Photoshop mu, Lightroom mu? (Photoshop vs Lightroom)

0 Shares

Photoshop vs Lightroom? Özellikle fotoğrafların internette paylaşımlarının çok fazla arttığı bu günlerde, hemen hemen paylaşılan her fotoğraf üzerinde ne işlemler yapıldı, herhangi bir müdahale uygulandı mı gibi sorular soruluyor, çoğu zaman cevapsız kalıyor, çok kişi bilse de anlatmaktan kaçınıyor. Bu yazıda Photoshop ve Lightroom yazılımlarını inceleyeceğiz.

1) Photoshop nedir?

free-photoshop-logo-themes1

Photoshop başlangıçta basit bir fotoğraf düzenleme aracı olarak oluşturuldu, 1990’lardan bu yana gelişerek grafik tasarımcılar, mimarlar, animatörler, yayıncılar, fotoğrafçılar ve 3 boyutlu animasyoncularında kullanabileceği bir çok fonksiyon ve kabiliyete uygun devasa bir yazılım haline geldi. Adobe ve diğer üçüncü taraf (tarafsız) yazılım şirketlerinin sürekli güncellemelerini de kullanarak bir Cadillac fotoğrafının düzenlemesini sınırsız potansiyele sahip bir şekilde yapabilirsiniz. Birçok fotoğrafı panoramik tek bir fotoğrafa dönüştürmek mi istiyorsunuz? Veya yüksek hareket kapasiteli fotoğraf oluşturmak mı istiyorsunuz? Cilt lekelerinden kurtulmak mı istiyorsunuz? Veya kişiyi daha uzun, daha kısa, daha zayıf, daha şişman mı göstermek istiyorsunuz? Photoshop bunların hepsini ve daha fazlasını yapabilir. Photoshop’un yapabileceklerini listelemek anlamsız olur, çünkü sonu gelmeyen bir liste olurdu. Photoshop’un gücüyle sahte, fakat gerçekmiş gibi görünen değiştirilmiş fotoğraflara sıklıkla karşılaştığımızdan fotoşoplamış deyimi günlük kullandığımız bir deyim haline geldi. Bunu ayrıca tartışmak gerekiyor, çünkü bu tartışma hiç bitmeyecek gibi…

2) Lightroom nedir?

Lightroom’un tam adı Adobe Photoshop Lighroom olup Photoshop adını da içerdiği için kafa karışıklığına neden olmaktadır. Aslında bu durum mantıklıdır. Çünkü Lightroom, Photoshop’un yapamayacağı özel fonksiyonlarıyla Photoshop’un bir alt tipi olarak düşünülebilir. Ligtroom birçok fotoğrafı tek bir yerden yönetmek, düzenlemek için oluşturulmuş bir programdır. Photoshop çok ileri düzeyde bir fotoğraf düzenleme aracıdır, fakat yüzlerce resmi düzenleyeceğiniz zaman bunları düzenli bir şekilde yapmak ve muhafaza etmek çok zamanınızı alır. Lightroom’u kullanmadan önce fotoğrafları düzenlemek için sadece Adobe Camera RAW (RAW dosyasına çevirerek açmaya ve düzenlemeye izin verir) ve Photoshop (hard diske kaydetmeden önce ince ayarlar yapmak için kullanılır) kullanılıyordu. Photoshop’ta toplu bir süreçle yarı otomatik hale getirdikten sonra bile bu işlemler karmaşık, verimsiz ve çok yavaş oluyordu. En büyük sorun ise hard diskte düzenlenmiş fotoğrafların sınıflandırılması ve katalog yapılmasıydı. Fotoğraf bulmaktan bahsetmesem de binlerce fotoğraf, üst bilgi ve küçük fotoğraf görüntüleri arasında inceleyerek fotoğraf bulmak neredeyse imkansızdı. Katalog dosyası arttıkça fotoğrafları düzenlemek için daha iyi bir yola ihtiyaç doğdu ve Lightroom programını bulduk.

Lightroom, veritabanı olarak kullanılan fotoğraf düzenleme yazılımı olup, fotoğrafın üst verilerini otomatik olarak okur (resmin çekildiği tarih/saat, kamera marka modeli, diyafram, enstantane, ISO, beyaz dengesi, EXIF olarak bilinen bir şekilde her bir fotoğrafa ait bütün verileri katalog olarak yeni bir veritabanına kaydeder. Lightroom ile açılan her bir fotoğraf fonksiyonel olarak başlık, anahtar kelime derece ve etiket gibi ilave bilgiler vermenize imkân tanır. Bu size yüzlerce fotoğraf arasında en iyi olanlarının seçilmesi, düzenlenmesi veya gruplandırılması, sonra Flickr, 500px veya Facebook gibi web sitelerine yüklenmesini kolaylaştırır. Derlenmiş fotoğrafları saklayacağınız veri tabanı olmadığı için Photoshop‘ta bu şekilde bir etiketleme ve dizin oluşturmak mümkün değildir.

Medya yönetim yeteneklerine ilave olarak Lightroom fotoğrafçılara, fotoğrafları istediği şekilde değiştirebileceği özel araçlara da sahiptir.

Özetle Photoshop bir fotoğraf düzenleme aracı olarak düşünülürse, Lightroom bazı sınırlı fotoğrafları düzenleyen, biçimlendiren bir fotoğraf yönetim aracıdır.

3) Lightroom’un Fotoğraf Düzenleme Kapasitesi

Lightroom fotoğraf düzenleme ve değiştirmeyi kolaylaştıran özel araçlara sahiptir. Aşağıda Lightroom’un gelişmiş modülüne ait bir liste verilmiştir.

1. Histogram: Histogram, kırpma & düzeltme, nokta (leke) kaldırma, kırmızı göz düzeltme…

2. Basic: Beyaz dengesi renk tonu ve sıcaklığı; pozlama, kurtarma(geri alma), dolgu ışığı, siyahlar, parlaklık, kontrast, canlılık.

3. Curves: Parlak alanlar, ışıklar, karanlıklar, gölgeler.

4. HSL / color/ B&W: Renk değişimleri, canlılık, parıltı

5. Split Toning: Ton değişimleri.

6. Ayrıntı: Keskinleştirme miktarı, gölgeleme; gürültü azaltma, parlaklık, kontrast, renk.

7. Lens düzeltme: Lens Profili, bozulma, renk sapması, çerçeve parlaklığı azaltma.

8. Effektler: Kırpma sonrası vignetting biçimi, mikta, ortanokta, yuvarlaklık, keskinlik, parlak alanlar; çizgi miktarı, boyut, pürüzlülük.

9. Kamera Kalibrasyon: Profil, gölge tonu, temel kırmızı renk ve canlılık,  yeşil renk ve canlılık, mavi renk ve canlılık.

Gördüğünüz gibi araçlar listesi fotoğrafla ilgili hemen her şeyi kapsıyor. Tabi burada ingilizceden türkçeye çevirmeyle ilgili sıkıntılardan dolayı eksik veya yanlış anlatımlar da var. Solda histogramı görüyorsunuz.

Özel değişiklikler ön ayarlar olarak kaydedilerek fotoğraf gruplarına uygulanabilir. Adobe ‘nin geliştirdiği son sürüm Lightroom la diğer alt modüller de kullanılabilir.

4- Photoshop’un Özellikleri

RAW formatındaki fotoğraf, Photoshop la açıldığı zaman Lightroom un yukarıda bahsedilen tüm fotoğraf düzenleme özellikleri Adobe Camera RAW da mevcuttur.  Lightroom biraz farklı görünüyor olsa da yaptığınız her işlev Camera RAW ile aynıdır. Adobe Lightroom ile ilgili güncellemeler yapıldığında aynı anda hem Camera RAW hem de lens profillerinin güncellemesi de yapılmış olur.

Camera Raw’ın görüntüsü aşağıda verilmiştir:

Adobe-Camera-RAW

Ve altta pozlama karşılaştırılmasının ekran görüntüsü verilmiştir; göreceğiniz gibi her ikisi de tam olarak aynı fonksiyonlara sahiptir.

 Lightroom-vs-Photoshop

Özetle, Photoshop‘ta yaptığınızın daha fazlasını Ligtroom ile yapabilirsiniz. Bazı fotoğrafçılar Lightroom kullanmadan Photoshop‘u Adobe Bridge ile kullanırlar. Adobe Bridge, Lightroom’un bazı özelliklerine sahip olmakla birlikte sadece bir veritabanı ve katalog sistemi değildir. Adobe Bridge tarayıcı ve dosya yöneticisi olarak düşünebilirsiniz. Lightroom’un veri tabanı resim aramak için tasarlanmıştır. Diğer yöntemle yapacağınız aramalarda vakit kaybı ve tekrar söz konusuyken Lightroom da aramalarınızı birkaç saniye içinde yapmanız mümkündür. Adobe Bridge uygulamasını kullanıyorsanız Lightroom’u deneyin. Asla Adobe Bridge‘e geri dönmeyeceksiniz.

5) Ne Almalı? Lightroom mu, Photoshop mu ?

Lightroom’un bütün görüntü işleme araçları Photoshop’ta kullanılmaya başlamasından sonra, sadece Photoshop satın almak mantıklı olmaz. Aşağıdaki nedenlerden dolayı Lightroom ile başlamanızı tavsiye ederiz:

1- Lightroom’u öğrenmek Photoshop’tan daha kolaydır.

2- Lightroom çok sayıda ve ileri düzeyde resim işleme araçlarını içerir (yukarıda gösterildiği gibi)? (Düzenleme görevlerinde  %90 daha iyi)

3- Lightroom belirli bir iş akış süreci oluşturmanızda size yardımcı olacaktır.

4- Lightroom birçok açma ve kapama dosyaları ile uğraşmak zorunda kalmadan çok sayıda fotoğrafı hızlı bir şekilde düzenlemenizi sağlayacağından daha verimli çalışmanızı sağlar.

5- Lightroom tüm fotoğraflarınızı tek bir yerde kataloglara ayırdığından fotoğraflarınızı daha kolay bulmanızı ve düzenlemenizi sağlar.

6- Bir dosya ve medya yönetim aracı olan Lightroom sabit diskinize klasörler ve alt klasörler oluşturulmasını sağlar ve hazır şablonlar kullanarak dosyaları adlandırmanızı kolaylaştırır.

7- Lightroom’la fotoğraflarınıza zarar vermeden düzenleme yapabilirsiniz, asıl dosyanın değiştirilmesine asla izin vermez.  Photoshop’ta ise bunu sağlayamazsınız

8- Photoshop her değişikliği ayrı bir katmanda saklamadıkça geçmişte yaptığınız değişiklikleri saklamaz. Lightroom da ise geçmişte yaptığınız değişiklikler muhafaza edilir. Siz fotoğrafta değişiklik yapabileceğiniz gibi isterseniz eski haline tekrardan geri yükleme yapabilirsiniz.

9- Lightroomda düzenleme yaparken fotoğrafa ait tüm bilgileri görebilirsiniz. Photoshop’ta fotoğraf açıldığında bunu göremezsiniz.

10- Lightroom, Photoshop’un yarısından daha ucuzdur.

Lightroom kullanmanın daha pek çok avantajı var. Yukarıda önemli olduğunu düşündüğüm özelliklerini sıraladım. Lightroom ile başlamanızı tavsiye ediyorum dediğim zamanı şimdi hatırlayın. Bu sonunda Photoshop ‘u da alacaksınız anlamına gelir. Ciddi anlamda fotoğraf düzenlemeleri yapmayı planlıyorsanız, Lightroom ile yapamadıklarınızı yapmak için Photoshop ‘u almanız gerekecek. Bu durumda fotoğraftan bir objeyi çıkarmak gibi basit bir işlem ya da birbirine bağlı panoramik fotoğraflar oluşturmak gibi ileri işlemler daha basit hale gelir.

Eğer, sadece fotoğrafla çalışacaksanız, fakat Photoshop‘un yapabileceği birçok şeyi yapabilen alternatif bir fotoğraf düzenleme yazılımını keşfetmek istiyorsanız Adobe Photoshop Elements‘e göz atabilirsiniz. Photoshop Elements, Lightroom ve Photoshop’un basit sürümü olarak düşünülebilir. Lightroom’u lisanslı haliyle kullanarak fotoğrafları düzenlemek, yazdırmak ve yayınlamak için Photoshop Elements kullanabilir daha da güzelleştirmek adına Lightroom’la bütünleştirebilirsiniz. Photoshop Elements aile, manzara ve doğa fotoğraflarını düzenlemek için iyi bir seçimdir.

Bize göre en iyi fotoğraf iş akışı, görüntü düzenleme ve görüntü yönetimi yazılımlarını içeren Photoshop ve Lightroom gibi her ikisini de yapabilendir. Lightroom’da Photoshop ‘ta düzenlemeye ihtiyacınız olan herhangi bir görüntüye rastladığınız zaman, basitçe fotoğrafın üzerine gelip sağ klik ve sonra Adobe Photoshop ‘ta Düzenle’ye tıklarsınız. Görüntü Photoshop’ta açılır ve bir defada tüm değişiklikleri tamamladıktan sonra görüntü kaydeder ve bu yeni görüntüyü Lightroom’a kaydeder. Bu iki yönlü iletişim otomatik olarak yapılır. Dosya yükleme ve ya kaldırmaya ihtiyaç kalmaz. İyi haber; her iki işlemi de aynı anda yapabilmenizdir ki bu size zamandan kazandırır. Kötü haber ise; Lightroom ve Photoshop programlarının her ikisine birden sahip olmak pahalıdır. Başka bir kötü haber ise, Photoshop’u bir kez aldıktan sonra muhtemelen eklentilerini de almak isteyeceksiniz bu da size ilave masraf anlamına gelecektir.

Son olarak iyi ve güvenilir yazılım her fotoğrafçı için önemlidir. İşe Lightroom ile başlayın. Fonksiyonlarını ve sınırlarını öğrendiğinizde önünüzde yeni kapılar açmak için Photoshop’un bir kopyasını alın. Fakat uyarmalıyım, Photoshop ile uğraşmak faydalı bir o kadar da sıkıcı bir deneyim olabilir. Genellikle Photoshop ta ustalaşmış kişiler bu işe yıllarını vermektedir.

Çeviri:  Özlem Gündüz

Kaynak: https://photographylife.com/photoshop-vs-lightroom
Subscribe
Bildir
guest

6 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
Turkchan

Bir fotoğrafın LightRoom, PhotoShop ve orijinal hallerini kıyaslıyorum, sonuçta lightroom da düzenlenen fotoğraf GRENLİ çıkıyor. Camera RAW çıktısı ile JGP orijinal halinde bir sorun yok. LR da illaki Noise Reduction da Luminance vs oynamak gerekiyor. Oysa ki %20 den fazla luminance fotoğrafın keskinliğine ve kalitesine zarar veriyor. Makinenin içindeki yazılım noise reduction işlemini çok daha iyi yapıyor gibi. Bir de şunu sormak istiyorum, Luminance default %20 versem hepsinde otomatik düzeltse böyle bir şey mümkün müdür? Lightroom preferences ayarlarında otomatik levels vs bir ayar vardı onu yapınca ışık ayarlarını otomatik yapıyor her yeni resimde luminance yapmıyor.

selensahnn

Bilgilendirici ve açık bir yazı olmuş.Elinize sağlık .

Arif Uçar

Emek harcamışsınız teşekkürler.Bilgi sahibi oldum.Kararımı buna göre vereceğim

süreyya yılmaz

Ürün çekimi yapıyorum RAW çalışıyorum, lightroom’a gerek varmı?

Erman

Güzel ve bilgilendirici bir Yazı Sağolun..

Özgür Can

Bilgilendirme için teşekkürler aydınlatıcı bir yazı olmuş

6
0
Would love your thoughts, please comment.x