Yaban hayatı uzmanı ve Sony marka elçisi Chris Schmid, α aynasız fotoğraf makinelerinin doğa çekimlerini nasıl değiştirdiğini anlatıyor.
EVF’nin Avantajı
Chris şöyle diyor: “Elektronik vizörün avantajlarından biri, EVF’de gördüğünüz pozlamanın fotoğraftakiyle aynı olması.” Chris her zaman manuel pozlama modunda çekim yapıyor, bu yüzden EVF zorlu ışıklarda ona avantaj kazandırıyor; yani hem tam kontrol sahibi oluyor hem de tahminlerle ek kareler çekmeye gerek kalmıyor.
DSLR’lardaki eski moda optik vizörlerle, genellikle bazı fotoğrafçıları manuel modda çalışmaktan soğutan bir tahmin kısmı olur ama EVF ile hiçbir şey şansa kalmıyor. Chris şöyle devam ediyor: “Yani arkadan aydınlatmalı veya gölgede olan bir nesneyi çekerken, doğru olması için ekstra kare çekmeme gerek yok; anı yakalamaya odaklanabiliyorum.”
Sessiz Çekim
Chris’in sözleriyle: “Sony’nin Sessiz Çekim modu tam bana göre çünkü küçük bir deklanşör sesi bile hayvanın tepki vermesine neden olabiliyor.” Tam sessizlik, daha gerçek bir görüntü sağlıyor, daha doğal oluyor ve işte o zaman hayvanın gerçek davranışlarını yakaladığınızı biliyorsunuz.
“Geçen sene gorilleri çekiyordum, sessiz deklanşör sayesinde muhteşem bir deneyim oldu. Fotoğraf makinesinden hiç gürültü gelmeden, sadece kuşların, rüzgarın sesini duyarak ve hissiyatımı hiçbir şey bölmeden o anın tadını çıkarabildim. Gerçekten mükemmeldi, çok mutlu oldum.”
Görüntü Kalitesi
Chris şöyle açıklıyor: “Benim tarzımda çekim yapmak için geniş bir dinamik aralık gerekir çünkü düz bir portre yerine genellikle hayvanın ortamını çekmek isterim. α9 ve α7R III ile yaptığım çekimler, daha beş yıl önceki fotoğraf makineleriyle yaptığım çekimlerle karşılaştırınca muhteşem görünüyor. Gökyüzünün vurgularındaki veya çalının gölgesindeki ayrıntıları korumak çok daha kolay.”
α fotoğraf makinelerinde Chris’in çok güvendiği bir şey de yüksek ISO ayarlarındaki muhteşem gürültü performansı. Bunu şöyle açıklıyor: “Günün erken veya geç saatlerinde çekim yaptığım için, genellikle ISO ayarlarını 1600’e veya belki daha fazlasına zorlamam gerekiyor. Günün o saatlerinde gerçekleşen avlanma ve diğer davranış çekimleri için çok önemli.”
Hızlı ve Güvenilir Netleme
Hareketli nesneleri veya ortamın gizlediklerini bulmak ve takip etmek için hızlı ve doğru bir Otomatik Netleme gerekiyor çünkü Chris’in de dediği gibi: “İşin büyüsü sadece o birkaç saniyede ve o anı yakalamak için çabuk tepki vermek gerekiyor.”
Çoğu zaman α9 ve α7R III fotoğraf makinelerinin kendini kanıtlamış Kesintisiz AF özelliğine güveniyor, bir hayvanı izlemek için takip modunu kullanıyor ve ancak hayvan hareketsiz olduğunda ve odak noktasını göze yerleştirebildiğinde, zaman zaman Tek AF moduna geçiyor.
Bazı durumlarda Pik Netleme modu dahi oyuna dahil oluyor. “Mesela çalılıkların arasındaki bir aslanı çekiyorsam öndeki yapraklar ve çimenler netlemeyi şaşırtabiliyor; bu yüzden manuel modda pik netlemeye geçip EVF’de neyin netlendiğini görebiliyorum. Her duruma uygun bir şey var.”
Chris, bir Sony Europe Görüntüleme Marka Elçisi; kendisinin diğer çalışmalarına www.sony.com.tr/alphauniverse adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.