Nikon Z6 II ve 35mm f/1.8 S lensi Sizin İçin İnceledik

Nikon Z6II inceleme
0 Shares

Nikon Z6II İnceleme ve Teknik Özellikler

Nikon Z6II fiyat ve teknik özellikleri ile son günlerde dikkatimi çeken en yeni Nikon Fullframe aynasız fotoğraf makinesi oldu. Aslında bildiğiniz gibi bir üst seviyesi Z7II ile aynı zamanda lanse edildi ve Türkiye’de satışına başlandı. Peki neden ben Z6II yi merak ettim? Çünkü her zaman belirttiğim ve tavsiye ettiğim bir şey var. ” Orta seviye / maliyette bir body ve iyi bir lens ile çalışmak” Bu nedenle Z6 II ile yapılabilecek neler var onları test etmek istedim. Nikon ‘nun tek resmi distribütörü Karfo Karacasulu yetkilileri de beni kırmayıp Z6 II ‘yi incelemem için yolladılar.

90′ lı yıllardan beri hem Nikon kullandığım ve uzun yıllar Türkiye’de Nikon eğitim uzmanı olarak görev yaptığım için  Nikon kullanıcısı dostlar her yeni çıkan modeli mutlaka bana sorar ve fikrimi alırlar. Nikon Z serisini çıkarttığından beri açıkçası ben de bu yeniliğe mesafeli baktım. Z5, Z6 ve Z7 ile birkaç deneme de yaptım. Ama bir iş için fotoğraf çekeceksem D850 ve 24-70mm f:2.8 vazgeçilmezim. Bir makineyi başka marka bir model ile kıyaslamayı sevmem.Onun için benim bu incelemedeki derdim şu: D850 ile yapacağım işleri Z6 II ve iyi bir Nikon lens ile de yapabilir miyim?

Önce neler koymuşlar  bu Z6 II’ ye onlara bakalım:

Teknik Özellikler:

  • 24.5 Megapiksel  / Hem fotoğraf hem video için yeterli.
  • FX Biçimli BSI CMOS Full Frame Sensör/ Tam kare olması iyidir.
  • UHD 4K 30 Video /  Her türlü Video için yeterli
  • N-Log ve 10-Bit HDMI Çıkışı / Görüntü aktararak çalışılan işler için ideal
  • 14 fps Sürekli Çekim/ Çok Hızlı
  • ISO Hassasiyeti 60-51200/ Çok kullandığımız bir şey değil ama lazım
  • 8.1 cm (3.2 inç) Dokunmatik, Eğilebilir Ekran/ Alt açıdan çekimde çok lazım
  • Çift Hafıza Kartı Yuvası/Yedeklemek için lazım,güvenli
  • Wi-Fi / Bluetooth/Bazen lazım
  • Ağırlık – 615 g / Çok hafif değil ama yine de çok rahatlatıcı

Evet Z6 II için teknik özellikler notlarım bu şekilde oldu ilk etapta. Gerçekten de 24 MP ‘den daha yüksek bir çözünürlüğe ihtiyaç duyulacak iş çok az.Üreticiler hala buna oynasa da sensör ebadını büyütemedikleri sürece bu Mega piksel savaşını sürdürmeleri bana hala mantıklı gelmiyor.Onun için Full frame ve 24.5 MP olan Z6 II ‘in teknik özellikleri her yapılacak profesyonel fotoğraf ve video için idealdir.Tabi burada önemli olan artısı aynasız makinelerin hafifliği.Başta dediğimi gibi D850 ile çalışan biri olarak ondan daha hafif ve benzer performansı alacağım bir makine benim için tamamdır.O zaman başlayalım bir şeyler çekmeye.

Nikon Z6 II  Test Fotoğrafları

Aynasız bir fotoğraf makinesi incelerken ”Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz.” atasözü geldi aklıma. Onun için Z6 II’ nin yaptığı işi görmek için kafamda iki kriter vardı.Birincisi gün ışığı pozlama performansı diğeri de yapay ışık ile performansı. Bunun için çekim yaptığım günün bulutlu ve fırtınalı olması sevindirici oldu. Çünkü bu havalarda sevdiğim kurşini renkleri yakalamak keyifli olur. Bir de makinenin ölçümünü test etmek için yansımalar,parlamalar ve ters ışıklar bol olur.

Nikon Z6II Test Fotoğrafı

Z6 II Program modunda ,Matris Ölçümünde 1/60 sn  f:11  ISO:200

S Modu 1/1000 sn  f:4,5  ISO: 100

S Modu 1/8 sn  f:16  ISO: 100

Spot Ölçümü , A Modu  1/1250sn f:2 ISO:100

Benim için bu kadarı yeterli. Gerçekten de gökyüzü ölçümü, parlayan noktalar ile karanlık bölgeler arasındaki dengeleme ve ters ışıklardaki kararlılığı ile Z6II bana tam nikon pozlaması dedirtti. Tabii burda asıl hakkını teslim etmem gereken de Z serisi için özel üretilmiş olan Nikon 35mm f:1,8 S lens.

Nikon NIKKOR Z 35mm F/1.8 S Lens İnceleme

Nikon Z serisi 35/1,8 S   Merak ettiğim bir Z serisi lensler için güzel bir örnek oldu. İyi ki bu lens ile test etmişim makineyi.Bazı tereddütlerimi ortadan kaldırdı. Lens çok keskin,Daha da önemlisi açık diyaframlı lenslerde çok görülen fokus kayması ya da backfokus hatası asla yok. Onun için başka lens ya da açı ile test etme ihtiyacı duymadım.

Nikon Z6 II  Sürekli Işık Test Fotoğrafları

Bu makine ile iş yapabilir miyim diye yola çıkınca biraz da masa üstü stil life bir şeyler çekmek istedim. Işık olarak da uzun zamandır masamda duran kullanma fırsatı bulmadığım  viltrox küçük ledleri  kullanmaya karar verdim. Bu ledler 2500 K ile 8500 K arası renk sıcaklığı verebiliyor. Test için çok kullanışlılar. Her iş için bir tane lazım çantada aslında.

                                                Viltrox RB-08 Mini Video Portatif LED Işık

Sonuç:

Bu tip fotoğrafları çekecek makine ve lens için kriter aslında şudur. Makine yaptığın ışığı kabul edecek. Yani makine senin yerine  ”Bunu mu demek istedin” der gibi yuvarlama yapmayacak. Giriş seviyesi makinelerde bunu anlarım hatta olması da lazım çünkü kullanıcı ışığa henüz hakim değil.Ama profesyonel ve tam kare bir makinede olması gereken yukarıdaki fotoğraflarda gördüğünüz gibi olmalı.Karenin bir tarafında 2500 K  diğer yarısında 5600 K renk sıcaklığı kullanmama rağmen birinin diğerine baskın çıkması gibi bir durum yok. Bu arada hepsi  Auto White Balance ile çekildi. Uzun lafın kısası, Nikon Z6II ‘yi her işte ürün ,portre,manzara,düğün fotoğrafı için ve de her türlü video çalışmasında D850 yerine kullanırım. Çünkü Z6II, Nikon D850 performansında ve sadece D7500 ağırlığında.Bu yazıyı yayımlarken Nikon’un amiral gemisi olarak lanse ettiği Z9‘u tanıtması da Nikon Z serisinden beklentimi yükseltti.Kısa zaman içinde sizin için  Z9’un da testi yapmayı umuyorum.

Erdem Kılavuz

Fotografium İçerik Editörü,İstanbul Ünv. Radyo-TV mezunu.30 yılı aşkın süredir fotoğrafçı ve fotoğraf eğitmeni.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x