Portre Aydınlatması Nasıl Yapılır?

0 Shares

Portre Aydınlatması Teknikleri

Portre Aydınlatması nasıl yapılır? Sorusu Fotoğraf ve Video ile ilgilenen herkesin en çok araştırdığı sorudur. Çünkü portfolyosunda portre çalışmaları vardır ve mutlaka olmalıdır.Çoğu fotoğrafçılık ve sinema çalışmalarında hatta tiyatro gibi tüm sahne sanatlarında insanla çalışılır. İnsan yüzünün nasıl aydınlatılması gerektiğini bilirseniz, İşte bu çalışmalarınızda vermek istediğiniz duyguyu güçlü bir şekilde izleyiciye yansıtabilirsiniz.Unutmayın en iyi görüntü yönetmenleri Portre aydınlatmasınıı en iyi başaranlardır.

Portre Aydınlatma Teknikleri

Portre Aydınlatması ve Işığın Yönü:

Öncelikle Işığın geldiği yönünün ve açısının insan yüzünde nasıl bir etki oluşturduğuna bakalım.

Cepheden Aydınlatmada ışık kaynağı hemen kişinin karşısındadır.Cephe ışığı gölgeleri kadraj dışına atar ama boyutsuz bir yüz fotoğrafına neden olur.Kişi arka plana yapışıkmış gibi gözükür.Bu sebeble ancak biometrik vesikalık fotoğraflarda kullanılır.

cepheden aydınlatma

Yandan Aydınlatmada ise ışık tek bir yönden konuya yöneltildiği için yüzün diğer taraflarında gölgeler oluşarak daha gerçekci bir yüz aydınlatması sağlar. artık kişi ile arka plan arasında bir mesafe olduğu hissi ortaya çıkar. En tipik örneği de pencere önünde çekilen portrelerdir.

Yandan Aydınlatma

Üstten aydınlatmada ise gölgeler aşağı doğru uzar ve dramatik bir etki yaratır. Tiyatro sahnelerinde sıkça kullanılır. Fotoğraf ve sinemada da efekt olarak kullanılır.

üstten aydınlatma

Portre Aydınlatması Rembrant Üçgeni Tekniği

Peki ideal bir portre aydınlatması nasıl olmalıdır.Portre aydınlatması denildiğinde tabi ki ilk akla gelen teknik Rembrant Üçgenidir. Rembrant üçgeni adını bu tekniği portre tablolarında kullanan Hollandalı ressam Rembrandt Harmenszoon van Rijn’den almıştır.Bu teknik kısaca yüzün bir tarafı aydınlanmış.Diğer tarafında oluşacak gölge içinde, elmacık kemiği ile göz arasında bir ışık üçgeni oluşturmaktır. Bu aydınlatmanın bu kadar meşhur olmasının sebebi portrelerde sağladığı gerçekçilik hissidir. İnsan gözü bildiğiniz gibi nesnelerin üç boyutunu algılar.Yani en ,boy ve yüksekliğini görürüz. Çünkü iki gözümüzden gelen görüntü beynin bir noktasında birleştirilir.Ancak fotoğraf makinelerinin tek lensi vardır.Bunun için sadece iki boyut algılar.Biz bu üç boyut algısını fotoğraflarda ancak gölge oyunları ile sağlarız. Rembrant üçgeni aydınlatmasında yüzün bazı yerlerinin gölgede kalması işte bize yüzün üç boyutlu olduğunu gösterir.

Rembrant Üçgeni

Modelimize uygun pozu verdirdikten sonra Rembrant üçgenimizi oluşturalım.Bunun için öncelikle kişiyi bir yöne hafif döndürmelisiniz.Modelimizi çevirdiğimiz yönden göz hizasının üstünden ve 45 derece açıyla asli aydınlatmamızı yaptığımız anahtar ışığımızı yakıyoruz. Bu aydınlatmayla aslında güneşin dik açıyla gelmediği akşam üstü doğal gün ışığını taklit ediyoruz.Anahtar ışığımız yüzde istediğimiz aydınlatmayı tek başına sağlamalıdır.Çünkü diğer ışıklar sadece gölgeleri yumuşatmak ve efekt olarak kullanılır. İşte bu oluşan üçgeni bozmadan eğer gölgeleri biraz yumuşatmak istersek kameranın hemen yanından bir dolgu ışığı veriyoruz.ya da yansıtıcı reflektör kullanabiliriz.Ancak bu ışığın gücü anahtar ışığın yarı gücünü geçmemelidir.

Rembrant Aydınlatma Setup

Low Key Portre Aydınlatması

Portelerde rağbet gören diğer bir aydınlatma tekniği de Low Key .Low key portreler siyah fonda ve sert gölgelerin olduğu portrelerdir. Kişi Siyah fonun içine gömülmüş gibi fotoğraflanır. Ama yine de küçük ters ışıklarla daha güçlü Portreler elde edilebilir. Bunun için yapmamız gereken modelimiz için uygun pozu bulup tek yönden ana aydınlatmayı sağlamak.Gölgelerin sert ve kontrast oluşması için softboxımızı çıkartıyoruz. Makinemizde de diyaframımızı f:11 gibi kısık bir değere getiriyoruz. Ardından yapacağımız her aydınlatma buna sadece efekt katacak küçük hareketler olmalıdır.

Low Key Portre Aydınlatması

Portre Aydınlatması İçin Işık Tavsiyesi

Son olarak size Bu portre çalışmalarınız için ideal bir ışık seti tavsiye ediyoruz.

Neewer Softbox 3200K-5500K Bi Color LED Işık Kiti

Portre Aydınlatması İçin Işık

Özellikle Ten renginin gerçekçi olması için 5600 Kelvin yani günışığı rengine sahip Neewer Softbox Led ışıkları kullanmanızı tavsiye ediyoruz..Işık şekillendirici olarak da ideal olan softboxlarını kullanın.Bu ışık setini ışık ayakları ve tüm adaptörleri ile beraber tek bir çantada tam bir set olarak fotografium.comdan satın alabilirsiniz. Bu çalışmalar tabi ki Paraflaş ile de aynı şekilde yapılabilir.  Portre çalışmalarını fotoğraf ya da video olarak ayırmıyoruz.Çünkü ister bir oyuncu portresi çalışın.İster youtube için tek konuşmacı olan videolar çekin.İdeal yüz aydınlatması ile farkınızı ortaya koyacaksınız.

Erdem Kılavuz

Fotografium İçerik Editörü,İstanbul Ünv. Radyo-TV mezunu.30 yılı aşkın süredir fotoğrafçı ve fotoğraf eğitmeni.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x