Nikon 1 J5 Aynasız Fotoğraf Makinesi İncelemesi ve Teknik Özellikleri

0 Shares

Nikon 1 J5 fiyatı ve teknik özellikleri itibariyle Nikon’un aynasız fotoğraf makinesi sektöründe iddiasını artıracak bir model. Piyasadaki fotoğraf makineleri üreticilerinden en bilineni ve popüler markalarından biri olan Nikon DSLR ve kompakt fotoğraf makineleri bakımından diğer rakip markalarla rekabet içinde. Bu rekabet her markanın yeni çıkardığı modelle artmakta. Buna göre her yeni model kendi kategorisinde iddalı olmak zorunda, Nikon’da yeni idaalı aynasız fotoğraf makinesi olan Nikon 1 serisinin J5 modelini satışa sundu.satin-alma

Nikon 1 J5 görünüş bakımında gayet zarif bir kompakt makine görünümünde. Özellikleri ise aksine profesyonel makinelerdeki gibi üst seviyede. Bu zarif görünümü ile birlikte adeta profesyonel SLR makine performansı sağlayarak kullanıcılarına profesyonel hisler yaşatmayı başarıyor.

nikon-1-j5-020415-3

Nikon 1 J5

Nikon 1 J5 saniyede 20 kare hızında fotoğraf çekebiliyor. Hareketli nesneleri rahatlıkla yakalayabilir, o anları rahatlıkla kaçırmadan görüntüleyebilirsiniz. Üstelik 20 kare fotoğraf hızı ile birlikte odak şaşırmadan rahatlıkla netleyebiliyor. Nikon 1 J5’te 171 AF noktası bulunmakta ve bunlardan 105’i faz algılamalı. Fotoğraf makinesi görüntüleme için 20.8 megapixel CX format sensör kullanmakta. Bu sensöre EXPEED 5A görüntü işlemcisi de destek veriyor. 100 ile 12800 ISO performansı bulunmakta, bu tür kompakt boyutlardaki aynasız fotoğraf makineleri için gayet ideal bir aralık. 4K video çözünürlüğü bulunmakta fakat 3840 x 2160 çözünürlükte 15fps üstüne çıkamıyor. 3.0″ 1,037k-Dot dokunmatik hareketli LCD ekranla canlı ön izlemede ve fotoğraf izlerken canlı görüntü elde edebileceksiniz.

Nikon 1 J5 Aynasız Fotoğraf Makinesi Teknik Özellikleri

  • 20.8MP CX-Format BSI CMOS Sensör
  • EXPEED 5A Görüntü İşlemcisi
  • 3.0 “1,037k-Dot Devrilir dokunmatik LCD
  • UHD 2160p / 15 ve Full HD 1080p / 60 video
  • Dahili Wi-Fi Bağlantı NFC ile
  • 105 Faz-Algılama Hibrid AF
  • 60 fps’e çekim hızı, 20 fps’ye kadar AF-C
  • ISO 12800 ve Yüksek ISO Noise Reduction
  • Spor Modu ve Dahili- Time Lapse
  • 1 NIKKOR VR 10-30mm f / 3.5-5.6 PD-ZOOM

Nikon 1 J5’in CX Format Sensörü

Bu küçük yapıdaki aynasız J5’in sensörü CX format CMOS sensör ve boyutları 13.2×8.8mm. Bu Micro Four Thirds sensörden biraz daha küçük olduğunu gösterir. Four Thirds sensörlere göre Nikon CX sensörü 1.36x daha küçük boyuta sahip. Four Thirds sensörün 2.0x odak çarpanına sahip olduğunu düşünürsek CX format sensörün crop faktörü 2.72x oluyor. Böylece Nikon J5‘in üstünde gelen kit lensi 10-30mm 35mm formatında 27.2-81.6mm olarak kullanılıyor.

Sensor_Size_Small

Gövde Yapısı ve Kullanımı

Nikon 1 J5’in Gümüş ve Siyah, Gümüş ve Beyaz ve Siyah olmak üzere üç farklı renk seçeneği bulunuyor. Gövde yapısı olarak zarif bir yapıya sahip. 3” 1037K-dot dokunmatik ve hareketli ekranı ile fotoğraflar arasında kolayca gezinip ayarları tuşlarla uğraşmadan değiştirebileceksiniz. Hareketli ekranı ile rahatlıkla kendinizi selfie çekebilirsiniz, 180 derece yukarı ve 86 derecelik aşağı hareket edebilen kaliteli ekranı ile her koşulda LCD ekrandaki görüntüyü görebilirsiniz. Gövde üzerinde çok fazla tuşa Nikon yer vermiyor. Üst bölümde Mod kadranı, açma kapama anahtarı ve enstantane gibi ayar kadranları bulunmakta. Gövdenin ön tarafında FN tuşu bulunmakta. Burya atadığınız özelliği rahatlıkla kullanabilirsiniz. Örneğin selfie çekilirken deklanşöre basmak yerine FN tuşuna zamanlayıcı modu ayarlayıp selfie çekilebilirsiniz. Wi-fi ve NFC özellikleri ile uzaktan kontrol ve fotoğrafları mobil cihazınıza aktarma özelliği kullanışlı olmasını sağlıyor.

Nikon 1 J5 Video 4K Çözünürlüğü

Bilindiği gibi son zamanlarda 4K video çözünürlüğü olmayan neredeyse model yok. Nikon bu küçük boyutlarına 4K videoyu da dahil etmiş. Fakat garip kısmı saniyede 15fps kaydedebiliyor. Bu ileride yazılımla sanırım güncellenip arttırılabilir. 3840 x 2160px boyutlarında kaydettiği 4K videonun yanında birde slow motion ve fast motion gibi özellikleri de mevcut. Slow motion özelliklerine bakarsak 1280 x 720p / 120 fps, 800 x 296 / 400 fps ve 400 x 144 / 1200 fps video çekebiliyor. Dahili stereo mikrofonu ile aynı anda ortam sesini kaliteli bir şekilde kaydedebileceksiniz.

4k-video-ceken-makine-nikon-1-j5-fotografium

Fotoğraf Özellikleri ve Teknik Detaylar

Nikon 1 J5 hız konusunda oldukça iddalı bir model. Tam çözünürlükte 20 kare fotoğraf çekebiliyor. Shutter tipi elektronik olan J5’in enstantane aralığı 1/16000 – 30” saniye arasında. Sayniyede 20 kare fotoğrafı çekmekle birlikte hızlı AF sistemi sayesinde odak sapması yaşatmıyor.  171 AF noktası bulunan ve bunlardan 106 adeti faz algılamalı olan J5 kullanıcısını hayal kırıklığına uğratmadan doğru AF yapabiliyor. 20.8 Megapixel (5568 x 3712) 12bit Raw fotoğraf çekebiliyor. MicroSD kart yuvası ile standart piyasadaki hafıza kartlarıyla uyumlu. Tabi yüksek veri yazma hızına sahip hafıza kartı kullanarak performansını tam kullanabilirsiniz. Nikon’un adaptör kullanarak diğer Nikkor lensleri de Nikon 1 J5 te rahatlıkla kullanabilirsiniz.

pcg_10ds20

Genel Değerlendirme

Bol bol seyahat ediyor ve her anınızı kaliteli bir şekilde kaydetmek istiyorsanız alabileceğiniz fotoğraf makineleri arasında diyebilirim. 20.8 megapixel olması, saniyede 20 kare fotoğraf çekim hızı, elektronik shutter ile 1/16000 enstantane hızı, hareketli dokunmatik LCD ekranı, minik yapısı ve tasarımı bakımında gayet başarılı bulduğumuz bir fotoğraf makinesi. 10-30mm lens açı bakımından yeterli gibi, fakat 10-100mm lensle birlikte almanızı tavsiye ediyoruz, çünkü zoom aralığı çok kısa. Ürünün detaylı incelemesi ve örnek fotoğrafları bir sonraki inceleme yazımızda ve videomuzda sizlerle olacak.

youtube-abone

Fatih Akkuş

''Kısaca Fotoğraf Delisi''

0