Panorama Fotoğraf Nasıl Çekilir?

0 Shares

Panorama fotoğraf çekmek için neye ihtiyacımız var, nasıl çekeriz, bunları da bu yazımızda göreceğiz. Eskiden, yani filmli makineler zamanında bu iş çok zordu, ama şu anda programlarla ve hatta makinelerin kendi içlerinde olan özelliklerle oldukça kolay ve çekici.

1- İyi bir tripod kullanın.

Panorama Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Tripod, panorama fotoğraf için oldukça önemli bir yardımcı. Birçok fotoğraf çekeceksiniz ve bu fotoğrafları birleştireceksiniz, bunun için iyice sabit bir ortamınız ve çok keskin fotoğraflarınız olması gerekiyor. İyi bir tripod olmadan rüzgarın bile makinenizi titreteceğinizi varsayarsanız önemini daha iyi anlayacaksınız.

Örneğin; Manfrotto 055XPRO3 Tripod panorama fotoğraflar için tavsiye edebileceğimiz oldukça sağlam bir tripod.

2- Fotoğrafları çekerken diyafram, enstantane ve ISO değerlerinizi sabit tutun.

Bir panorama fotoğrafın iyi olması için (mekana da bağlı) en az 10 fotoğraf gerekli olduğunu düşünürseniz, bu fotoğrafların teknik değerleri de aynı olmalı. Bazı makinelerde bu ayarları kilitleme tuşları var onları kullanabilirsiniz.

3- Ölçüm modunu değiştirmeyin

Geniş açı çekeceğinizi öngörürsek, ölçüm modunuzu da değiştirmemeniz gerekir. Yani ilk fotoğrafı hangi ölçüm moduyla çektiyseniz diğerlerini de onunla çekmelisiniz.

4- Fotoğrafları en az %25 üst üste bindirin.

Kare kare sola veya sağa gideceksiniz. İlk fotoğrafı çektikten sonra ikinci fotoğrafı çekerken, ilk fotoğrafın da %25ini aldığınıza emin olun. Böylece program birleştirirken daha rahat birleştirir.

Panorama Fotoğraf Nasıl Çekilir?

©Igor Pilawski

5- Kadrajınızda hareketli nesne bulundurmamaya dikkat edin.

Hareket eden bir nesne olursa, çekim sırasında diğer karelere de geçişi olabileceği için tüm fotoğrafı bozabilir, çekimi baştan yapmamak için önceden buna dikkat etmek gerekir.

6- Çok geniş açı lens kullanmamakta fayda var.

Balık gözü veya çok geniş açı lensler kenarlarda bozulmalara yol açacağından fotoğrafları birleştirmek zorlaşabilir. 35-50mm civarında bir lens seçmek daha mantıklı olacaktır.

7- Kadrajınızı dikkatli seçin.

Temel kompozisyon kurallarına uymaya dikkat edin. Fotoğrafta yer alacak detay gökyüzünde mi daha çok var, yeryüzünde mi daha çok var, çekimden önce bunu iyi değerlendirin.

İyi çekimler.

5 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
5
0