Prime Lens mi Zoom Lens mi?

0 Shares

Prime lens nedir? Veya bir diğer adıyla sabit odak uzaklıklı lens nedir? Zoom lens nedir? Veya değişken odak uzaklıklı lens nedir? Lens almaya karar verme noktasında kafa karışıklığı yaşıyorsanız bu yazı işinize yarayacaktır. Gerek canlı destek hattından, gerekse sosyal medya hesaplarımızdan sık sık sorulan bir soru: Hangi lensi almalıyım? Öncelikle şu videomuza göz atmanızda fayda var.

Prime Lens Nedir?

Prime lens veya sabit odak uzaklıklı lens tek odak uzunluğuna sahip lenslere verdiğimiz isimdir. Piyasada 8mm’den 800mm’ye kadar değişen odak aralıklarda lenslerle karşılaşırsınız. Bu lensler ise kullanım amacına yönelik olarak Ultra Geniş Açı Lens, Geniş Açı Lens, Standard Lens, Portre Lensi, Telefoto Lens veya Süper Telefoto Lens olarak adlandırılır. Peki bu lensleri odak uzaklıklarına göre nasıl kategorize ederiz?

Ultra Geniş Açı Lensler8mm ila 21mm arası lensler ultra geniş açı lensler olarak bilinir. Çünkü kısa mesafeden görece çok daha geniş bir alanı kadraja alma amacıyla kullanılırlar. Ve çekilen görsellerde balık gözü etkisi bulunur.

Geniş Açı Lensler: 24mm ila 35mm arası odak uzaklığına sahip lensler geniş açı lensler olarak bilinir. Standard bir lense göre daha geniş bir alanı kadraja almanızı sağlar.

Standard LenslerGenellikle 50mm odak uzaklığına sahip, ki bu odak uzaklığı insan gözüne en yakın odak uzaklıktır, lenslere verilen isimdir.

Portre Lensleri: Ortalama 85mm civarı odak uzaklığına sahip lensler genellikle portre lensi olarak kullanılır. Ancak 35mm’den 300mm’ye kadar aralıkta yer alan lensler de portre lensi olarak kullanılabilir. Biraz da portresini çekeceğiniz kişinin vücudunun ne kadarını kadraja almak istediğinizle alakalı bir durum.

  • Tüm vücudu kadraja alacaksanız 35mm ila 70mm arası bir lens,
  • Belden yukarısını kadraja alacaksanız 70mm ila 105mm arası odak uzaklığına sahip bir lens,
  • Sadece baş ve omuzları kadraja alacaksanız 200mm ila 300mm arası odak uzaklığına sahip bir lens kullanabilirsiniz.

Telefoto LenslerOrtalama 135mm civarı odak uzaklığına sahip lensler telefoto lensler olarak bilinir. Genellikle aksiyon ve spor fotoğrafçıları tarafından kullanılır.

Süper Telefoto Lensler200mm ila 800mm arası odak uzaklığına sahip lensler süper telefoto lensler olarak bilinir. Özel ve ağır lenslerdir. Genellikle spor, aksiyon ve vahşi yaşam fotoğrafçıları tarafından kullanılır.

Zoom Lens Nedir?

Zoom lens veya değişken odak uzaklıklı lensler, tek bir lens bünyesinde birden çok odak uzaklığını kullanabileceğiniz lenslerdir. Hem geniş açıda hem daha uzun odak uzaklıklarda çekim yapabileceğiniz için her fotoğrafçının çantasında en azından bir tane bulunan oldukça popüler lenslerdir. Vakit kaybetmemeniz gereken anlarda herhangi bir lens değişikliği yapmadan hızlıca istediğiniz anı yakalamak için birebirdir.

Ancak fotoğrafçılıkla ilgili forumlarda dolaşırken fotoğrafçıların sık sık hangisi daha iyi tartışmalarına şahit olursunuz. Prime lens mi, zoom lens mi? Hangisi daha iyi? şeklinde birçok forum başlığı görürsünüz. Her iki tarafın savunucularının da kendilerine göre argümanları vardır. O argümanlar çerçevesinde prime lensleri ve zoom lensleri değerlendirelim.

Fotoğraf: Depositphotos

Prime Lens Almak İçin Nedenler

1. Kalite: Zoom lenslerin kullanıcılara sunduğu kalite her geçen gün artsa da, prime lensler zoom lenslere göre nispeten daha kaliteli gövdelere sahiptir ve daha net ve keskin fotoğraflar elde edersiniz.

Bu argüman prime lens vs zoom lens tartışmalarında sıklıkla karşılaşacağınız bir argüman. Her markanın çok net ve çok keskin kareler elde etmenizi sağlayacak prime lensleri ve zoom lensleri var. Genel hatlarıyla haklı bir argüman olsa da, her prime lens zoom lensten daha kalitelidir demek sizi yanılgıya iter.

2. Fiyat: Prime lensler yapı olarak üretimi nispeten daha basit lenslerdir. Zoom yapmak zorunda olmadıkları için bünyelerinde hareket eden çok parça olmaz, bu da üretim maliyetine biz kullanıcılar için olumlu yansır.

Öncelikle bir lensin fiyatını belirleyen birden çok etken vardır. Genel olarak, bir ürünün bünyesindeki parça sayısıyla üretim maliyeti açısından doğru orantı olsa da, parça sayısından ziyade kullanılan parçaların kalitesi daha fazla önem teşkil eder. Söz gelimi, profesyonel yelpazedeki sabit odaklı lenslerin oldukça pahalı olduğunu görürsünüz. Ancak 50mm gibi standard lenslerin birçok zoom lense oranla çok daha ucuz olduğunu görürsünüz. Ucuz oldukları gibi aynı zamanda gerçekten kaliteli lenslerdir.

3. Ağırlık: Basit yapılarından dolayı prime lensler zoom lenslere göre daha küçük ve daha hafiftir.

Bu genel hatlarıyla doğru bir argümandır. Prime lenslerin büyük çoğunluğu zoom lenslere oranla daha küçük ve daha hafiftir.

4. Hız: Prime lensler zoom lenslere göre daha hızlıdır.

Zoom lenslerin hızına istinaden teknolojik gelişmeler artarak devam etse de, bu da genel hatlarıyla doğru bir argümandır. Prime lenslerle hem daha hızlı kareler çekerken hem de flaş kullanmadan düşük ışık koşullarında güzel kareler çekebilirsiniz.

5. Teknik: Zoom lensler fotoğrafçıyı tembelleştirir.

Kısmen doğru bir argümandır. Fotoğrafçılar istedikleri kadrajı yakalamak için oradan oraya koşturmaktansa zoom lenslerle kolaylıkla zoom-in & zoom-out yaparak tam istedikleri gibi olmasa da istediklerine yakın kadrajları yakalayabilirler. Bazı fotoğrafçılar bu kolaya kaçma sürecinin yaratıcılığı öldürdüğünü düşünür. Çünkü prime lens kullandığınızda, çekeceğiniz kadraj üzerinde daha çok düşünüp daha fazla hareket edersiniz. Ancak elbette bu tamamen size bağlı  bir durum. Zoom lens kullanırken de yaratıcılığınıza halel getirmeden çalışkan bir fotoğrafçı olabilirsiniz.

Zoom Lens Almak İçin Nedenler

Fotoğraf: Depositphotos

1. Taşınabilirlik: Yanınızda zoom lens varsa birden çok odak uzaklığına sahip prime lens taşımak zorunda kalmazsınız.

Taşınabilirlik argümanı daha çok prime lenscilerin kullandığı bir argüman olsa da, yanınızda zoom lens varsa haklı olarak ayrıca farklı odak uzaklıklarında prime lensler taşımanıza gerek kalmaz. Ayrıca sık sık lens değiştirmeyeceğiniz için fotoğraf makinenizin sensörüne toz girme ihtimali de en aza iner.

2. Fiyat: Bazı zoom lensler prime lenslere göre nispeten daha pahalı olsa da, zoom lens almak birden çok lens almaktan daha ekonomiktir.

Uzun vadede bütçe sıkıntınız varsa, haklı bir önermedir. Bir tane zoom lens alıp lense yatırım yapabilecek bütçeye erişene kadar onunla idare etmek elbette daha ekonomiktir.

3. Esneklik: Zoom lensler fotoğrafçının çekim esnasında daha esnek olmasını sağlar.

Esneklik, zoom lenslerin fotoğrafçılara sunduğu en önemli avantajların başında gelir. Farklı odak uzaklıklarında kareler çekmek isteyen fotoğrafçıların hızlı bir şekilde açı değiştirmesini ve çektiği fotoğrafların çok çeşitli olmasını sağlar. Sürekli farklı kadrajlar bulmanız gereken, bunu yaparken de çok vakit kaybetmemeniz gereken düğün fotoğrafçılığı, etkinlik fotoğrafçılığı ve spor fotoğrafçılığı gibi alanlarda oldukça elverişlidir.

Şimdi hepinizin cevabını duymak istediği ama aslında bir cevabı olmayan o soruyu tekrar soralım 🙂

Zoom Lens mi, Prime Lens mi?

Gördüğünüz gibi bu soruya cevap verebilmek için değerlendirilmesi gereken birçok etken var. Ne türde ve ne tarzda fotoğrafçılık yaptığınız, bütçeniz, taşınabilirliğin ne derecede önemli olduğu, çekmek istediğiniz karelerin kalitesi ve çekim şartları bu etkenlerden birkaçı. Bu etkenleri göz önüne alarak nihai kararı siz vereceksiniz.

Bizim tavsiyemiz, Cem Yılmaz’ın dediği gibi little little into the middle 🙂 Bütçeniz dahilinde, çantanızda hem prime lens hem de zoom lens bulundurmaya çalışın.

Siz Hangi Lensleri Kullanıyorsunuz?

Siz de kullandığınız lensleri ve neden o lensleri tercih ettiğinizi yorum kısmına yazın. Belki sizde bambaşka argümanlar vardır ve başka bir kafası karışmış fotoğrafçıya yardım etmiş olursunuz.

Kapak Fotoğrafı: Depositphotos
Subscribe
Bildir
guest

8 Comments
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustafa Çelik

Carl Zeiss 85mm f1,4

Erdinç Topsakal

Nikkor AF-S DX 35mm f/1.8 G, birkaç senedir kullanıyorum. Harika.

Barış Kesici

Profesyonel fotoğrafçı prime lens kullanır , zoom lens kullanmaz . Nokta !

Hasan Aynalı

24-70 f4 L , 17-40 f4 L serileri zoom lens olarak geçer. bilginize.

öner büyükyıldız

Fotoğrafçılık ülkemiz için maalesef çok pahalı bir hobi. Basit bir giriş yada orta sınıf bir makina bile birçoğumuz için el yakıyor. Yanında birde lensi, flaşı, ufak tefek ekipmanı olsun derseniz yerli otomobil fiyatına ulaşıyorsunuz.
Gönül neler istiyorda, ah şu imkanlar…

Kerem Oktay Bilgici

İmkansızlıktan zoom öncelikli ama para biriktirip hızlı bir prime alacağım kesinlikle

Ömer Erdim

Alabilsem olympus 12-100 alırım param yok

Rıdvan Çavuşoğlu

ah su parasızlık ne kadar da kötü

8
0
Would love your thoughts, please comment.x