Sony A6300 vs Sony A6000 Karşılaştırması

0 Shares

Sony firması, Sony A6300’le Sony A6000’e sarılmış, ona bağlı kullanıcıları yeni teknolojinin güzellikleriyle cezbetmeye çalışmış ve bu konuda da doğru hamleler yapmış. Özellikle hareketli objeleri çekmek isteyecek ve videografi anlamında çalışma yapacak kullanıcıların, barındırdığı özellikleri de hesaba katacak olursak, uygun fiyatıyla A6300’ü seçmemesi yanlış bir tercih olur.

1Yukarıdaki görsele bakın. “İki resmin arasındaki 7 farkı bulunuz” testleri gibi değil mi? Sony’nin sahibi A6300’ü eline aldığında mühendisleri odasına çağırmış ve “ Hani yeni bir şey yapacaktınız? Siz çocuk mu kandırıyorsunuz?” demiş olabilir, ki bu isyanında haklı da olabilir. Bundan on sene önce bizim gözü açık esnafımız size A6000’i A6300 diye paketleyip gönderebilirdi ama neyse ki teknoloji gelişti ve biz ikisinin arasındaki farkları oturup araştırabiliyoruz. Bu ikiz kadar benzer gövdeli makinenin iç dünyaları sizin için araştırdık; bakın aslında ne kadar da farklılar.

Yenilenmiş Sensör

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Özellikleri Megapiksel sayfasından okumaya başlayanlar için; iki makine bu konuda yenişemiyor diyebiliriz. A6000 24.3 MP değerine sahipken genç kuzeni A6300 24.2 MP. Ama koskoca Sony boş durmamış, yeni makinesini iyileştirilmiş BIONZ X işlemciyle desteklemiş, bunu da bakır kaplama bir çip yardımıyla yapmış. Bu çip A6300’e AF noktası sayısında da inanılmaz bir güç katmış ama bu konuya birazdan geleceğiz.

ISO Performansı

Güneş ışığından sıkılmış, gecenin verdiği bohemi resmetmeyi seven fotoğrafçılar makinenin ISO aralığını deklanşör tuşundan bile önemli kabul eder oldu. A6000 bu konuda 25,600 ISO değeriyle belli bir tatmin yaratıyordu ama A6300 100-51,200 ISO aralığında çalışabilmesiyle selefine güzel bir darbe vurmuş. İnanmadık, gittik test ettik ve gördük ki; A6300 bu ISO değerlerinde standartların dışında, daha az noise sorun çıkarıyor. Gecemizi aydınlattığı için A6300’e teşekkür ediyoruz.

iso test

Seri Çekim Performansı

Bilimle, fizikle uğraşanlar bilir, ışık hızından dolayı elektronik cihazlarımız aktarma konusunda bir gecikme yaşarlar. Telefonla televizyon programına bağlanıp “Televizyonunuzun sesi kısar mısınız?” uyarısına maruz kalmış kişiler aslında teknolojinin mağdurlarıdırlar. Aynalı makinelerde görüntü önce aynaya gelir ve oradan yansıyıp vizörde kendini gösterir. Aynasız makinelerin dezavantajı ise aynalı makinelere göre yavaş kalmalarıdır. Görüntü işlenip vizöre yansıdığı için gecikme yaşarlar ve bu nedenle boyunları hep büküktür.

Özellikle yüksek hızda seri çekim yapanlar bu konudan çok şikayetçidir, vizörde gördükleri ile konu arasındaki gecikmeden ötürü sorunlar yaşarlar. A6300 11 kare seri çekim yaparken hala bu sorunu yaşıyor ama 8 kare çekim yaptığınızda sizi geçmişe bile götürecek kadar hızlı bir aktarım sağlıyor. Bunu yaparken destek aldığı XGA Tru-Finder 2.36M-Nokta OLED elektronik vizörün önünde saygıyla eğiliyoruz. A6300 bu bahsettiğimiz özelliğiyle dünyada bir rekor sahibi; “ Dünyanın En Hızlı Netleyen Fotoğraf Makinesi, Sony A6300” (Alkış efekti…)

Geliştirilmiş AutoFocus Sistemi

af

Sony, A6000’ü piyasaya sürdüğünde aslında bir devrim yaratmıştı; 0.06 saniyede netlik yapabiliyordu ve bunu duyanlar kulaklarına inanamamıştı. Çünkü bu özelliğiyle en hızlı netlik yapan makine olma ünvanını ele geçirmişti. Ama hükümranlığı çok uzun sürmedi. Kendisini üreten eller geçen zamanda boş durmadı ve A6000’de kullandığı 4D FOCUS™  Hybrid Autofocus’u geliştirdi. A6300 bu yeni donanımıyla kimselerin geçilebileceğini ummadığı rekoru kırdı ve 0.05 saniyede netlik yapabilme becerisi kazandı. Bu hikaye bize Formula-1’in efsane ikilisi Michael Schumacher – Rubens Barrichello’yu hatırlattı. Yarışı sonuna kadar önde götüren sempatik Barrichello varışa yaklaşırken Schumacher’e geçilmişti ama kazanan Ferrari olmuştu. Podyumda iki makineyi de görüyoruz ama artık “Dünyanın En Hızlı Netleyen Makinesi Sony A6300.” Bu gurur senin Sony.

Faz Algılamalı AF Odak Sistemi

Sony iki makinesinde de faz algılamalı sistem kullanıyor ama bir makinesini bu konuda biraz kayırmış gibi duruyor. A6000’de 25 kontrast 169 nokta faz algılamalı AF sistemi bulunuyor. A6300’ün 169 konrast 425 nokta faz algılamalı AF sistemi var. Bu; net olmayan alanı bulmak için ciddi bir çaba sarfetmek gerektiği anlamına geliyor.

Sessiz Çekim Modu

A6000’e olan aşkından Mecnun’a dönmüşlerin bile reddedemediği bir şey var ki; o da shutterının çıkardığı kulak tırmalayıcı ses. Bu durumu kabul etmek istemeyenleri A6300’ü eline alıp kullanmaya davet ediyorum. Parmak ucunda yürür gibi, uyuyan bir bebeği ürkütmeyecek sessizlikteki shutterı 3 saniyeye kadar ses çıkarmadan çekim yapmaya imkan veriyor. Olmazsa olmaz bir özellik olduğunu tartışanlar olabilir ama kullanıcılarının yüzündeki mutluluk görmeye değer.

4K Video Kaydı ve 120fps Ağır Çekim

4k

Bu konuda karşılaştırma yapmak bile anlamsız olabilir. Çünkü A6300 4K 30 kare video çekmeyi başararak bu başlıkta üstünlüğünü hemen ortaya koyuyor. A6000’de FULL HD 50 kare çekim yapabilirken bunu nimet sanmak, yerini minik bir hüzne bıraktı. A6300 sadece 4K video çekmekle de yetinmiyor; FULL HD formatında 120 kare slow motion görüntü kaydederek hepimizin hastası olduğu o yavaşlatılmış videoları oluşturabilmemizi sağlıyor. Bitti sananlar, hayır bitmedi. A6300’le S-log3 renk profilinde ham ve inanılmaz yüksek dinamik aralıkta video kaydedebiliyorsunuz. Bu şu demek; kurgu aşamasında görüntüleriniz üzerinde dilediğinizce düzenleme yapabilme şansına sahipsiniz demek.

Geliştirilmiş Dizayn, İşlevsellik ve Gövde Ergonomisi

gövde

Giriş kısmını alıp buraya kopyalayabilirim. İki makinenin gövdesi inanılmaz derecede birbirine benziyor. İki makineyi belli bir mesafeye koyup “ Hangisi A6300” diye bir oyun oynamanız bile mümkün. Ama iş ciddiye bindiğinde elbette ki farklar var. Toza ve neme karşı koruma sağlayan magnezyum alaşımla kaplı gövde A6300’de bir miktar geliştirilmiş. Suya karşı hala %100 bir koruma sağlamıyor ama bununla yetinmemek de nankörlük olur. Gövde ağırlığını karşılaştırmak için de hassas teraziye sahip olmak gerek neredeyse. A6000 344 gramken, A6300 404 gram. Tuşların dizilimi de birbirine benziyor ancak bariz bir fark var ki, kullanıcı dostu olma konusunda Sony’nin ne kadar çalışkan olduğunu anlayabiliyoruz. A6000’de fonksiyonları çalıştırmak için özel 7 tuş bulunurken A6300’deki 9 özel tuşla çok daha çabuk ayar yapabiliyorsunuz.

Güncellenmiş EVF ve LCD

Yukarıda bahsettiğimiz bir özelliği yeniden ele alıp A6300’ün bambaşka bir güzelliğinden daha bahsedelim. Sony yeni modelinde XGA Tru-Finder 2.36M-Nokta OLED elektronik vizör kullandı, bu A6000’deki vizörün evrim geçirmiş hali. Peki ne işe yarıyor diye sorarsanız; A6000’de vizördeki görüntüyü 1.4 milyon nokta oluştururken A6300’de 2.4 milyon nokta gibi uçuk bir rakamla karşılaşıyoruz. Bir de üstüne vizörün kare hızının 120 kare çıkarılması gibi bir özellik görüyoruz ki, mutluluktan gözlerin yaşarmaması mümkün değil.

vizör

Profesyonel Ses Kayıt Desteği

Rakibine karşı acımasız davranan A6300 son darbeyi de ses kayıt teknolojisiyle vuruyor. A6000’de sadece stereo ses kaydı yapabilirken, A6300 kayıtçısının verdiği avantajla ve harici aparatlar yardımıyla XLR tandanslı mikrofonların girişine imkan tanıyor. Video işleriyle uğraşan kullanıcılar şu an ayakta ve coşkuyla alkış tutuyorlar. Çünkü bunun ses kalitesi açısından ne anlama geldiğini çok iyi biliyorlar.

a6300 2

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz; Sony, A6300’le A6000’e sarılmış, ona bağlı kullanıcıları yeni teknolojinin güzellikleriyle cezbetmeye çalışmış ve bu konuda da doğru hamleler yapmış. Özellikle hareketli objeleri çekmek isteyecek ve videografi anlamında çalışma yapacak kullanıcıların, barındırdığı özellikleri de hesaba katacak olursak, uygun fiyatıyla A6300’ü seçmemesi yanlış bir tercih olur. Güncel bir metaforla kapanışı yapabiliriz; hepimiz Charmender’ı çok sevdik ama Charizard’ı görenler ilk görüşte aşkın ne demek olduğunu öğrendiler.

YouTube’daki Ücretsiz Fotoğrafçılık Eğitimi serimizden istifade etmek isterseniz BU LİNKE tıklayabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

1 Comment
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Önerilen İçerik: Sony a6300 vs Sony a6000 Karşılaştırması […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x