Nasıl Çekildi / Kule

0 Shares

Nasıl Çekildi? serimize bu yazımızda Stefan Eisele konuk oldu. Frankfurt ‘ta çektiği “Kule” adlı fotoğrafını bizlere anladan fotoğrafçı, fotoğraf ve fotoğrafçılık ile ilgili çok güzel bilgiler veriyor… Bu şahane geniş açı fotoğrafın nasıl çekildiğini hep beraber öğrenelim…

Ekipman ve Ayarları

Kamera: Sony Alpha 57

Lens: Tokina 17-35mm

Tripod: Manfrotto 058B

RAW formatında çekim,
Ayarlar: 17mm, f/11, ISO 100, nötral yoğunluk filtresi ND 1000

Fikir

Bilgisayar monitöründe büyük boyutta Gotham City binalarını gördüğümde böyle bir fotoğraf çekme fikri geldi aklıma. Batman filmi gibi karanlık, tehlikeli ve özellikle büyük görünmeli diye düşündüm. Yani karanlık bir atmosfer yaratmak ve binanın güçlü görünmesini sağlamak için çalıştım. Birgün Frankfurt fuarına giderken yolda fuarın ana kapılarından birine yakın bulunan bu binanın yanından geçtim. KULE  hemen ilgimi çekti, hemen durarak bazı fotoğraflar çekmek için binayı incelemeye karar verdim.Binanın çevresinde farklı bakış açıları denedimve farklı açılardan kulenin bir kaç fotoğrafını çektim, tabii her zaman tripod kullanarak…

Fotoğraf İşlenmesi

Mac bilgisayarda Photoshop CS5 ve NIK Silver Efex Pro kullanıldı.
Yüksek diyafram ile kombinasyon halinde nötr yoğunluk filtre kullanımı ile yürüyen insanların yok olmasını sağladım.

1. Photoshop’ta RAW işlerken.  beyaz dengesi, netlik, histogram ayarlarını yaptım.
2. NIK Silver Efex Pro ile siyah & beyaz’a dönüştürdüm.
3. Bir sonraki adımda katman çoğalttım ve bunu 2 EV pozlama azalma derecelendirme eğrisi kullanılarak işledim.Katmanı orijinal katmanına etki etemsi için bölgelerde maskeleyip işledim. Bu aşamalardan sonra iki katmanı birbirine birleştirdim.
4.Görüntüye gri / mavi degrade filtre tonlama ekleyerek, NIK Silver Efex Pro ile tekrar işlemedim.
5. 6000 x 4000 piksel boyutlarında yeni bir boş görüntü katmanı oluşturdum.
6.Portre formatında kule fotoğrafı kopyalayıp bu yeni katmana yapıştırdım.

İpuçları

Pahalı  fotoğraf makinelerinden önce daha iyi bir lenslere sahip olun.

Sonuç

Fotoğrafın işlemesi sırasında aklımdaki karanlık, tehlikeli ve heybetli izlenimini yaratmış oldum. İzleyicilerden gelen reaksiyonlar da istediklerimin yerine getirdiğimi gösteriyor.

Biyografi

1960 doğumlu olan Stefan Eisele sigorta uzmanı.
30 yıldır fotoğrafçılık deneyimi olan fotoğrafçının ilk fotoğraf makinesi Nikon Yashica. Siyah beyaz ilk çektiği fotoğrafları kendi karanlık odasında tab eden Stefan Eisele. dijital geçmeden önce analog orta format kameralar kullanımş. Artık Sony Alpha 350 kullanıyor.

0