Reklam Tanıtım Fotoğraflarında Doğru Renk Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Reklam tanıtım fotoğraflarında doğru renk kullanımı kompozisyon kurarken en çok zorlanılan ama en önemli kısmıdır. Tanıtımı yapılacak ürün ne olursa olsun en iyi şekilde fotoğraflamak özellikle e ticaretin bu kadar geliştiği çağımızda çok önem kazanmıştır. Ürün fotoğrafçılığında ve tabi bunun yanında ürün videosu çekimlerinde teknikten önce kompozisyon kurma becerisi gelir. Tanıtımı yapılacak ürün beyaz düz fonda fotoğraflanacak olsa bile fotoğrafçı gözünün buna katkısı olmalıdır. Yoksa ürünü fona koyup çektiğinizde bunun adı ürünün basit bir görseli olur. Ürün fotoğrafı denilebilmesi için ise fotoğrafçının kompozisyon ve teknik açıdan varlığını hissettirmesi gerekir. İşte bunu sağlayabilen kişiye reklam tanıtım fotoğrafçısı denilebilir. Kompozisyon yeteneği aslında eğitim ile kazanılabilen bir özelliktir. Üniversitelerde fotoğrafçılık bölümlerinin aslen hedefi öncelikle bu göz terbiyesini vermektir. Fotoğrafçılığın teknik kısmı çok önemli olmakla beraber ancak kompozisyon yeteneği ile birleşince başarıya ulaştırır. Kompozisyon denildiği zaman bakış açısı yani perspektif, ışık ve renk kullanımı devreye girer. Günümüzde sosyal medya platformları reklam fotoğraf ve videolarının sergilendiği en önemli mecralar olmuştur. Eskiden firmalar ürünleri için fotoğraflardan oluşan basılı katologlar hazırlarken artık anlık instagram paylaşımları ile ürünlerini son kullanıcıya gösteriyorlar. Reels videoları 30 sn gibi çok kısa sürede çok etkili olabiliyor. Bunu sağlayan şey kompozisyon ve en önemli öğesi olan renkler. Evet reklam tanıtım fotoğraflarında doğru renk kullanımı işte tam da bunun için çok önemli. Çünkü renk olgusu insan zihnini en hızlı şekilde etkileyen fotoğraf öğesi. Doğru kullanıldığında da hafızada görsel olarak hemen etkileşim sağlayan yine renklerdir.
Ürün Fotoğraflarında Renklerle Kompozisyon Kurmak
Ürünlerin en iyi şekilde etkili ve zihinde yer edici şekilde fotoğraflanmasının sırrı kompozisyonunuzda kullandığınız renklerdir. Bu renklerin uyumu ya da zıtlıkları sizin çekim atmosferinizi oluşturur. İlk aşama olarak fotoğrafını çekeceğiniz ürünü elinize alıp günışığına çıkın. Ürünün renklerini inceleyin ve gün ışığında nasıl göründüğüne bakın. Çünkü bizim referans değerimiz gün ışığıdır. Çoğu ürün fotoğrafı için gün ışığında çalışamadığımız için kendi kurguladığımız ve günün her saatinde çalışabileceğimiz stüdyo ortamında reklam fotoğraf çalışmaları yapıyoruz. Yani aslında yaptığımız ışıklarla güneşi taklit etmeye çalışıyoruz. İşte tam bu nedenle reklam fotoğrafçısının sadece kullandığı paraflaşı ya da sürekli led ışıkları tanıması yetmez. Asıl olarak günün değişik saatlerinde güneşin oluşturduğu ışık oyunlarını gözlemleyerek stüdyoya uyarlaması gerekir.
Bu çalışmaların bir diğer amacı da gözünüzün aslında gerçek renklere alışmasıdır. Ürünlerin gerçek renklerini algılamak doğru renklere ulaşmanızı kolaylaştırır. Bu aşamadan sonra ürünün rengine uyumlu bir renk kombinasyonu düşünmelisiniz. Öncelik kompozisyonun kurulumunda zeminde yani arka fonda olmalıdır. Yani ürün, zemin ve yanında kullanılacak aksesuar olacaksa bunların bir bütünlük sağlaması gerekir. Bunu yapmanın iki yöntemi vardır. Bu yöntemlerden biri monokrom yani aslında herşeyin aynı renk tonlarında ama ürünü ön plana çıkarır olmasıdır. Diğeri de renklerin zıtlıklarını kullanıp renk kontrastı ile ürünü vurgulamaktır.
Renk kullanımında bu iki yöntemden hangisini kullanacağınıza karar verdikten sonra zemin için parlamayan kağıt fonları kullanacağınız gibi ahşap gibi tek renk doğal malzemeleri de kullanabilirsiniz. Diğer önemli konu da ürününüzü hem fikir hem renk olarak destekleyecek aksesuarların seçimidir. İşte burada ince bir nokta var. Ürünün yanına birşey koyalım arkasına da birşey koyalım. Kadrajın ucundan da bişey gözüksün derken göz yoran ve ürünü gölgede bırakacak aksesuarları kadraja yığmaktan bahsetmiyorum. Eğer gerçekten ürünü fikir olarak da destekleyecekse yan obje kullanılmalıdır. Mesela bir portakal suyu çekiliyorsa yapıldığı malzeme ve şişe rengini destekleyen soyulup kabuğu üstünde bırakılmış bir portakal tabi kadrajda yer almalıdır. Ya da ince bir dilim portakal. Ama hem bardak hem portakal koyalım dersek daha ince bir kompozisyon kurgusu gerekecektir. Belki kuşbakışı ile görmemiz daha uygun olur.Aslında zor değil. Basit, sade ama etkili kompozisyonlar her zaman en iyisidir. Bunun için ilk tavsiyem karışık renkte zemin yani fon seçmeyin. Kompozsiyonunuzu ışıkla ve renklerin uyumuyla kurgulayın. O zaman etkiyi göreceksiniz.
Ürün Fotoğraflarında Renklerin Doğruluğunu Kontrol Edin.
Ürün fotoğrafçılığında renklerin doğruluğu çok önemlidir. Çünkü hiçbir marka renklerini rastgele seçmiyor. Örneğin bir soğuk içecek markası paketinde kullandığı mavi rengi logosuna uygun bir pantone numarası ile standart hale getiriyor. Tabi ürün görselinde de bu belirlediği mavi tonu tam doğru şekilde görmek isteyecektir. Fotoğrafçılıkta bunu sağlayan da doğru bir beyaz ayarı yapmaktır. Eskiden fotoğraf makineleri sensörlerinin yapısı nedeniyle gerçek beyazı algılayamadığı için özel white balance ayarı gerektiriyordu. Bunun için white balance filtreleri ve gri kartlar çok sık kullanılıyordu. Artık aynasız çaoğu kamera otomatik seçenekte paraflaş ve sürekli ışıklarda doğru beyazı rahatlıkla bulabiliyor. Ama tam anlamıyla doğru bir beyaz mı. İşte bu noktada bir referansa ihtiyaç var. Yani makinenizin LCD ekranı ile çalıştığınız fotoğraf işlediğiniz monitörün renk kalibrasyonu yapılmalı. Bunun için kullanılacak ekipmanlar Color checker denilen renk kartları ve ekran kalibrasyon cihazları.
Tabi bu referans renk kartları ve kalibrasyon cihazını kullanabilmek için kalibre edilebilen iyi bir çalışma monitörü de gerekecektir. Renklerin doğru olması açısından fotoğraf ve video işlemek için en iyi LCD ekran çeştleri IPS monitörlerdir. Gerçek fotoğraf renkleri bakımından bir çok avantajı olan IPS monitör için ilk tavsiyemiz Asus Proart serisi IPS monitörlerdir. Eğer reklam tanıtım fotoğrafçılığı ve video çalışmaları yapacaksanız kamera, lens ve ışık üçlüsünün tamamlayıcısı olan monitörü asla atlamayın. Çünkü fotoğraf ve videolarınızın son halini veren bu ekranlardır. Doğru bir renk kalibarsyonu yapıldığında çekeceğiniz ürünlerin ve kullandığınız fonların gerçek renklerini fotoğrafa aktarırsınız. Bu kalibrasyon işlemi zannedildiği gibi de zor değil. Adımları doğru izlemek ve doğru pozlanmış fotoğraflarla kalibrasyon yapmak yeterli olur.
İşte reklam tanıtım fotoğrafçılığında kompozisyonun en önemli öğesi olan renklerin bu adımlarla doğru kullanılması ürün fotoğrafçılığında sizi mutlaka bir adım ileri taşıyacaktır. Çünkü her fotoğrafçılık dalında olduğu gibi ürün fotoğrafçılığında da fotoğrafçının göz imzası bulunmalıdır. Bu imzayı fotoğraflara atacak olan da herşeyden önce kompozisyon kurma becerinizdir. Yukarıda anlattığım gibi özellikle sosyal medyada yayınlanacak kısa süre gösterilen ürün fotoğraflarında ve reels videolarında etkili kompozisyonun sırrı renk ve ışıkla sağlanacak sadeliktir. Kolay gelsin.
Gerçekten çok değerli ve yardımcı bir yazı. Ürünlerimizin sıradaki çekimleri için kesinlikle bu makaleden yardım alacağım 🙂