Sürekli Çekim Modunda Çekilen Fotoğrafları Photoshop’ta Birleştirme

0 Shares

Bir süredir arkadaşlarımız soruyorlardı; bu fotoğrafı nasıl yaptılar, bunun tekniği nedir, hangi program vs. diye. Bu
yazımızda Sürekli Çekim modu dediğimiz yani Continuous Mode veya Brust Mode olarak makinelerinizde bulunan özellik ile çekilmiş fotoğrafların, tek bir fotoğraf üzerinde nasıl birleştirileceğini göreceğiz.

Bu sayede diyelim ki; rampada bisiklet süren bir bisikletçinin belirli zaman aralıkları ile çektiğiniz fotoğraf kareleri, tek bir fotoğrafta birleşmiş olacak ve arka plan sabit dururken, fotoğrafı çekilen nesnenin belirli aralıklarda fotoğraf karesinin nerelerinde durduğunu sunacak olan güzel bir kare oluşturacağız.

Fazla uzatmadan konuya giriyorum.

İhtiyacınız olanlar;

  1. Makineniz ile 1/500 enstantaneden daha hızlı bir zamanda çekim yaptığınız hareket halindeki nesneye ait bir dizi fotoğraf.
  2. Photoshop 🙂

Öncelikle, burada bu modda nasıl çekim yapılacağını anlatmayacağım. Bu teknik ile fotoğraflarınızı çektiğinizi ve bunları birleştirme aşamasına geldiğinizi düşünerek yazıyı yazıyorum.

 

  • Hareketi Dondurun

Bir hat üzerinde hareket eden jimnastikçiyi çekiyorsunuz diyelim. Bunun için tripod oldukça işinize yarayacak. Makinenizde Shutter Speed yani Enstantane hızını 1/500sn üzerine çekerek nesnenin birden fazla fotoğrafını çekiyorsunuz. Sonra bunları bir dosyada topluyorsunuz.

Şunu da belirtelim; çektiğiniz tüm fotoğrafları değil sadece görünmesini istediklerinizi seçin. Hepsini katacak olursak oldukça kalabalık olacaktır ve işlemler hem zor hem de fotoğrafta göz zevkine hitap etmeyen bir durum oluşturabilecektir.

  • Katmanları Birleştirin

Photoshop?u açın ve hareketi sıraladığınız (örneğin resimlere 1,2,3.. gibi numaralar verin) ilk resmi burada açın. Sonra ikinci resmi de açın ve bu resmi seçip ikinci resmin üzerine sürükleyip bırakın. Hemen sağ alt köşedeki LAYERS bölmesinde photoshop ilk resmin üstüne otomatik olarak ikinci bir katman yani Layer oluşturacaktır.

Gördüğünüz gibi, kırmızı kare içine aldığım alan ikinci katmanımız oluyor. Bu işlemi tüm diğer resimler için, LAYERS kısmında katman olacak şekilde tekrarlıyoruz.

 

  • Resimleri Hizalayın

Öncelikle, Background (yani ilk resmimiz) ve Layer1 hariç tüm katmanları invisible yani görünmez yapın (Sol taraflarında bulunan ?göz? simgesini kaldırarak). Sonra, Layer1?in Opacity değerini %50?ye getirin.

Resminiz aşağıdaki gibi görünecektir.

Şimdi Edit menüsü altındaki Free Transform aracını kullanarak resimlerinizi hizalayın. Kendinize bir nokta seçin ve o noktaya göre diğer tüm layer?ları yerleştirin.  Yukarıdaki fotoğraf için mesela basketbol sahasının kenar çizgileri klavuz olarak alınmış. Eğer bu şekilde yapılmasa yani hizalanmasaydı resimdeki çocuk potaya gidene kadar yukarı aşağı garip hareketlerde bulunuyormuş gibi görünebilirdi.

Bu işlemi tüm katmanlar için uygulayın.

ÇOK ÖNEMLİ NOT: Her zaman Background üzerinde çalışacağınızı ve Background?un her zaman görünür yani visible olacağını ve diğerlerinin opacity değerini %50?de tutacağınızı unutmayın.

  •  Düzenleyin ve Silin

Tüm işlemleri yaptıktan sonra düzenleme kısmına geliyoruz. Şimdi tüm layer yani katmanları invisible yapın ve sadece Layer1 visible olarak kalsın. Daha sonra Layer1?in opacity değerini yeniden %100?e getirin. Sol dikey araç çubuğundan Eraser Tool yani Silgi aracını seçin ve resimde nesneniz hariç diğer her şeyi silin. Hassas olmanıza gerek yok. Kabaca diğer yerleri silseniz yeter. Kendinizi yormayın yani 🙂

Resmini aşağıdaki gibi görünecektir.

Peki şimdi ne yapıyoruz? Tabii ki aynı işlemleri diğer tüm katmanlar için tekrarlıyoruz.

  • Ve İşlem Tamam!

Diğer tüm işlemleri tamamladıktan sonra tüm katmanları visible yani görünür yapın. Ve işte size fotoğraf!

İşinize yaraması dileği ile…

 

Kaynak: Photoble

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
Ercan Koç

Emeğinize sağlık çok yararlı bilgi

1
0
Would love your thoughts, please comment.x