Nikon D500 İncelemesi ve Teknik Özellikleri

0 Shares

Nikon D500 teknik özellikleri ve fiyatı itibariyle kesinlikli tatminkar bir makine olmuş. Sanırım şu aralar, kamera üreticilerinin merakla yeni model bekleyen kullanıcılarına model numarası konusunda feyk atması bir trend haline geldi. Nikon meraklıları Nikon D300S’e bir güncelleme olarak D400 beklerken yine bir feyk yiyerek karşılarında Nikon D500’ü buldular. Bu feyklerden bir benzerini geçenlerde Sony, A6000’den sonra A6300 modelini çıkararak atmıştı. Neyse, canları sağ olsun.satin-alma

Nikon D500 İnceleme, Fotoğraf, Video ve ISO Testi

Bildiğiniz gibi, Nikon D300S’ten sonra epey durulmuştu ve pazar payını rakiplerine kaptırmıştı. Nikon D300S’le umduğunu bulamayan Nikon, D7000 kategorisine geçmişti. İşte Nikon D500 ve Nikon D5 böyle bir ortamda gökten zembille iner gibi indiler ve muhtemelen Nikon’un kaybettiği pazar payını toparlamasına epey faydaları olacak.

Nikon D500 bir DX model (Croplu Model) olmasına rağmen Nikon’un profesyonel, full-frame ve çok daha pahalı olan Nikon D5 modeliyle ortak yönleri var. Neler aynı?

  • İşlemci,
  • Odaklama Sistemi,
  • Aynı Sayıda Piksel,

Nikon D500’ün 20.9 milyon olan piksel sayısı Nikon’un diğer APS-C sensörlü kameralarındakinden daha az. (Nikon D7200’de bu sayı 24 milyon pikseldi.) Ancak Nikon yaptığı açıklamada D500’deki sensörün Nikon’un full-frame modeli olan Nikon D5’teki sensörle aynı kaliteyi verecek şekilde tasarlandığını belirtti. Nikon D500’ün ISO aralığı ise 100 ila 51,200 arasında, ve 1.640.000 ISO’ya kadar genişletilebiliyor. Görünen o ki, Nikon bu yıl ISO değerlerinde epey artışa gitmiş.

Nikon D500’de saniyede 10 kare seri çekim yapabilmesini sağlayan muhteşem bir EXPEED 5 sensör var. Ve Nikon D5’in aksine, Nikon D500 tam 29 Dakika 59 Saniye 4K çekim yapabiliyor. Peki Nikon D500’ün 4K çekim süresi neden 30 dakika değil de, 29 dakika 59 saniye olarak belirlenmiş? Cevabı bilenler yorum kısmında belirtsinler. Daha interaktif bir ortam yaratalım.

Nikon D500’de 99’u daha hassas çapraz-tip sensör olmak üzere toplam 153 AF (Otomatik Odaklama) noktası var. Bütün AF noktaları -3 pozlamada dahi çalışırken, merkezdeki AF noktaları -4 pozlamaya kadar çalışıyor. Bu da düşük ışık koşullarında çekim yapacağınız zaman öpüp de başınıza koyacağınız harika bir avantaj.

AF

Nikon D500 yapı itibariyle elinize aldığınızda gerçekten kaliteli olduğu izlenimini doğrudan veren bir yapıya sahip. Gövdenin magnezyum alaşımdan oluşan, ön tarafın ise magnezyum alaşıma ek olarak karbon fiberle güçlendirilmiş bir yapısı. Ayrıca, Nikon D500 sert hava koşullarına dayanıklı bir şekilde üretildiği için manzara fotoğrafçıları için çok uygun bir kamera olmuş.

Yine son zamanlarda çıkan çoğu DSLR gibi Nikon D500 de Wi-Fi ve NFC özelliklerine sahip. Yani Nikon’un SnapBridge uygulamasını kullanarak çektiğiniz görüntüleri telefonunuza kablosuz aktarabiliyorsunuz. Uygulama şu an için sadece PlayStore’da yer alıyor. AppleStore için de yakında çıkacak. Ayrıca Nikon D500 ile tek şarjda 1240 kare fotoğraf çekebiliyorsunuz. Bu da, nereden baksan güzel, nereden baksan harika. Her gün çok fazla sayıda fotoğraf çekmiyorsanız ikinci bir pil almanıza bile gerek kalmayabilir.

Netleme süresi gün ışığı altında çok hızlı ama tahmin edeceğiniz üzere düşük ışık koşullarında netleme süresi gün ışığına göre nispeten biraz daha uzun. Sadece zifiri karanlıkta netleyememe gibi bir kusuru var ki, kulağa kadı kızından daha kusursuz geliyor. Çekeceğiniz nesne 153 AF noktasının kapsam alanındaysa Nikon D500’ün güçlü netlik takibi de spor ve vahşi yaşam fotoğrafçıları için biçilmiş kaftan. Nikon D500’ün JPEG görüntüleri çok çeşitli çekim koşulları için harika bir imkan sunuyor. Birçok farklı tarzda çekimler yapan hobi fotoğrafçıları için uygun bir kamera olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

 JPEG formatındaki görüntülerde renkler güçlü ve dolgun. Böyle söyleyince de şampuan reklamı metni gibi oldu. Detayları görünce fazlasıyla tatmin olacaksınız. Birçok kamera için yüksek sayılabilecek ve pikselleri kumlanacak ISO değerlerinde çözünürlüğü son derece iyi. Nikon D500 1.640.000 ISO’ya kadar çıkabilse de, 102,400 ISO değerinin üzerinde çekilmiş kareler amiyane tabirle çöp halini alıyor. “Kalitesi çok da önemli değil, ben kareyi bir şekilde elde edeyim.” diyorsanız tabii bu değerin üzerine çıkabilirsiniz.

Sonuç olarak, Nikon D500’ü çok bekledik ama beklediğimize değmiş görünüyor. “Fotoğrafçılık konusunda epey yol kat ettim. Genel olarak da çok çeşitli ortamlarda çekim yapıyorum.” diyorsanız Nikon D500 tam size göre. Özellikle profesyonel spor ve vahşi yaşam fotoğrafçıları da gönül rahatlığıyla Nikon D500’ü alabilirler. Ayrıca aşağıda Nikon D500’le aldığınızda Voltran’ı oluşturacak ekipmanları da size sunduk.

Nikon D500 ISO Testi

 

Nikon D500 ile Birlikte Alınabilecek Ekipmanlar

 

kamera-fotograflari

youtube-abone

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
Berrin

Güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş, teşekkürler. Nikon d500 kullanıcı olarak memnun bir şekilde okudum ve cihazı gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Fakat fiyat konusunda biraz araştırma yapmanız daha doğru olabilir. Mesela bazı mağazalarda indirim kuponlarıyla alınan ürünler daha ucuza geliyor. Büyük ve fiyatı yüksek olan ürünlerde büyük indirimlere denk geliyor. Daha önce http://indirimcekim.com/ buradan iyi derecede yararlandım. Bir göz atmanızı tavsiye ederim. Herkese yarayacak bir bilgi diye düşünüyorum. Herkese iyi günler 🙂

1
0
Would love your thoughts, please comment.x