Serzeniş: Kuzey Anadolu Dağları (Time Lapse)

Serzeniş-TimeLapse
0 Shares

Merhaba Arkadaşlar bugün sizlerle bir Time Lapse video paylaşmak istiyoruz adı Serzeniş: Kuzey Anadolu Dağları çekimleri yapan arkadaşımızın adı Ahmet Fatih Çamaltı. Önce videomuzu izleyelim, sonra yazımızı okuyalım.

Serzeniş: Kuzey Anadolu Dağları

Hepimiz biliriz ki Karadeniz Bölgesinde yeşilin ve mavinin birçok tonu bulunmaktadır. İçimize huzur dolduracak güzellikler yer almaktadır. Bu doğa harikalarını koruma sırası geldiğinde maalesef üstümüze düşen sorumlulukları yerine getirmiyoruz. Kimi insanımız da vazifelerini yerine getirmek bir kenara bu güzellikleri tahrip etme yoluna gitmiş ve birçok tabiat harikası maalesef tahrip edilmiştir. Elbette Karadeniz’in hala el değmemiş yerleri de var. Bu yerlerden birinde yaklaşık iki hafta geçirme şansı elde ettim ki bu şans bildiğiniz üzere biz fotoğraf severler için bulunmaz bir fırsattır.

Öncelikle sizlere biraz TimeLapse tekniğinden bahsedeyim ve bu tekniği neden kullandığımızı dilimin döndüğü kadarıyla izah etmeye çalışayım. TimeLapse kelime anlamı ile “Aralıklı Çekim” demektir. Bu teknikte sabit aralıklarla çekilen fotoğrafları arka arkaya yerleştirip her fotoğrafın bir karelik (30 Kare = 1 Saniye) alanı oluşturmasını sağlıyoruz. Bu sayede zamanı görüntüye aktarırken hızlandırmış oluyoruz. Örnek vermek gerekirse, 2 saniye aralık belirleyerek 300 fotoğraf çektiğimizi düşünelim. Bu durumda 10 dakikalık bir zaman dilimini fotoğraflamış olacağız. Her 30 fotoğrafı 1 saniyeye yerleştirdiğimizi düşünürsek, elimizdeki 10 saniyelik görüntüye 10 dakikalık zamanı sığdırmış oluyoruz. İsterseniz zamanı hızlandırdığımızı, isterseniz de sıkıştırdığımızı düşünebilirsiniz. Peki bu tekniği hangi amaçlar kullanıyoruz?

Doğadaki birçok olay gözümüzle fark edemeyeceğimiz yavaşlıkta gerçekleşmektedir. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşünden kaynaklanan Güneş’in doğuşu ve batışı, yıldızların gökyüzü üzerindeki konum değiştirmeleri ve hava olayları olarak sıralayabiliriz. Zamanın daha hızlı geçmesini sağlayarak gerçek hayatta fark edemeyeceğimiz olayları gözlemleyebilmek için TimeLapse tekniği kaçınılmazdır. Yüzeysel anlattığımız bu teknikte doğal olarak kendi içinde bir dizi kural ve parametre içermektedir.

Ilgaz Dağlarında ve biraz da Giresun Dağlarında çekimlerini yapmış  olduğum fotoğraflardan yaklaşık olarak 17.000 fotoğrafı kullanarak hazırladığım TimeLapse filmim benim için emek isteyen bir süreçti oldu. Tabi ki her güzel işin sonunda olduğu gibi yerini tatlı bir sıkıntıya bıraktı. Sosyal medya ortamında da güzel görüp güzel düşünen insanların yorumları şevkimi biraz daha artırdı.
İşin temel kısmı fotoğraflardan oluştuğu için asıl kısım fotoğrafları çekmek olarak düşünebilirsiniz. Temel kısım budur ama daha çok bilgisayar kısmına iş yükü kalıyor. Çünkü TimeLapse videolarda yüksek kontrast önemli bir etkendir. Ham fotoğraf dediğimiz yani makineden çıkan görüntünün hiçbir şekilde bilgisayar ortamında işlenmeden kullanılması soluk renkler ve düşük kontrastlı sahneler olacağından tercih edilmez. Fotoğrafları işlemek için bir dizi program farklı şirketler tarafından geliştirilmiştir. Genel olarak kullanılan programlar herkesin bildiği üzere Adobe Photoshop yada Adobe Photoshop Lightroom programlarıdır. Fotoğraflar işlendikten sonra fotoğraflardan bir sahne elde etmek için yarı-profesyonel bir video düzenleme programı işinizi görmenize yeterli olacaktır.

TimeLapse için gereksinimleri ikiye ayırabiliriz. İlk olarak temel fotoğraf teknikleri  bilinmesi gerekir. İkinci olarakta Adobe Photoshop bilgisi ve biraz video düzenleme bilgisi yeterli olacaktır. Video kalitesi için olmazsa olmaz son unsur güzel bir müzik seçimidir. Müzik konusu dikkate alınması gereken bir durumdur. Çünkü izleyicileri havaya sokacak ve filme odaklayacak unsur müzik olacaktır. İsterseniz bu filmi birde müziksiz izlemeyi deneyebilir ve farkı kendiniz görebilirsiniz.

Kullanılan Ekipmanlar

Gövde:

Lens:

Kullanılan Programlar

  • Adobe Photoshop Lightroom
    LRTimeLapse 3
    Adobe After Effects CC
    CyberLink PowerDirector 12

Ahmet Fatih Çamaltı
[email protected]

Özgeçmiş

1994 yılında Giresun’da gözlerini açtı.
İlköğretim yıllarını Giresun’da geçirdikten sonra lise eğitimi için Ankara’ya geldi.
7 yıldır Ankara’da bulunmakta ve halen Turgut Özal Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okumaktadır. Fotoğrafçılık serüvenine 2010 yılında Time Lapse tekniğini kullanarak video hazırlamak için başlamış ve 4 yıldır amatör fotoğrafçılık ile uğraşmaktadır. Ödüllü fotoğrafları ve yeni yayınladığı film ile toplamda 7 tane yayımlanmış Time Lapse filmi bulunmaktadır.

Dursun Yartaşı

İstanbul’da yaşayan gezgin bir düğün fotoğrafçısı.

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
murat

bir plandaki ters ışık harici(3,30) ,mükemmel olmuş. emeğinize sağlık. şaryo kullandınız mı yoksa sonradan yazılımla pan mı yaptınız.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x