Sony a6300 piyasayı çıkalı daha bir seneden az süre oldu. Sony’nin APS-C sensörlü makinelerinin son halkası olan Sony a6000’i tahttan indiren Sony a6300’ün hükümranlığı da uzun sürmedi ve şirket saflarına yeni bir ismin katılacağını duyurdu; Sony a6500. Hepsi birbirine benzeyen kardeşler gibi a6500 de bir önceki iki modelle neredeyse aynı görünüme sahip. Benzerlikleri ise sadece bununla sınırlı kalmıyor. Dış görünümleri kadar iç dünyaları da birbirini andırıyor bu iki kardeşin.
Sony A6500 vs Sony A6300 Arasındaki Benzer Özellikler
- 24.2 MP Exmor CMOS APS-C Sensör,
- 425 AF Noktası,
- Hybrid AutoFocus Sistemi,
- 4K Video Kaydı,
- 120fps Slow Motion Çekim Özelliği,
- Saniyede 11 Kare ve 8 Kare Çekim,
- Canlı İzleme Modu
Peki bu benzerliklerin dışında kalan farklılılar ne? Bakalım Sony a6500 kendisiyle beraber ne yenilikler getirdi?
5 Akslı Sensör Sabitleme Sistemi
Sony a6300 çıktığında herkesi hayal kırıklığına uğratan bir eksiklik göze çarptı. Sony’nin A7 serisinde kullandığı ve çok olumlu geri dönüşler aldığı sabitleme sistemi a6300’de kullanılmamıştı. Sony a6500 yaşadığı sabitleme sorununu, kameranın hareketlerine göre telafi sağlayan bir stabilizasyon sistemiyle telafi ediyor. Sony’nin iddiası şu; düşük ışık koşullarında, düşük perde hızında dahi bu beş akslı sistemle kamera titremesini minimum seviyede tutarak çekim yapmak mümkün.
Gövdeye bağlı sabitleme sistemi E-Mount lenslerle uyumlu çalışıyor. Bu lensler sabitleme sisteminin bir parçası aslında. Akslardan 3’ü gövdeye, 2’si ise lense yerleştirilmiş durumda. Eğer elektronik bağlantı kuramayan lensler kullanırsanız sadece gövde üzerindeki akslardan faydalanabiliyorsunuz. Deklanşöre yarım bastığınızda EVF ve LCD’de sabitleme sisteminin etkisini görebiliyorsunuz. Titreme telafisi sağlamayan lenslerde de bu düzenek aynı şekilde çalışıyor. A6300’ün sabitleme sistemini çalıştırabilimek çin Sony’nin OIS lenslerini kullanmanız gerekiyor.
Sensör Ucuna Yerleştirilmiş LSI Çip
Sony a6500 sensör çözünürlüğünün a6300’le benzer olması dışında LSI adı verilen yeni bir çip kamerayla direkt iletişim kuruyor. Bunun iki getirisi var;
- Sony, BIONZ X görüntü işleme sistemine iliştirdiği LSI ile düşük ISO kullanıldığı durumlarda dahi fotoğraf ve video kalitesinin artacağını söylüyor.
- Sürekli çekim yaparken ara belleğin performansı ile ilgili.
Sony a6300 44 Yüksek Kalite JPG, 47 Standart Kalite JPG, 21 RAW, 21 RAW ve JPG çekebilirken, Sony a6500 tahmini 35 saniyede 233 Yüksek Kalite JPG, 269 Standart Kalite JPG, 107 RAW, 100 RAW ve JPG formatında fotoğraf çekebiliyor.
Dokunmatik LCD Ekran
Kutlamalar başlasın, Sony sonunda dokunmatik ekran makine çıkardı. Bu ekran sayesinde hareket halindeki nesneleri netlemek artık çok kolay. Ayrıca vizörden çalışırken bu avantajdan faydalanabiliyorsunuz. A5100 dışında, buna a6300 de dahil, Sony marka kameraların başlıca eksikliği dokunmatik ekrandı. Ancak artık odak ayarlamak da dahil bütün ayarları dokunarak halledebileceksiniz.
Slow Motion ve Hızlı Çekim
Yeni Sony a6500 adı gibi yeni Slow Motion ve Hızlı Çekim modlarıyla beraber geliyor. Kamera 5x Slow Motion, 60x Hızlı Çekimi Full HD formatında kaydedebiliyor. 1fps’den 120fps’ye kadar 8 farklı kare sayısında kayıt almak mümkün. Videolar ayrıca 24/25p/30p/50p ve 60p kayıt seçeneklerine sahip. Bu şu açıdan önemli, görüntülerinizi herhangi bir ekstra yardım almadan kameradan izleyebiliyorsunuz. Sony a6300 HFR modunda 100 ya da 120fps hızında 25p ya da 24/30p kayıt alabiliyordu. Maalesef bu “Slow Motion” sayılmıyor.
4K Kayıt Sırasında 8MP’lik Fotoğraf
Panasonic’in 4K Photo Mode’undan ilham alan Sony, 4K ve Full HD formatta video kaydederken fotoğraf çekmek özelliğini Sony a6500 ile birlikte bize hediye etti. Bu dosyaların büyüklükleri ise 4K’da 8MP, Full HD’de 2MP. Sony a6300’de bu durumun gerçekleşmesi için post-prodüksiyon uygulamalarını kullanmak zorundaydık.
Geliştirilmiş Perde Mekanizması
Sony a6500 defalarca kez test edilmiş ultra dayanıklı perde mekanizmasıyla beraber geliyor. Bu mekanizma ona “Sony a6300’ten daha sessiz” olacağı gibi iddialı bir söz söyletiyor. Elastik malzemeden üretilmiş ve perdenin arkasına yerleştirilmiş fren sistemi sayesinde bir kuşu ürkütmeyecek sessizlikte çalışabiliyor. Hakkını yememek lazım, Sony a6300 de bir aynasız makine için gayet sessiz çalışıyordu, ama Sony a6500’le beraber standart başka bir seviyeye çıkıyor.
İyileştirilmiş Tasarım
- Sony a6500
- Sony a6300
Bir iskambil kağıdına tersten bakmak gibi; iki makineden hangisinin Sony a6500, hangisinin Sony a6300 olduğunu kestirmek çok güç. Önceki serilerindeki beğenilen tasarıma çok dokunmayan Sony, sadece yakından bakanların görebileceği değişiklikler yapmaya karar vermiş.
A6500, Sony’nin bir diğer jenerasyonu olan A7 serisinden birkaç tasarımı ödünç almış diyebiliriz. Bunlar; daha yumuşak vizör haznesi, tutuşu kolaylaştıran girintili gövde, deklanşör ve ayar tuşlarının büyümesi, C1/C2 ve C3 tuşlarının yerleştirilmesi. Tüm bu değişiklikler daha fazla kontrol ve hakimiyet anlamına geliyor.
Yenileştirilmiş Arayüz
- Sony a6500 Menü
- Sony a6300 Menü
Sony kullanıcıları makinelerinin arayüzlerinin karışık olduğu konusundaki eleştirilerden artık yorulmuştu. A6500 bu konuda kullanıcısının feryatlarını duymazdan gelmemiş ve daha kullanışlı bir arayüz yaratmaya çalışmış. Yeni menü sistemi daha organize duruyor ve bu yeni arayüzün a6300 gibi eski modellere de güncelleme yoluyla gelebileceği söyleniyor.
Yeni Ölçüm Modları ve Öntanımlı Otomatik Beyaz Ayarı
Yeni güncellemesiyle beraber Sony a6500 iki yeni ölçüm modu daha sunuyor. ‘Highlight’ yani parlak alanlara yönelik ilk ölçüm modu, parlak alanları absorbe ederken, ‘Entire Screen AVG’ kadrajdaki bütün alan için ortalama bir ölçüm yapmak için kodlanmış. Bir diğer enteresan gelişme ise Otomatik Beyaz Ayarı ile ilgili. Kendinizi akkor ampüllerin yandığı bir ortam bulduysanız ya da bambaşka bir kelvin seviyesinde aydınlatılmış alanda Standart, Ambience ( daha sıcak tonlar) ya da White ( daha beyaz tonlar) şeklinde ayrılmış üç renk tonunu otomatik olarak atayabiliyorsunuz.
Bir de müjde verelim; gelecek güncellemeyle beraber Sony a6300 de bu beceriye sahip olacak.
Bluetooth Bağlantısı ve Geliştirilmiş Uzaktan Kontrol Sistemi
A6500 ile birlikte kameranız artık daha ulaşılabilir olacak. WiFi ve NFC dışında QR Code kullarak da kameraya erişim mümkün. Ayrıca Bluetooth aracılığıyla mekan verilerini telefonunuza kaydedebiliyorsunuz. USB yoluyla bilgisayarınıza bağladığınız Sony a6500 SD kartın yanı sıra bilgisayarınıza da kayıt alabilecek. Ayrıca ister JPEG ister RAW+JPEG formatını da kullabileceksiniz.
BONUS: Aşırı Isınmaya Karşı Yeni Ayarlar
Auto Pwr OFF Temp Adını verdiği yeni sistemiyle Sony, size Standart ve Yüksek olarak iki seçenek sunuyor. ‘Yüksek’ seçeneğini seçtiğinizde ve kamera ısınmaya başladığında dahi peşi sıra iki tane 29 dakikalık video çekebileceksiniz. Bu düzenlemenin bir uygulama aracılığıyla yapıldığını düşününce Sony a6300 için güncellemesinin gelmesini beklemeden edemiyoruz açıkçası.
Sonuç
En büyük farkı sona sakladık. Sony a6300 fiyatı şu an 3.600 lira civarında. Sony a6500 fiyatı ise 1400 dolar olacağı duyuruldu. A6500, kendi segmenti, getirdiği yenilikler düşünülünce aynasız makine aşıklarının gözü kapalı alabileceği bir seçenek oluyor. Rakiplerini ve kullanıcı ihtiyaçlarını çok iyi takip eden Sony, her yeni makinesinde üzerine koymaya devam ediyor. İlk bakışta çok benzer duran bu iki makinede bile size yenisini almak için bir avuç dolusu neden sunuyor.
Önerilen İçerik: Sony a6300 vs Sony a6000 Karşılaştırması
4K da kaç fps video kaydedebiliyor?
incele Caner Aydın
Thx