Retro Moda ve Hasselblad

0 Shares

Retro moda, günümüzü ilk başta tekstil ile etkilerken günümüzde bunu otomobillere,  elektronik mutfak gereçlerine varana dek etkilemeye devam ediyor. Kullandığımız en az bir ürün –ne olursa olsun- retro olarak karşımıza çıkmayı başarıyor. Bu akımın fotoğrafa da 2000’lerin sonuna doğru yayılmaya başlaması aradan geçen kısa süreye rağmen iyice yayılmış durumda.

1

Yeni çıkan DSLR modelleri güncel görünüme sahipken Nikon burada bir değişiklik yaparak Nikon DF’yi ve 50mm 1.8G lensi ile bu sınıfı değiştirdi diyebiliriz. Aslı değişimin ise aynasız makineler sınıfında olduğunu söylemek gerek. Olympus tarafından başlatılan SLR OM Filmli serisine benzeyen modeller fotoğraflarıyla da geçmişten izleri taşımaya devam etti. Renk tonlamalarında farklı film efektleri ile birlikte grenli siyah beyaz film efekti de oldukça fazla tercih edilmekte. Olympus’u sonradan Panasonic, Fujifilm, Sony gibi firmalar takip ederken belirli modeller artık fazlasıyla dikkatleri üzerine çekmekte.

Aynasız modellerin dünya fotoğraf satış piyasasında %20’lik bir paya sahip olması artık tercih sebebi olmasındaki etkenleri de göz önüne çıkarıyor.

Daha küçük

Daha hafif

Daha ucuz,

Daha iyi görüntü kalitesi

Yüksek ISO başarımı

Gibi bir çok özelliğe sahip olan aynasızların en büyük dezavantajları ise daha piyasaya yeni yayılmaları sebebiyle uyumlu olan lens çeşitliliği konusunda yaşanan sıkıntılar ve pil ömürleri.

Aslında lens çeşitliliği konusunda çeşitli adaptörler kullanılarak telafi edilebilse de yeni çıkan kaliteli lenslerle de ortam biraz daha canlanıyor. Pil ömrünü de uygun fiyatlı yedek pil veya çeşitli grip aksesuarlarıyla ortadan kaldıran firmalar sektörün ciddi manada Aynasız makineler’e doğru ilerlediğini gösteriyor.

Tabi bu sadece aynasız makinelerin retro görünüme sahip olacağı anlamına gelmesin. SLR kategorisindeki Nikon DF ve bunun daha üstü olan medium format makinelere de yansıması kaçınılmazdı. Geçmişteki Mamiya 6 ve Fujifilm orta format RangeFinder makinelere benzeyen bir Fujifilm modeli günümüzde beklentilere sebep olurken fotoğraf piyasası bir süre bu söylentilere kulak asmadı.

Hasselblad ise bu işe doğrudan el atmış. Günümüze gelmeden önceleri digital back kullanarak large format kameraları dijital olarak kullanabilmemiz sağlanmışken medium format makineleri de bu yardımla kullanabiliyorduk ama artık üreticilerin bu alana retro görünümlü digital back üretmeye doğru ilerlemesini görebilmesi için 5 yıllık kısa bir süreyi izlemeleri yeterli olacağa benziyor.

5

Hasselblad 501CM modelini Polaroid Back ile kullanmış biri olarak çekimden alacağınız keyfin dijitale dönüştüğünü görmek ise muhtemelen bir rüya olacaktır. Geçmişte, döneminin en üst sınıf bodylerinden olan ve 50mm-80mm-150mm gibi Carl Zeiss Lenslerle kit halinde de satılan model günümüze muhtemelen yine manuel lenslere gelecektir. Yüksek kalite optik, sağlam metal gövdesi, ve 50+MP’lik CMOS Digital Back’i ile rüyaları süslemesi beklenen modelin tahmini rakamları ise 11.000 Euro olarak düşünülüyor.

3

Retro modası daha hangi ürünlere yansıyacak bilinmez ama amatör kullanıcıların fazlasıyla bu konuya eğildiğini düşünürsek artık bunun bir moda olduğu ve insanların tarzını bu aksesuarlarla tamamladığını görebiliyoruz.

Bu durumdan en iyi yararlanan ise muhabirler oldu. Ergonomikliği ve hafifliği yanı sıra, kocaman DSLR makinelerin yanında dikkat çekmeyen özellikte olması daha rahat fotoğraf almalarını ve bunu kaliteli imaj ile yapmalarını sağlıyor.

Retro cihazlardan bazılarına bir göz atalım isterseniz.

Olympus OM-D E-M5: LINK

OMDDDDDD-01315_Snapseed

Olympus OM-D E-M1: LINK

Oly_OMD_EM1-group

Olympus OM-D E-M10: LINK

OMN_RW

Fujifilm X-T1: LINK

02

Fujifilm X-Pro1: LINK

fujifilm-x-pro-1-728-75

Fujifilm X-E2 : LINK

1-original

Sony Alpha a7-a7R-a7S : LINK

Alpha A7 (11)

Nikon DF: LINK

 

f-mount-lenses-1200

Dursun Yartaşı

İstanbul’da yaşayan gezgin bir düğün fotoğrafçısı.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x