Fotoğraf makinelerinde yanlışlıkla ayarını değiştirip, bilgisayarda açamadığımız için hayıflandığımız fotoğraf formatı olarak bildiğimiz RAW fotoğrafı nasıl işleyeceğinizi anlatacağım bugün sizlere.
RAW fotoğraf işlenmemiş kayıpsız ham verilerin ve görsellerin adıdır kısaca. Bunu normal bir bilgisayarın standart fotoğraf görüntüleyicileri ile açamaya bilirsiniz. Çeşitli fotoğraf işleme programları ile örneğin Adobe Photoshop veya Lightroom programları ile Camera Raw eklentisi ile açıp işleyebilirsiniz.
Bu yazıda ise kullandığınız fotoğraf makinesi markasının kendi yazılımlarından bahsedeceğim.
Digital Photo Proffesional – RAW İşleme
Canon RAW (CR2 uzantılı) fotoğraflar nasıl işleyebiliriz? Canon RAW dosyalarınızı Camera Raw eklentisi ile Photoshop veya Lightroom programlarında açıp işleyebilirsiniz. Fakat daha basit ve kolay bir program istiyorsanız bu tabi ki makinenizin kutu içeriğinde CD ile birlikte verilen Digital Photo Proffesional yazılımıdır.
Toplu veya tekil olarak fotoğraf işleyip, bir çok temel işlemleri yapıp toplu olarak format çevirerek kaydedebileceğiniz basit ve kullanışlı bir program.
Programda sol bölümdeki klasörler listesinden fotoğrafın bulunduğu klasörü açın, ve sağda görüntülenen fotoğraflar arasında istediğiniz bir fotoğrafı tek başına görüntülemek ve işlemek için çift tıklayın.
Fotoğrafı tam ekran olarak izleyebilir yakınlaşıp uzaklaşabilirsiniz, düzenleme aracına CTRL+T ile ulaşabilirsiniz.
Açılan düzenleme aracında keskinlikten pozlamaya doygunluktan beyaz ayarına bir çok işlemeyi yapabilirsiniz.
Fotoğrafı tek olarak işlenmiş halde kaydetmek için CTRL+D kısayolu ile farklı kaydedebilirsiniz.
Toplu olarak işlemek istediğiniz fotoğrafları CTRL basılı tutarak işaretleyip ardından yine CTRL+T ile düzenleme aracından düzenlemenizi toplu olarak yapabilirsiniz.
İşlenen fotoğrafları toplu olarak Jpeg veya başka bir formatta kaydetmek, veya toplu olarak boyutlandırmak ve isim değiştirmek için fotoğraflar seçili iken sağ üst köşedeki ”SAVE” butonunu tıklayıp açılan pencereden kaydetmek istediğiniz klasörü, boyut, DPI, isim ve kalite gibi bir çok ayarı yapıp ”Execute” tıklayarak kaydetme ve çevirme işlemini başlatabilirsiniz.
Model fotoğrafı işlerken de bunlara dikkat etmek gerekiyor; http://aresreklam.com.tr/en-temel-retouch-hatalari/