Olympus OM-D E-M1X Aynasız Makine ve Lenslerini İnceledik
Olympus OM-D E-M1X fiyatı ve teknik özellikleri ile mercek altına aldığım aynasız kameralardan biriydi. Bu modeli ve Olympus’un yeni aynasız fotoğraf makinesi lenslerinden M.Zuiko Digital ED 7‑14mm F2.8 PRO ve M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4 IS PRO ile test etmeye karar verdim. Olympus Türkiye Distribütörü Zoom İthalat yetkilileri de sağolsunlar, hemen yolladılar. Ben daha önce özellikle seyahat ederken fotoğraf çekmek için Olympus OM -D E-M 10 Mark III ‘ü kullanmıştım. O zaman bu makineyi 25 mm f:1,8 ve 75 mm f:1,8 ile keyifle test etmiştim. Çünkü Olympus lenslerin tadını bilen bilir. Fotoğraf çektirir optiklerdir. Bu sefer ise Olympus aynasız makinelerin en iyisi E-M1X ile prime değil Olympus zoom ve ultra geniş açı lensleri görmek istedim. Öncelikle makinenin teknik özelliklerine ve notlarıma bakalım.
Olympus OM-D E-M1X Teknik Özellikler
- 20.4MP Live MOS Micro Four Thirds Sensörü / MFT 4/3 Sensörün mucidi Olympus’tur zaten. Bu sensöre göre MP tam olması gereken düzeyde. Fazlası gereksiz olurdu.
- Dual TruePic VIII Görüntü İşlemciler / Gayet hızlı
- Entegre Dikey Kavrama, Çift Akü /Yani Kendinden Battery Grip . Gripli makine kullanmayalı epey zaman olmuştu. Dikey kadrajda inanılmaz kolaylıktır.
- 2.36m-Dot 0.83x Elektronik Vizör/ Aynasız makinelerde en alışamadığım. Optik gibisi var mı?
- 7.6cm Değişken Açılı Dokunmatik Ekran / İyidir.
- 4K / 24p ve UHD 4K / 30p Video Kayıt / Bakmak lazım.
- 5 Eksenli Sensör-Shift Görüntü Sabitleme / Bak bu merak uyandırıcı
- Dahili Wi-Fi / Bluetooth/ Bazen gereklidir.
- 1sn de 15 fps Çekim ve Genişletilmiş ISO 25600 / Seri çekim ve yüksek enstantene işlerinde harika olur.
- 121-Nokta Tüm Çapraz Tip Faz Algılama AF/ kuvvetli
İlk İzlenim Sağlam Gövde
Olympus OM-D E-M1X için alır almaz ilk izlenimim vadettiği gibi gerçekten çok sağlam bir gövde yapısına sahip olduğudur. Kesinlikle yağmura,çamura,soğuğa karşı dayanıklı bir malzemeden üretildiği belli. Bu özelliği ile vahşi doğa , kuş fotoğrafçılığı ve haber fotoğrafçıları için ideal olduğunu söyleyebilirim.
Saniyede 15 kare çekim ve 1/8000 sn enstantene hızı da zaten bunu doğruluyor. Hem de muadil makinelerden yarı yarıya daha hafif ve taşınabilir boyutta. Kendinden battery grip ve çift bataryaya rağmen 997 gr . Üzerine 300 mm F4 IS PRO lens taksan yine de rakiplerinden yüzde 75 bir hafiflik sağlar.Bunu kuş fotoğrafçıları ve muhabirler çok iyi anlar.Bir de süpriz olarak kutu içeriğinden küçük bir tepe flaşı çıktı.Yalnız pop up flaş gibi de değil. Kafa yukarı aşağı sağa sola hareket ediyor.Yani Bounce hareketi yapabiliyor. 400 ISO ile desteklerseniz ters ışıklarda falan işi kurtarır.
M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4 IS PRO İnceleme
Olympus lenslerin kalitesini biliyoruz.Tabi prime lenslerin keskinliğini beklemiyorum ama bu kadar geniş aralıklı lens nasıldır diye merak etmiştim. Sonuçlar gerçekten tatmin edici. İşte hem en geniş açısı hem 100 mm en dar açısının kadrajı böyle.
Aşağıdaki test çekimlerinde de tak gez bir objektif için beklentinin üstünde neticeleri var.
Olympus OM-D E-M1X Stüdyo Çekimlerinde Olur mu?
Niye olmasın. Ben bu makineyi ilk aldığımda bu gövde yapısı bende hemen bu makine atölye kamerası izlenimi de veriyor dedim. Yani sadece doğa fotoğrafçılığı için üretilmiş olamaz ya. Ama sensörü 4/3 ,Fullframe değil diyenler olacaktır. İşte bu ön yargıyı kırmak lazım.Ben analog yani film zamanı 13×18 plan filme de fotoğraf çektim. Ama ne sensör ebadına ne piksel sayısına takılmıyorum. Çünkü bunlardan öte üretimle alakalı detaylar ve daha önemlisi Olympusun lens kalitesi var ortada. Bu sebeble her zaman tavsiye ettiğim bir marka olmuştur. Peki nasıl test edelim derken Olympusun geliştirdiği şu Yüksek Çözünürlüklü Çekim Modu geldi aklıma. Gerçi diğer Olympus gövdelerde de vardı bu mod ama EM1X de tabi ki daha gelişmişi var.
Yüksek Çözünürlük Çekim Modu
Çok akıllıca bir mod olmuş. Ne sağlıyor? Makinenin sensörünü zorlayıp 50 MP sığdırmaktansa 8 ayrı kareyi saniyeler içerisinde birleştirip 50 MP yüksek çözünürlüklü keskin ve çarpıcı fotoğraf olarak sunuyor. Hem de elde mi tripodta mı çalışıcan diye sorarak. Flaş kullanacaksan flaş dolum süresini bile girebiliyorsun. İşte bunu test ettim. Minimal ışık kaynaklarıyla ürün fotoğrafı başarısı nasıl diye.
Olympus OM-D E-M1X ile Ürün Fotoğrafı
Biliyorum ki bu işin asıl lensi, Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8. Ama ben biraz daha işi yokuşa sürdüm.Elimdeki tak gez sınıfındaki 12-100 mm f:4 ü kullandım. Bu yüksek çözünürlüklü çekim modu ile ne iş yapar diye.
Paraflaşsız ,küçükcük ledlerle bile sonuç çok iyi. 12-100 mm f:4 de üretim alanı dışında test edildiği halde geçer not aldı gerçekten.Çıtır çıtır netlik.
Buyurun 50 MP bir ürün fotoğrafı çektim.İstediğim yerinden croplayıp, Dekube edip her web sitesinde kullanırım.
Olympus M.Zuiko Digital ED 7‑14mm F2.8 PRO İnceleme
Merak edip test etmek istediğim bir diğer Olympus lens de 7-14 mm f:2.8 Pro idi. Olympusun ultra geniş açıda fazla lensi olmadığını biliyorum çünkü. Ama Olympus bir lensin sonuna boşuna PRO yazmaz. Ayrıca MFT sensörün mucidi olarak da geniş açı sorununda kendi göbeğini kendi kesmiş.Bu lensin sokak fotoğrafçılığında çok iyi neticeleri olacağını tahmin ediyorum.Zaten çokca manzara,sokak fotoğrafında başarılı fotoğraf testlerini gördüm. Ben de birkaç fotoğraf çektim.
Benim bununla beraber asıl görmek istediğim yine Olympus’a has şu Canlı ND çekim hikayesi. Yani dahili ND filtresi.
Olympus Canlı ND Çekimi
Ne işe yarıyor? Uzun pozlama yapmak istedin ama yanında ND filtren yok. Ya da benim gibi böyle bonbeli bir ultra geniş açı objektifin var.Önüne filtre takılmaz. İşte güzel bir çekim modu burada işe yarar. Makinede dahili ND 32 yani 5 stop’a kadar ND filtre etkisi var . Uzun pozlama için şelaleye falan gitmek isterdim ama deniz kenarında test ettim hızlıca. Gerisini sizin hayal gücünüze bırakıyorum. İster suda tül etkisi.İster gece köprü üstünde uzayan araba farları ya da gökyüzü pozlayın.
Gün ortasında 8 sn pozlamada patlama falan yok. Nd filtre etkisi var mı 5 stopluk var. Geniş açıyla uzun pozlamaya çıkılabilir.
JOBY GorillaPod Tripod Büyük Kolaylık
Burada hemen bunu da söyleyeyim. Benim gibi kocaman tripodları her zaman yanınızda taşımaktan bıktıysanız tek tavsiyem Joby Gorillapod ürünleri ve özellikle bu ölçüde makineleri bile güvenle taşıtabileceğiniz JOBY GorillaPod 5K Flexible Mini Tripod Ball Head Kit.
Yokluk görmüş fotoğrafçı ekipmanın değerini bilir.Güvenli görmesem üstüne takmazdım emin olun.
Diğer Güzel Özellikler:
EM1X ‘in diğer güzel özelliklerinden biri de Fokus BKT ( basamaklama.) Yani 15 adet farklı bölgeden netlik alıp canlı önizleme olarak sana gösterip birleştiriyor ve makro fotoğrafçılıkta 32 diyaframda bile mümkün olmayan tüm karenin net olmasını sağlıyor.İşte hiçbir fullframe makine ile yapamayacağınız bir iş.Biliyorsunuz makro objektiflerle konuya yaklaştıkca alan derinliği kısalır.Yani konunun ön tarafı netken arkaya doğru en kısık diyaframda bile çalışsan bulanıklaşır. İşte buna çözüm bulmuş Olympus.
Nasıl yapıyor bu işi. BKT menüsünden Focus BKT yi açıp çekim sayısını 15 kare seçiyorsun. Ardından Fokus bölgesini her karede hangi aralıkta değiştireceğini seçiyorsun. 4 adım idealdir makro lens ile kare dolu olacağı için. Ok deyip denklanşöre basınca kendi hallediyor zaten.
İşte bu iki fotoğrafı aynı enstantene ve 8 diyaframda çektiğim halde durum ortada. Fokus BKT modunda ön de arka da net.Hani şu takı özellikle taşlı yüzük çekimlerinde en zor kısımdır.Taşa netlik yapsan yüzüğün halkası flu olur.İşte bu işin çözümü Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm F/2.8 Macro Lens ve Focus Stacking ya da Fokus BKT modu. Bir diğer özellik de videocular için.5 Eksenli Sensör-Shift Görüntü Sabitleme sistemi. İddiası doğru bu konuda EM1X’in. Video tripodu ya da slider gerektirmeden tüm temel kamera hareketlerini elde yapmayı mümkün kılıyor. Fotoğraf için çıktın , video da çekmek istedin başka bir setup kurmana gerek yok. Titreşim yok; öznel kamera olarak kullan.
Netice:
Evet sonuç olarak, söylenecek sözüm şudur: Eğer sağlam gövdeli,seri bir makinem olsun hem de fiyatı bütçeyi aşmasın dersen Olympus EM1X ve Olympus lensleri listenin başına alabilirsin. Habercilik ,Kuş /Doğa fotoğrafçılığı,Sokak-Manzara fotoğrafçılığı için ideal olduğu gibi Stüdyo işlerinde de yukarıda bahsettiğim çok iyi özelliklerle kolaylık sağlayan bir model.Ayrıca ek ekipman gerektirmeden titreşimsiz kısa sahne videolar için mükemmel. Olympus’tan yenilikler ve süprizler her an gelebilir.Yeni makinelerini ve lenslerini incelemek için bekliyorum.