Photoshop ve Fotoğraf Hakkında

0 Shares

Photoshop günümüzde tartışma konusu olan bir program. Fotografium facebook sayfasında paylaştığımız hemen hemen her fotoğrafa gelen
bir yorum var: “Photoshop”. Bu yazıda kişisel görüşlerimi paylaşmak istedim, düşünceleriniz değişir mi bilemem ama fotoğrafa bakışınız belki değişebilir. 

Photoshop günümüzün bir parçası artık. Bazılarını fotoğrafrafa başlatma sebebi de diyebiliriz. Gözle görülmeyen bazı şeyleri gösterdiği için belki de. Sonuçta doğal görünen makro fotoğraflarda bile “focus stacking” şeklinde kullanımı çok yaygın olan Photoshop ‘tan kaçış yok. Aslında kaçmaya çalışan fotoğrafçı da az. Yani kişisel olarak ben, Photoshop suz bir Dünya artık düşünemiyorum. İnternette gördüğünüz ve çok güzel dediğiniz bütün fotoğraflar mutlaka dijital odaya uğrar. Nasıl ki filmli zamanlarda karanlık odada fotoğraflar işlem görüyorsa, şu anda da dijital olarak Photoshop ‘ta veya bir başka fotoğraf işleme programında işleme uğruyorlar. Dijital fotoğraf makinelerimizde RAW çekme özelliği olması şu anda iyi bir fotoğrafçının isteyeceği en önemli özelliklerden. Günümüzün iyi fotoğrafçıları, aynı zamanda iyi Photoshop bilmek zorundalar. Kadrajınızda istenmeyen nesneler varsa, örneğin estetik bir karede çöp kutusu bulunmaması gerekir veya reklam için çekilmiş, dergi kapağı fotoğrafları mükemmele yakın olmalıdır. Tabii ki bununla ilgili de tartışmalar çok fazla. İnsanı mükemmelleştirme çabası ve sonrasında gelen genç kızların modellere benzeme çabası ve sonrasında gelen anoreksia gibi hastalıklar… Konumuz şu anda onlarla ilgili olmadığı için atlayacağım. Temel düşüncem şudur ki: “Kötü fotoğraf, Photoshop ile iyi hale getirilemez, iyi fotoğraf, Photoshop ile mükemmel hale getirilebilir.” Yani Photoshop deyip geçilen kareler genelde harika kadrajların ve kompozisyonların temele oturduğu fotoğraflardır. Photoshop ile temel ayarlar, yani kontrast, beyaz ayarı, belki biraz keskinleştirme uygulanarak fotoğraf mükemmel hale getirilir.


DSLR dediğimiz fotoğraf makineleri hala eski filmli makineler kalitesinde fotoğraf veremiyorlar. En önemli eksiklerden biri keskinlik. Eskiden Nikon d80 gibi makineler CCD sensörlüydü ve şu anda kullandığımız CMOS sensörlerden daha keskin görüntü veriyorlardı. Fakat CCD sensörlerde de ISO problemi çok fazlaydı ve tüm markalar CMOS ‘a dönmek zorunda kaldı. Sonuç olarak hep daha kaliteliyi aradığımız için ve günümüz teknolojisi ne kadar gelişmiş olursa olsun daha iyisi olabileceği için özellikle keskinleştirme işlemleri için Photoshop şu anda biraz şart.

Photoshop ‘un en az fotoğrafın tekniğini bilmek kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Ben portre fotoğraf çekiyorum ve bu yazdıklarım da genelde portre için geçerli olsa da diğer dallar için de benzer şeyler söylenebilir. Belki sokak fotoğrafçılığı bu alanın dışında kalabilir ama onda da doğallığı gösterirken öyle güzel siyah-beyaz tonlama yapmanız gerekiyor. Bu tonlamaları ne yazık ki DSLR makinelerin hemen hemen hiç biri yapamıyor. (En iyi siyah-beyaz tonlamayı Nikon D700’de gördüm.) Sadece siyah-beyaz tonlama değil, renkli tonlamalar ve cross-processing için de Photoshop kullanmamız gerekiyor.

Şunu unutmayalım ki öncelikle fotoğrafı, iyi fotoğrafın nelere bağlı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Arkasından çektiğiniz iyi fotoğrafı, “daha iyi” hale getirmek için RAW halini (ham) Photoshop ‘a sokarak temel işlemleri uygulamak gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise abartmamak, iyi fotoğrafta hiç bir zaman doğal olmayan abartılar bulunmaz. Objeler etrafında ışık hareleri, aslında gölge olması gereken yerin aydınlık olması, vücudun bir bölgesinin diğer kısmından zayıf olması aklıma gelen ilk şeyler. Özellikle Türkiye ‘de gördüğüm bir şey var ki HDR fotoğraf çok beğeniliyor ve çok popüler… Ama bir HDR fotoğrafın iyi fotoğraf olması için HDR yapıldığını anlamamamız gerekiyor. Yani fotoğraf “Ben HDR’yim” diye bağırıyorsa hem itici, hem de yapay duruyor.

Sonuç olarak okuduklarınız benim kişisel fikirlerim, Photoshop ‘tan kaçmamak gerektiğini, herkesin az da olsa öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Esas olan tabi ki fotoğraftır, iyi fotoğraf olmadan iyi işlem de yapamazsınız. Doğallığı bozmadan yapılan işlemler fotoğrafı mükemmelleştirir.

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
J Medya

Herkesin Okuması Gereken Çok Yararlı Bilgi.Emeği Geçenlere Tşkler

1
0
Would love your thoughts, please comment.x