının bu deneyimlerini izlemelerini sağlayan ciddi bir eğitim aracı olmaktadır. Tıp eğitimde kullanılan fotoğraf ve videolar ,hekim adaylarının yeni görülen ya da nadir rastlanan vakaları anlamalarını kelimelerden çok daha gerçekçi olarak sağlar.
Tabi Tıbbi bölümlerin hemen hepsi için geçerli olan fotoğraflama ihtiyacını karşılayacak fotoğraf makinesi ve lensler farklılık gösterebilmektedir. Özellikle hastalığın öncesi ve sonrasının fotoğraflandığı Dermotoloji, Estetik Cerrahi, Ortopedi, Plastik Cerrahi,Fiziksel rehabilitasyon ve adli tıpta kullanılacak ve tavsiye edeceğimiz fotoğraf makineleri aynı olsa da amaca uygun olacak lensler farklı olacaktır. Şimdi gelelim Tıbbi Fotoğraflama için en uygun fotoğraf makinesi ve lens tavsiyelerimize
Doktorlar için Canon Fotoğraf Makinesi ve Lens Önerisi:
Canon fotoğraf makineleri içerisinde tıbbi fotoğraf için kullanılması gereken modeller seviye olarak orta ve üst seviye olacaktır. Çünkü doktorlar için çektikleri fotoğraflar ister eğitici, akademik döküman olarak çekilsin ister hastası ile iletişim vasıtası olarak çekilsin ,fotoğraf kalitesinin çok iyi olması için renklerin,kontrastın ve netliğin ileri düzeyde olması gerekir.Bunu sağlayacak olan teknik özellik de kullanılan Fotoğraf makinesinin sensör ebadının büyük olmasıdır.Yani Fullframe denilen sensör yapısındaki DSLR ve aynasız Canon fotoğraf makineleri işiniz için en uygunu olacaktır.
Canon EOS RP 24-105mm F/4-7.1 IS STM Aynasız Dijital Fotoğraf Makinesi
Canon markası için tavsiye ettiğimiz orta seviye aynasız kamera EOS RP ,tam kare yani fullframe teknolojisi ile yeni küçük ve taşınabilir olan aynasız kamerayı birleştiren bir modeldir. 26.2 MP yüksek çözünürlüğü doktorların fotoğraftan beklediği görüntü kalitesini tam olarak karşılayacak düzeydir. Üzerinde Kit olarak tavsiye edeceğimiz 24-105mm lens de ameliyathane ya da klinik ortamda fotoğraf ve video açısı için çoğu genel fotoğraflama işinizi çözecektir. Ayrıca 4K video çekim kalitesiyle yapacağınız eğitim videosu ya da yine belge niteliği taşıyacak tedavi süreci videolarınızı üst seviyeye çıkaracak düzeydedir. Fotoğraf ve video kaydınızı bir üst düzeye yani tam profesyonel noktaya taşımak isterseniz derken tavsiyemize geçmeden burada bir parantez açalım. Zaten işleri gereği gerçekten zor bir fotoğrafçılık türünü üst seviyede yapan doktorlar ,fotoğrafçılıkta o kadar profesyonelleşirler ki diğer manzara,doğa,portre ve makro gibi fotoğrafçılık alanında da en iyi fotoğrafları doktorların çektiğine senelerdir şahit oluruz.
Canon EOS R5 24-105mm F4L IS USM Kit
Canonun en profesyonel seviye 45 megapiksel tam kare fullframe CMOS sensörü ile muhteşem netlik, düşük kumlanma ve geniş dinamik aralık yakalayarak tıbbi fotoğrafçılıkta gerekli yüksek çözünürlük ve iyileştirilmiş DIGIC X görüntü işlemcisiyle yüksek hız imkanı verir. 51.200’e varan ISO değeri sayesinde kötü ışıkta bile çektiğiniz her konuda olağanüstü netlik ve ayrıntı sağlar. 45 MP olmasının size sağlayacağı en önemli katkı geniş açı çektiğiniz bir ameliyat ya da hasta fotoğrafını bilgisayarda büyüterek detaylı incelenmesine ve croplanarak kaydedilmesine olanak sağlamasıdır. Ayrıca yine eğitim video ve uzaktan konferanslarınızda 8K video kaydını kullanarak en üst seviye video çekimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sony Aynasız Kamera Tavsiyemiz:
Sony A7R IV Body Aynasız Fotoğraf Makinası
Sony Aynasız kamera teknolojisinin en üst segment makinelerinden biri olan Sony A7R IV , 61MP Tam Kare Exmor R BSI CMOS Sensörü ve 4K video kaydıyla tüm fotoğraflama ve video işlemlerinizi en üst düzeye çıkaracaktır.Ayrıca dahili wifi teknolojisi ile anında çektiklerinizi mobil cihazlarınıza aktarak iş akışınızı hızlandırabilirsiniz. Bu model gibi diğer orta ve üst seviye aynasız sony aynasız kamera modellerini de inceleyebilirsiniz.
Nikon Fullframe DSLR Fotoğraf Makinesi Tavsiyemiz:
Nikon D850 DSLR Fotoğraf Makinesi
45MP Aydınlatmalı Full Frame CMOS Sensöre sahip Nikon D850 aynı zamanda 4K 30fps video çözünürlüğü sayesinde yine tüm fotoğraf çalışmalarınızı en profesyonel düzeyde gerçekleştirmenize ve video çekimlerinizi de üst seviyeye çekmenizi kolaylaştırıyor. 153 noktalı AF sistemi de ultra yüksek çözünürlüklü tam çerçeve fotoğraflar için ihtiyaç duyduğunuz muazzam keskin netlemeye ve geniş kapsama alanına sahip olmanızı sağlar.
Doktorlar İçin En Uygun Makro Lens Tavsiyelerimiz
Tavsiye ettiğimiz bu kameralarla beraber çoğu genel işinizde kullanacağınız 24-105 mm Lensleri tavsiye ettik.Ancak bazı dallarda değişik lens türlerine ihtiyaç duyulabilmektedir.Çünkü sadece vücudun küçük bir bölümünü fotoğraflamak için mesela diş hekimliğinde ağız içi fotoğrafları için makro lens kullanılmalıdır.Yine Estetik cerrahi veya Plastik cerrahi alanında portre fotoğraflaması için Kaliteli ve deformasyon oluşturmayan Portre Lensleri gerekir. Fullframe Canon Gövdeler için tavsiye edeğimiz lensler de sebebleriyle şunlar olacaktır.
Canon EF 100mm F/2.8L IS USM Macro Lens
Özellikle lokal yapılacak yakın çekimler için ideal olan lens çeşidi özel üretilen makro lenslerdir. Canon 100 mm Macro Lenslerin en kaliteli serisi olan L serisi makro lens ile dental fotoğrafçılıkta ağız içi çekimleri,ameliyat öncesi ve esnasındaki küçük alan doku fotoğrafları,izlenmesi gereken lezyon fotoğrafları gibi dar açı ve detay gerektiren tüm fotoğraflarda en üst düzey netlik ve keskinliğini sağlar.Bununla beraber belge niteliği taşıyacak Tıbbi fotoğraflar için 1:1 röprodüksiyon oranı ile fotoğraflanan doku ya da yapının aslını bozmadan görüntülenmesini sağlar.Bu da hem akademik yayınlar,sunumlar ve inceleme için çok önemli bir konudur. Bu lensi Canon R serisi gövdelerle Canon EF – EOS R Mount Adaptörü vasıtasıyla kullanabilirsiniz.
Nikon 105mm F/2.8G VR IF-ED Micro Lens
Nikon Fullframe gövdelerle beraber kullanıldığında Nikon 105mm F/2.8G VR IF-ED Micro Lens mükemmel sonuçlar elde edeceğinizin garantisidir .Nikonun yıllara dayanan optik üretim tecrübesi ve teknolojisi sayesinde çok yüksek netlik ve gerçek renk derinliği sağlayan bu makro lens mercekler üzerine yapılan Nano kaplama sayesinde yakından ve yüksek ışıklandırma ile yapılan makro çekimlerde ışıkların geri yansımasını sıfırlayarak çok berrrak görüntüler oluşturur.Yine bu özellik ile 1:1 gerçek röprodiksiyon oranı birleştiğinde bu lens dental fotoğrafçılık,estetik fotoğrafçılık ve tüm medikal fotoğraf alanlarında vazgeçilmez olmasını sağlar.
Sony FE 90mm F/2.8 Macro G OSS Lens
Sony Fullframe Aynasız kameralarda kullanacağınız en kaliteli makro lens tavsiyemiz yine diğerleri gibi dar açı makro çalışmalarda kullanacağınız Sony FE 90mm F/2.8 Macro G OSS Lens olacaktır.Makro lenslerin bir diğer önemli katkısı da bize çok daha fazla kısık diyafram kullanma imkanı sağlamalarıdır. Konuya fazla yaklaşılarak çekilen makro fotoğraflarda alan derinliği yani arka plan bulanıklığı oldukça artar. Makro lensler ise f:32 gibi diğer lens türlerinde olmayan çok kısık diyafram ve yüksek ışıkla tüm bölgenin net fotoğraflanmasını sağlarlar.
Portre Lens Tavsiyelerimiz:
Portre açısı denildiğinde tabi ilk akla gelen lens açısı 85 mm’dir.Bu bilgi doğrudur.Ancak şu şartta gövdeniz fullframe yani tam çerçeve boyutundaysa. APS-C Formatlı gövdelerde bu açı daha dar olacaktır. Fullframe için 85 mm objektiflerin ideal olma sebebi bu görüş açısında portre fotoğrafı çekildiğinde yüzde bir form bozukluğunun olmamasıdır.
Daha geniş açılarla kişiye daha fazla yaklaşıldığında özellikle kameraya en yakın olan burun kısmında büyüme yani deformasyonlar oluşacak bu da gerçeklikten uzak bir fotoğraf olacaktır. Bu sebeble portre fotoğrafı çekilmesini gerektiren Estetik,Plastik Cerrahi dallarında ya da dental fotoğrafçılıkta 85 mm Lensler tercih sebebi olur.Ayrıca her nekadar kısık diyaframda çalışmak netliğin artmasını sağlasa da bu tip açık diyaframlı lenslerin ışık geçirgenliği çaplarının büyük olmasından dolayı fazlalaşarak çok daha kaliteli fotoğraflar sağlar. Özellikle klinik ortamında çekilen portre fotoğraflarında yüzün arka plandan keskin hatlarla ayrılmasını uygun aydınlatma ile ancak portre lensleri sağlar.
Canon RF 85mm F1.2L USM Lens
Nikon AF-S NIKKOR 85mm F/1.8G Lens
Sony FE 85mm F/1.4 GM Lens
Alternatif Markalar da ise
Samyang AF 85mm F/1.4 Lens
Sigma 85mm F1.4 DG HSM Art Lens
Doktorlar İçin Fotoğraf ve Video Işık Tavsiyeleri
Doktorların yaptığı fotoğraf ve video çalışmalarında doğru aydınlatma ve ışık tercihi de büyük önem taşımaktadır. Yaptığımız görüşmlerde ve gelen sorularda genelde çok iyi fotoğraf makinesi ve kaliteli lens kullanıldığı halde istenilen fotoğraf ve video çekimlerine ulaşılamamasının sebebini yeterli ve uygun ışık kullanılmadığı olmuştur. Çünkü ameliyathane ya da kliniklerde insan gözü için yeterli aydınlatma olduğu halde bu ışık fotoğraf makineleri için oldukça yetersizdir. Bu durum fotoğraf için flaş kullanımını zorunlu kılar.Yapılan fotoğraf çekimleri değişik dallar için farklılık gösterdiğinden burada makro fotoğraf için makro flaşları,portreler ve genel çekimler için paraflaşları, video çekimleri için de video led panel ışıkları konuşacağız.
Ağıziçi Fotoğraflar ve Detay Çekim için Makro Flaşlar
Özellikle dişçilerin yaptığı ağıziçi diş fotoğrafları için önerdiğimiz Twin flaşlar, yakından yapılacak tüm detay fotoğraflarda yani vücudun küçük bir kısmının çekileceği işlerde makro lensleri tamamlayan ışık kaynaklarıdır. Bu flaşların tepe flaşlardan büyük bir farkı vardır. Makro flaşlar tamamen konuya 1cm’ e kadar bile yaklaşılarak fotoğraflama yapmak için tasarlanmışlardır.Tepe flaşlar ne kadar uzakları aydınlatmak için çalışırsa makro flaşlar da aksine hep yakını doğru olarak aydınlatmak üzere yumuşak ama doğru açıyla ve netliği üst seviyeye çıkaracak kadar kısık diyaframlara ulaşmak için çalışırlar.
Canon MT-26EX-RT Macro Twin Lite Flash
Canon’un 60mm ve 100 mm Makro Lensleri ile tam uyumlu olarak çalışan bu makro flaşı lensin her iki yanına eşit mesafede konumlandırılarak kullanılır.Bu sistemlere ikiz flaş denilmesinin sebebi de budur aslında. İki adet makro flaş lensin üzerine monte edilen bir ring etrafında kaydırılarak istenilen açılarda konumlandırılabilir.Burada hemen peki Ring Flaş kullanılır mı ? sorusu gelir. Ring flaşlar yine lensin önüne takılan tam daire bir tüp halindeki flaşlardır.Ring flaşın amacı da yakın çekimler için soft aydınlatmadır.Yani asıl amacı gölgeleri kadrajın dışına atarak gölgesiz fotoğraflar oluşturmaktır. Twin flaşlar ise her iki yandan ışıklandırma yaparak çekilen örneğin dişlerin üç boyutlu olarak fotoğraflanmasını sağlar.Bu sebeble ağıziçi gibi dışarıdan ama lokal olarak aydınlatma sağlamamız gereken tıbbi fotoğraflarda Makro Twin Flaşlar kullanmak gerekir.
Nikon R1C1 Flaş Kit
Nikon orta seviye ve Fullframe gövdelerle beraber 105mm makro lensine uyumlu çalışan R1C1 Makro flaşı da açısı içe dışa doğru ayarlanabilen hareketli iki makro flaşıyla istenilen makro fotoğraflar için gerekli ışık kaynağıdır. Önüne takılacak difüzörleriyle de yumuşak ışık sağlanabilir.Ağıziçi karanlık olacağı halde öndeki dişlerin net arkadakilerin ise bulanıklaşmamasını sağlamak ancak f:22 hatta üstü kısık diyaframlarla mümkün olur.Bunun sebebi makro lenslerin konuya yaklaşıldıkça arka plan bulanıklığını arttırmalarıdır.Makro flaşın sağladığı en büyük etki de en kısık diyaframlara çıkararak tüm yüzeyin,dokunun oldukça net olmasını sağlamaktır.
Muayenehane ya da kliniğinizin bir bölümünü fotoğraf çekimi için düzenleyebilirseniz en profesyonel portre ve yüz fotoğraflarını çekmeniz kolaylaşacaktır. Böylece paraflaşlar ve fon kullanarak web sitenizi de görsel olarak güvenilir ve estetik hale getirecek en iyi fotoğraflara ulaşabilirsiniz. İdeal portre ve yüz fotoğrafları için 3 adet paraflaş gerekir. Bunlardan ikisi her iki yandan yüze yönlendirilirken üçüncü flaş da fonu aydınlatarak kişiyi arka plandan ayırarak yine üçboyutlu yüz algısını verecektir.Yine paraflaşların vereceği netliği başka ışık kaynakları ile yakalamak mümkün olmamaktadır.
Porte ve Yüz fotoğrafları için paraflaş seti ve fon tavsiyemiz
JINBEI 400Watt 3’Lü Paraflaş Seti ve Kaiseberg 2×3 M Beyaz Kumaş Fon+Fon Standı
Fotoğrafı çekilecek hastamız ile fon perdesinin arasında 1 metre kadar mesafe olması yeterlidir.85mm portre lensi ile çalışılacağı için kişi ile kamera arasında 1.5 metre uzaklık olacağını düşünmeliyiz.Ayrıca softbox takılı iki cepheden verilecek paraflaşların da kameranın arkasında bulunacağı dikkate alındığında 8-10 metrekare bir alanda bu ekipmanlarla mini bir fotoğraf stüdyosu kurmanız mümkündür.Softboxlar yumuşatma için kullanılan ışık şekillendiricidirler. Ancak bazı çekimlerde detayı da ortadan kaldırabilirler.Bu tip yüzde çok fazla detay alınması gereken işlerde kullandığımız paraflaş ile uyumlu 70cm Beauty Dish Portre Tası en uygun ışık şekillendirici olacaktır. Bu mesafelerde yapılacak yüz,el,ayak gibi fotoğraflarda 400-500 watt gücündeki paraflaşlar oldukça yeterlidir.
Tavsiye ettiğimiz Paraflaş setlerinde kullanılacak tüm paraflaş,softbox,fon için tas reflektör,paraflaş tetikleyici ve ışık ayakları beraberinde gelir. Bu fotoğraflarda dikkat dağıtmayacak Beyaz fon seyyar tipte istenildiğinde hızlıca kaldırılıp kurulacak özelliktedir. Ancak sürekli bu iş için kullanılacak bir mekan düşünülüyorsa tavana ya da duvara monte edilebilecek Kaiseberg Stüdyo Kumaş Fon ( 2,7 X 6,0m ) + Boru Makara Zincir Sistemi de düşünülebilir.
Videolar için kullanılacak ışıkları ise youtube ve internetten canlı yayın ve eğitim videosu çekmeniz için tavsiye edeceğimiz tüm ekipmanlarla beraber anlatmakta fayda var.
Doktorlar İçin Canlı Yayın ve Eğitim Videosu İçin Gerekli Ekipmanlar:
Doktorlardan son zamanlarda gelen taleplerin başında ameliyathaneden canlı yayın ya da yotube gibi internet üzerinden canlı yayın ortamlarında eğitim videoları paylaşmak için kullanılması gereken ekipmanlar gelmektedir. Bu canlı yayınlarla uzaktaki hekim ya da hekim adayları yapılan operasyonları yerinde görerek büyük tecrübe sahibi olmaları sağlanmaktadır.Bununla beraber doktorların uzman oldukları konularda zoom üzerinden görüntülü konferanslar gerçekleştirmeleri akademik faydalar sağlamaktadır.Konu bu kadar önemli iken kullanılacak Kamera,Işık ve aksesuarların kalitesi de mühim olmaktadır. Bizde doktorlardan gelen bu taleplere profesyonel düzeyde cevap verecek ekipman tavsiyeleri vermek istedik.
Canlı yayınlarda öncelikle karar verilemesi gereken konu yayınlarımızın süresi yani videomuzun kesintisiz kaç saat süreceği ile ilgili.Çünkü Tüm aynasız ve aynalı D SLR fotoğraf makinelerinde video çekim sınırı 30 dakikadır.Bu süreyi aşdıktan sonra makine sensörü korumaya almak için bir süre kapanır.Bu durum tabi kesintiye uğramaması gerekn ameliyattan canlı yayın gibi videolarda şimizi sekteye uğratacaktır.Eğer vlog ya da youtube üzerinden kısa videolar çekiyorsanız yukarıdaki fotoğraf makineleri işinizi çözecektir.Ama daha uzun video çekimleriniz için ilk tavsiyemiz 4K video kameralar olacaktır.
Canlı Yayın Kameraları
Sony FDR AX100 4K Ultra HD Profesyonel Video Kamera-incele
4K görüntü kalitesinin yanısıra oldukça küçük bir gövdeye sahip olmasıyla tüm canlı yayın, yotube ve vlog videolarnız için profesyonel çözüm sunar.Üzerindeki 12x Optik Zoom yapabilen üstün Zeiss kalitesine sahip lensi videolarınızın mükemmel netlikte olmasını sağlar. Wifi bağlantısı ile mobil telefonunuzla anında eşleştirmenizi münkün kılar.HDMI çıkışı ile tüm bilgisayarlarla ve monitörlerle iletişim kurarak çalışılabilir. Canlı yayın cihazı vasıtasıyla tek ya da iki kamera ile canlı yayınlarınız için yeterli bir 4K canlı yayın kamerasıdır.
Canon XF705 Profesyonel 4K Video Kamera
Daha profesyonelce ve detayların daha fazla kaydeilmesini gerektiren canlı ameliyat ya da görsel kullanılarak yapılacak akademik sunum videolarında profesyonel aydınlatma eşliğinde profesyonelce çalışmak için idealdir. 4K 60 fps görüntü çözünürlüğü ile Canon cine lens kalitesini birleştiren bu model daha profesyonel arabirimlere sahip olduğundan sıkıştırılmamış görüntüler gönderdiği için renk zenginliği ve netliği ileri seviyede videolar için tasarlanmıştır. Blackmagic Canlı yayın cihazları ve görüntü masalarıyla eşleştirilerek profesyonel düzeyde yayınlar sağlar.
Canlı Yayın Cihazları:
Canlı yayın sağlayan cihazların temel fonksiyonu Kullanılan profesyonel canlı yayın kameralarını Pc’ye webcam olarak tanıtarak internet üzerinden Youtube,Twich gibi ortamların hepsinden 4K kalitesinde canlı yayına çıkış sağlamalarıdır.Bu cihazları önce HDMI kablo ile kameramıza ardından USB ya da TYP-C ile bilgisayarımıza bağlamamız yeterlidir.Ayrıca bir yazılım kullanmadan internet üzerinden hemen canlı yayına hazır hale gelirsiniz.
Aten Uc3020 Canlı Yayın Cihazı
Tek kamera ile yapılacak canlı yaınlarınız için ideal bir canlı yayın cihazıdır.Tak ve çalıştır mantığı ile çalışan Aten iş akışını hızlandırır ve kolaylaştırır.Tek yapmanız gereken bilgisayar ve Kameranız arasına bağlamak olacaktır.Hemen canlı yayın alanına girip Profesyonel kameranızla web cam ile çalışır gibi canlı video konferansınıza başlayabilirsiniz.
Blackmagic Design ATEM Mini
Özellikle birden çok kamera ile yapılması gereken ameliyat çekimlerinde istenilen kameraya geçişinizi sağlamak için kullanılmalıdır.ATEM Mini’nin hepsi bir arada kompakt tasarımıyla hem bir kontrol paneli hem de capture card görevi görür. Ön panelinde; kaynakları, video efektleri ve geçişleri seçmek için kullanımı kolay butonlara yer verilir. ATEM Mini arkasında 1080p HD videoya kadar giriş yapılabilen dört HDMIgirişi bulunur. Bir projektör veya çoklu görüntü izleme için bir HDMI çıkışı, bir bilgisayara HD video kaydetmeye yönelik bir USB Type-C çıkışı ve doğrudan canlı akış ve uzaktan kumanda sistem yönetimi için Ethernet bağlantı noktası hem görüntü seçici hem de konuşmacılara göre ses seçici olarak canlı yayın akışınızı yönetmenizi sağlar.
Video Çekimleri ve Canlı Yayın İçin En Uygun Mikrofon
Saramonic Blink 500 B2 Kablosuz Yaka Mikrofonu
Kablosuz yaka mikrofonları sesini kaydettiğiniz kişinin sesine odaklı çalıştığından her ortamda kullanıma en uygun mikrofonlardır.Stüdyo ,ev ortamında youtube videolarında kullanacağınız gibi dış ortamda da röportaj gibi çalışmaları rahatlıkla yapabilirsiniz.Dış sesleri en aza indiren yapısıyla Saramonic Blink 500 B2 kablosuz yaka mikrofonu iki kişinin karşılıklı konuştuğu videolarda ,canlı yayın mikrofonu olarak ideal bir ses çözümü sunar. Ayrıca uzaktan eğitim videoları için de rahatlık sağlar.50 metre çalışma mesafesi sunduğundan büyük mekanlarda çalışma imkanı sağlar. Tam şarj edildiğinde de 5 saat gibi uzun bir süre kayıt yapmaya devam eder. Bu kullanım kolaylığı ve ses kalitesiyle youtube,vlog,tiktok videolarınızda ses kalitesini arttırmanız için tavsiye ediyoruz.
Video Led Işık Tavsiyesi:
Led teknolojisi her geçen gün geliştikçe her alandaki aydınlatma tercihleri gibi film ve video sektöründe de üst seviye ışıklandırma tercihleri Led ışıklara yönelmiştir. Video led ışıklar panel şeklinde hatta katlanabilir düzeyde ince olarak üretilebilmektedirler. Bunun için ameliyathanede ya da klinik ortamında çok fazla yer kaplamadan kullanılacak en uygun video ışıkları Led panellerdir.
Neewer Bi-Color 480 LED İkili Video Işık Seti:
Bu set 60w ve 13000 lüx gücü ile 20-30 metrekare bir alanda stüdyo kurmak canlı yayın ve eğitim videoları için uygundur.96+ CRI değeri de renk verimliliğini istediğiniz gibi sağlar.Ama daha büyük alanlarda ve birden çok konuşmacının olacağı bir canlı yayın ya da eğitim video stüdyosu için Neewer Bi-Color 660 Red LED 3’lü Video Işık Seti daha ideal bir seçim olur.Çünkü ışık kaynağınız Çünkü ışık kaynağın toplam 120w ve 10080 lüx değerine çıkar ve daha parlak ışıkla 100 metre ve çok daha geniş alanları aydınlatırsınız. Bir de eğitim sunumlarınızda greenbox uygulaması düşünüyorsanız kullanılan greenbox perdenin de hemojen olarak aydınlatılması için 3. ışığa ihtiyacınız olacaktır. Yine bu ışık gücünün üzerine çıkmak isterseniz. Neewer NL 1320 Profesyonel Video Led Işıkları inceleyebilirsiniz.Bunlar Bi color yani 3500 K ile 5500 K arası renk sıcaklıklarının ayarlandığı videolar için ideal ışıklardır.
Kamera Sabitleyici Tripot ve bağlantı aparatları
Tıbbi Video ve fotoğraf çekimlerinde kameranın sabitlenmesi de görüntünün perspektifinin düzgün ve netlik açısından önem arz eden diğer konudur. Sabitleme denilince tabi ilk kullanılması gereken bacakları sağlam,taşıma kapasitesi kameranıza uygun olacak bir tripot kullanmaktır. Bunun için tavsiyemiz
Manfrotto MK190XPRO3-3W Tripod Kit MHXPRO-3W
6kg taşıma kapasitesinin ve sağlamlığının yanısıra kafasının 90 derece haline getirilebilmesi üst açıdan yapılacak fotoğraf ve video çekimlerinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca videolarda pan ya da tilt hareketleri sağlamak gerekiyorsa mutlaka sağlam ve hidrolik video kafasına sahip olan Jieyang 0508A Profesyonel gibi bir Video Tripodu gereklidir. Daha yaklaşılması gerekn durumlarda aksiyon kameraları ya da küçük gövdeli kameraları kolonlara ya da çubuklara sararak kullanılan ahtapot tripotlar da mantıklı çözümler sunabilirler.
JOBY GorillaPod 5K Flexible Mini
Tripotun yetmediği bazı durumlarda ise ameliyat masalarına ,tavana ya da duvara kamera ya da ışıkların montajını sağlamak için de bazı aparatlar bulunur.Bunlar genelde Bağlantı Arm parçaları,Tavan Körükleri ve duvar boom aparatlarıdır.
Duvar Boom ve Manfrotto magic arm 244
Doktorlarımızdan bugüne kadar gelen tüm fotoğraf ve video çekimleri ile ilgili gelen soruları değerlendirerek bir tıbbi fotoğraf ve video çekim ekipmanları rehberi hazırlayarak tüm ayrıntıları ile konuyu anlatmaya çalıştık. Daha ayrıntılı görüşmek ve sorularınız bize iletmek için sitemizin canlı destek bölümünden ya da whats app hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Size özel çözümler üretmek için fotografium uzmanları sizi bekliyor olacaktır.
Tıbbi fotoğraflama için hangi cihazı nasıl kullanacağımı bilemiyordum, benim için çok aydınlatıcı ve faydalı bir paylaşım. Teşekkürler