Manzara fotoğrafları deyince akla gelen bir dal da su manzaralarıdır. Okyanuslar, dünyada en çok fotoğraflanan konulardan biridir. Onların dingin efekti neredeyse herkesi etkiler. İster suyun kendisi olsun, ister su
üzerindeki hareketler olsun veya temiz su etkisi ile harmanlanmış açıklıklar olsun, çekicidir ve bizim gönlümüzü çalar. Bizim zihnimizdeki düşünceleri toparlar ve bize güzel bir dinginlik ve özgürlük hissi bırakır.
O halde, çarpıcı okyanus fotoğrafları nasıl çekilir Okyanus fotoğraflarında, kendimizle gurur duyduğumuz bir seviyeye nasıl gelebiliriz Okyanus fotoğraflarında uzmanlaşmak için bilmemiz gereken ipuçları nelerdir İşte bu yazıda, güzel fotoğraflar elde etmeniz için bir takım ipuçları vereceğiz.
Okyanus Fotoğrafları İpucu 1
Fotoğrafa başlarken, bir okyanus ve bir de kumsal vardır. Okyanusun kendisi ana konu olarak fotoğraflanabilir. Veya fotoğrafınızda bulunabilir ancak ana konunuz olmayabilir. Buna örnek olarak aşağıdaki iki okyanus fotoğrafını gösterebiliriz.
Üstteki fotoğrafta, deniz ikincil konu olarak kullanılmıştır. İkincil konu, fotoğrafın ana konusu olmayan ancak ana konuyu güzelleştirmeye yardımcı olması için kullanılan konulardır. İlk fotoğrafta ağaç ana konu olarak kullanılmışken, ikinci fotoğrafta ana konu okyanusun kendisidir. Farkı görebiliyor musunuz?
Okyanus Fotoğrafları İpucu 2
Okyanus fotoğraflarında uzmanlaşmaya başladığınızda, en büyük önem taşıyan şey çizgilerdir. Çizgiler fotoğrafı izleyenin gözünde, dikkati çekecek alanlar sağlarlar. Okyanus fotoğraflarında iki çizginiz vardır. Birinci çizgi, suyun kum ile buluştuğu çizgidir. İkinci çizgi ise, okyanusun gökyüzü ile kesiştiği çizgi, yani ufuk çizgisidir.
Bu iki çizginin birbirleri ile yaptığı açılar, daha iyi okyanus fotoğrafları çekmenizdeki en büyük etkenlerdir. Örneğin eğer iki çizginiz varsa (birbirlerine eşit paralellikte), elinizde son derece kare ve düz bir komposizyon var demektir. Eğer bu çizgiler birbirlerine belirgin bir açı yapıyorlarsa, o halde okyanus fotoğrafınızda güzel bir takım kompozisyonlar elde edebilirsiniz demektir. Pek çok iyi okyanus fotoğrafının, su-ufuk çizgisi ve su-kum çizgilerinin birbirleri ile güzel bir açı yaptığı fotoğraflar olduğunu fark edeceksiniz.
Okyanus Fotoğrafları İpucu 3
En güzel okyanus fotoğraflarının, parlak yaz günlerinde, mavi bir gökyüzü ile çekilenler olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak her zaman bu doğru değildir. Bazı muhteşem okyanus fotoğrafları gün batımında çekilenlerdir. Sırf bu konunun kendisi bile içinde değişik mücadeleler barındırır. Öncelikle güneş batıyordur. Okyanusun üzerinde batmakta olan bir güneş ve etrafı kaplayan turuncu bir gökyüzü çok güzel bir görüntüdür. Peki ama bu tip fotoğrafları nasıl çekeceksiniz Eğer güneşten ölçüm alırsanız, geri kalan her şey az pozlanmış görünecektir. Veya bulutlardan ölçüm alırsanız, bu kez de fazla pozlanmış bir güneşiniz olabilir. (Üstelik parlamalara ne demeli) Doğru pozlamayı ortalama ışık alan bir yüzeyden ölçün ki dengeli bir fotoğrafınız olsun.
Okyanus Fotoğrafları İpucu 4
Özellikle gün batımında, bu tip problemlerin önüne geçmek için bazı genel çözümler vardır. Öncelikle parlamalar… Parlamalar genellikle, parlak ışık kaynağını, örneğin güneş gibi, direkt karşınıza alıp, doğrudan baktığınızda meydana gelir. Bunu önlemek için, önerim fotoğrafınızı hafif bir açıdan çekmeniz veya güneşin ufuk çizgisinden biraz içeri doğru girmesini beklemenizdir. Bu gökyüzünde muazzam bir portakal rengi parlaklığı elde etmenizi sağlar. Ve direkt gün ışığının vereceği sert etkileri de önlemiş olursunuz. Ancak elinizi çabuk tutmalısınız. Güneş, ufuk çizgisine ne kadar yakınsa, o kadar hızlı kaybolacaktır. Bu nedenle, gün batımı konulu, çekilmiş okyanus fotoğrafları karelerinde, iyi bir zamanlama söz konusudur.
Okyanus Fotoğrafları İpucu 5
Aynı zamanda, güzel turuncu bir arka planda, güneşin önüne, silüetler halinde bir kaç şey ekleyebilirsiniz. Bu fotoğrafınızı çarpıcı bir okyanus fotoğrafı haline getirecektir.
Güneşin, fotoğrafınızdaki diğer şeylere göre aşırı pozlanma problemini azaltmak için, poz tarama (exposure bracketing) yöntemini kullanmayı deneyin. Diyelim ki, tam gün batımında değil de, güneşin solmaya başladığı saatlerde, akşamüzeri saat 4-5 gibi fotoğrafınızı çekeceksiniz. İlk fotoğrafınızı güneşten ölçüm alarak çekebilirsiniz. Ölçüm değeriniz 1/1000 and f.16 gibi bir şey olacaktır. Sonra deney yapmak için, ikinci fotoğrafı 1/1000 at f.22 olarak çekebilirsiniz. Ve üçüncü fotoğrafı da 1/1000 at f.32 ayarlarını kullanarak. Şimdi fotoğrafları karşılaştırıp, hangi fotoğrafın istediğiniz etkiyi verdiğini kararlaştırabilirsiniz. (Bu uygulamayı yaparken bir tripoda ihtiyacınız olabilir.)
Okyanus Fotoğrafları İpucu 6
Her zaman bu yolu kullanmak zorunda değilsiniz. Yapabileceğiniz başka bir yöntem ise, açıklık değerini sabit tutmak ve sadece enstantane hızını değiştirmektir. Örneğin 1/1000 ve f.16, 1/750 ve f.16 ve 1/500 ve f.16 ayarlarını kullanarak çektiğiniz üç ayrı fotoğrafta, kameranızın hangisi ile daha iyi sonuç verdiğini karşılaştırabilirsiniz. Unutmayın ki, enstantane hızını çok azaltırsanız, makinanızın titremesinden dolayı fotoğrafınızın flu olma ihtimali olacaktır.
Okyanuslar harikadır. Eğer planlı ve sabırlı olursanız, kartpostal olabilecek kadar güzel kareler yakalayabilirsiniz. Her zaman yanınızda tripodunuzu, ve eğer gün ortasında çekim yapıyorsanız, güneş kreminizi ve şapkanızı bulundurmayı unutmayın. Hepsinden önemlisi, çekimlerinizde her daim aklınızda tutmanız gereken şey ise, ışığınız olmalıdır.
İyi çekimler.