Makro fotoğraf türünde genç yeteneklerden olan Sevgili dostum Ömer Alp EVİRGEN‘in sizler için hazırladığı ‘Makro Çekim yazı dizisi başlıyor. Her hafta bir yazısını bizlerle paylaşacak. Teknik ve teorik bilgiler, uygulamalı anlatımlar ve saha çekimleri gibi bir çok konuyu ele alacağımız bu yazı dizisinin ilk bölümü sizlerle.

Ömer Alp Evirgen
Makro denilince akla hemen pahalı lensler ciddi ışık sistemleri ve zorluklar geliyor. Her ne kadar ciddi boyutta baskılar alanlar için durum bu olsa da yalnızca dijital fotoğrafçılık yapan, 500px, Flickr, Facebook, Instagram gibi daha az çözünürlüklerin yeterli geldiği ortamlarda fotoğraf paylaşan bizler için belki de en ucuz en masrafsız dal makro.
İkinci olarak ise akla gelen çiçek ve böcekler. Sinekler, kelebekler, örümcekler, papatyalar. Bunun yanı sıra makroya biraz merak salanların bildiği, damla fotoğrafları. Peki sıfırdan başlayıp da aslında her biri kendi içinde bile dallanan bu fotoğrafları nasıl çekeceğiz?

Ömer Alp Evirgen
Ben kelebek çekmek istiyorum. 100mm lense muhtaç mıyım? Peki 100mm de aldım o nasıl rahatça çekiyor kelebeği de ben çekemiyorum? Onun fotoğrafı neden benimkinden daha keskin? Daha kaliteli? Daha aydınlık? Daha güzel duruyor? Sadece şans mı? Yoksa güneşin geldiği açıya göre mi yaklaşıyor kelebeğe? Dolgu mu kullanıyor? İşin Photoshop kısmında neler yapıyor?

Ömer Alp Evirgen
Bütün bu soruların cevabını vereceğimiz muhtemelen gelecek sezonu iple çekeceğiniz bir yazı serimize başlıyoruz. Tabiri caizse Zero to Hero olacağız her birimiz. İşin teknik kısmını -ışık kontrolü, modifiyesi, lens modifiyesi- öğrendikten sonra sahaya çıkacağız çekimler yapacağız. Bir örümcek görünce yerde dolaşan etrafına ufak biraz su döküp kaçamayacağını öğreneceğiz. Kelebeklerin üzerine su damlası gelince kanatlarının yapıştığını kuruyana kadar uçamayacağını öğreneceğiz. Sabah ezanının ne kadar önemli olduğunu makro çekmeye başlayan her insan gibi siz de öğreneceksiniz (: Hangi böcek ne zaman nerede bulunur ve nasıl ürkütmeden fotoğrafı çekilir bunları da öğreneceğiz. Ve en son olarak PS ile fotoğrafları nasıl işleyeceğimizi göreceğiz.
Ana Başlıklar
- Makro Nedir?
- Makro Lensler
- Alternatif Makro Çekim Yöntemleri
- Tüp, Kızak, Ters Lens Yöntemleri
- Makro Fotoğrafçılıkta Işık Kullanımı
- Ring, Twin, Popup ve Harici Flaşlar, LED Işıklar, Reflektörler
- Makroda Yardımcı Ekipmanlar
- Kollar, İşkenceler, Kızaklar, Arkaplanlar, Gerçek Bokeh Oluşturma
- Focus Stacking
- PhotoShop’ta Stack, Zerenede Stack, CombineZ’da Stack, Manuel Stack
- Doğada Makro
- Nerede ne zaman ne bulurum?
- Hangi böceği nasıl çekebilirim?
- Hangi açı ile yaklaşmak gerekli?
İçeriği hazırlayıp fotoğrafseverlerin beğenisine sunan Ömer Alp Evirgen'e teşekkürler.
En sonunda iple çekiyoruz 🙂
Her perşembe görüşmek üzere 🙂 Bu günden itibaren Cuma günleri de Samet Güler’le ”Manzara ve Uzun Pozlama” fotoğrafçılığı hakkında yazı dizisi başlıyor.