Sony A7R II ön incelemesi ile karşınızdayız. Zeiss Batis Lens incelemelerini yazarken fotoğraflarda dikkat çekici bir detay vardı. Sadece bir fotoğraf megapiksel boyutu olarak oldukça yüksek bir değeri gösteriyordu. Bu tabiî ki gözden kaçmadı fakat bununla ilgili resmi bir açıklama da yoktu. Akıllara gelen ilk soru “Bu fotoğraf Sony A7R II ile mi çekilmişti?” oldu. Farklı spekülasyonlar yapanlarda vardı fakat Sony A7 modelini güncelledikten sonra A7R ve A7S modellerini de zamanla güncelleyeceği yönündeydi. Ve sonunda ilk açıklama dün akşam Sony tarafından yapıldı.
Sony adım adım gitmek yerine koşarak gitmeyi tercih etmiş belli ki. Çünkü RX10 ve RX100 modellerine de güncelleme yönünde adımlar attı. Aynı anda üç farklı model ile fotoğraf piyasasına damga vurdu. Tarihe üç makine daha kazandırdı ve bu sefer ne kadar ciddi olduğunu gösterdi. Neyse, diğer yazılarımızda Sony RX10 II ve RX100 IV modellerinden de bahsedeceğiz. Şimdi sıra en üst seviye modeli olan A7R II ile başlayalım.
Yüksek Megapiksel, Yüksek Hassasiyet ve Yüksek Hız
A7 modelleri biliyorsunuz ki full frame yani bizim tam kare diye çevirdiğimiz makinelerden. Sony Aynasız modellerde ilk full frame gövdeyi çıkarsa da rangefinder Leica modelleri de es geçemiyoruz. Ama hem fiyatı hem seçenekleri ile Sony, bu konuda ciddi adımları atalı neredeyse iki sene olacak.
A7R ilk versiyonda olduğu gibi A7R II modelinde de 42MP Full-Frame Exmor R BSI CMOS Sensor kullanmayı tercih etmiş. Sensör teknolojisinde yenilemeye gitmemiş ve sağlam bir yer edinmesini sağlamış. Ama bunun haricinde sensör tabiî ki değişik. Bunu Megapiksel yönüyle de gösteriyor. A7R modeli 36megapikseldi. Yeni model ise 42megapiksel olarak ciddi bir artış gösterdi ve amatör ya da profesyonel tüm fotoğrafçıların dikkatini çekmeyi başardı. Aynasız makinelerde biliyorsunuz ki bu seviyeye yaklaşan bir tek makine var o da 40MP fotoğraf çekebilme özelliği ile Olympus OMD E-M5 Mark II. Yalnız Oly burada sensör hareketini 16mp boyutundaki fotoğrafları birleştirmek ve 8 karede bir tane fotoğraf üretmesini sağlamıştı. Sony bunu tek karede ve verimli bir şekilde kullanıcısına sunmuş.
A7R II sadece megapiksel yönüyle geliştirilmiş bir aynasız değil. ISO hassasiyetinde 100-25600 aralığında çalışan ama genişletilebilir 50-102400 aralığına kadar artan bir özellik sunmuş. Daha düşük kumlanma ve daha net fotoğraflar için sensör boyutunun da tabiî ki etkisi mevcut. Ayrıca işlemci konusunda da BIONZ X görüntü işlemcisiyle ISO performansının ve seri çekimin de artması ya da büyüyen megapiksele uygun olması sağlanmış.
Gelelim AF sistemine ve diğer hız konularına. Özellikle 399 Faz algılamalı AF sistemi tüm fotoğraf makinelerini gözden çıkarmanızı sağlayacaktır. 25 adet kontrast AF ile birlikte A7R II önceki modelden %40 daha hızlı olmasının ötesinde tüm diğer markaların da önünde yer alıyor. Dünyanın En geniş AF kapsamı ile Sony A7R II AF hızındaki tepkileri ile hareketli sahnelerin yanı sıra video çekimlerinde de kendini gösteriyor.
5 Eksenli Görüntü Sabitleyici
A7 Mark II ile duyurduğu 5 yönlü titreşim engelleyiciyi A7R II modeli için de kullanan Sony bu konuda 42.4 MP fotoğrafı optimize etmeyi başarmış gibi görünüyor. Steady shot özelliği ile Sony yıllardır bir adım önde aslında. Sebebi ise bu titreşim engelleyicinin gövde üzerinde olması. Yani hangi lensi kullanırsanız kullanın Sony yıllardır gövdede titreşim engelleyici performansı sunuyor. Fotoğraf dışında video performansının da artması yönünde bir artı olarak görülebilir. Zira videoda kullanılan birçok lensin manuel olduğu düşünülürse bunları kullanmak Sony ile zor olmaktan çıkıyor.
4K Video Çekim Performansı
Sony yeni A7R II modeli ile aslında bir sınıfın iki modelini birleştirmişe benziyor. Özellikle A7S modeli ile 4K videoda devrim yapan bunun üstüne bir de ISO performansıyla şaşırtan modelden A7R II ile devam ettirmesi A7S modelinin artık üretilmeyeceği gibi bir korku yaratmasına sebep olabilir.
Full Frame formatta 4K kayıta izin veren ve bunu da hafıza kartı ile yapabileceğiniz yeni bir sistem ile gelmiş A7R II. 4K kayıt esnasında sıkıştırmasız 100Mbps; Full HD modunda da 50Mbps gibi değerleri alabileceğiniz A7R II profesyonellere özgü S-Log2 Gama ve S-Gamut gibi özellikleriyle birlikte hiç sıkıştırmasız clean HDMI ile de video kameraların tahtını sağlayacak gibi görünüyor.
Geliştirilmiş Tasarım
Dünyanın en yüksek kaliteyi ve büyütmeyi sağlayabilen XGA OLED Tru-Finder ve Zeiss T* kaplamalı vizörünü sunan Sony A7R II yeni bir deneyim kazanmanızı sağlamış. Sert magnezyum alaşım tasarımı ile sağlamlığı ile dikkat çeken ve A7 Mark II ile benzerlik gösteren gövdesi kullanıcıların seveceği tarzda ve sağlam bir gövde. Dahili Wi-fi ve NFC ile remote kontrol ve aktarım konusunda baştan beri iyi yönde giden seri daha da geliştirilmiş.
Sony A7R II Genel Değerlendirmesi
Bir nebze olsun A7R den yüksek megapikselini, gövde ergonomisi konusunda A7 Mark II modelini, video çekimi ve ISO olarak da videocu kardeşi A7S modelini bir araya getirip voltran’ı oluşturmuş. Genel manada alınabilecek ve tam anlamıyla hem fotoğraf hem de video konusunda profesyonel anlamda kullanılabilecek olan Sony A7R II fiyatı yüksek olsa da performansı ile bunu fazlasıyla telafi edeceğe benziyor.
- 42MP Full-Frame Exmor R BSI CMOS Sensör
- BIONZ X Görüntü İşlemci
- 5 Eksenli SteadyShot INSIDE Stabilizasyon
- 399 AF Noktası & 5 fps Burst Faz-Algılama
- 4K XAVC S Video & S-log2 Gamma
- Hava-Dayanıklı Magnezyum alaşımlı gövde
- Dahili Wi-Fi Bağlantı NFC ile
- ISO 102400
- A7r’den 3,5x kat daha hızlı
- A7r’den %40 Daha hızlı Focus
- Ağustos ayında satışa çıkacak
EDIT: Test fotoğrafları büyük olarak eklenmiştir.
Pil omru oldukca kisa 290 karede pil bitiyor.
İspir bey. Bu konuda muhakkak bir yenilik getireceklerini düşünüyoruz. Şu anki veriler kesin sonuçlara dayalı olmayabilir. Fabrika verileri olarak görülebilir.
Ama örneğin Canon 7D Mark II ile tanıtığı LP-E6 modelinin sonuna bir “N” ibaresi koyarak pil ömrünün uzamasında bir fark yapmıştı. Bunun dışında yazılımsal olarak yapılan müdehaleler bile pil kullanım süresine artı yönde yansıtılabiliyor.
Gelecek dönemde böyle bir şey bekliyoruz biz de.