Nasıl Çekildi? – Islak Atlayış

0 Shares

Yoğun ilgi gören bölümümüz Nasıl Çekildi‘nin bugünkü fotoğrafı bir sokak fotoğrafı. Bu fotoğraf Rui Palha ‘ya ait… Siz de kasvetli, yağmurlu
havalarda çekilen biraz depresif fotoğrafları seviyorsanız bu fotoğraf tam size göre, Ruip Palha’dan dinliyoruz.

Kış günleri ve yağmurlu günler benim fotoğraf çekmekten en çok zevk aldığım günler. Gökyüzünden düşen yağmur damlalarını izlemeyi ve yerdeki yansımaları takip etmeyi çok seviyorum. Ayrıca ışığın hemen hemen her zaman aynı değerlerde olması işi kolaylaştıran etmenlerden. Bu fotoğrafı çektiğim gün de benim için harika bir gündü, 2-3 saat aralıksız yağmur yağdı ve düşen damlalar sayesinde adeta hipnotize olmuştum.

Önce bir kaç saat fotoğraf çekerek yürüdüm, sonra birdenbire yağmur hızına artırdı ve sırılsıklam olmamak için durmak zorunda kaldım. Böyle günlerde mutlaka küçük bir şemsiye taşırım. Islanan makineyi ve lensi temizledim, bir Çin restoranını terkeden ve suyun üzerinden atlayan insanları gördüm. Birkaç fotoğraf çektim, bu da onlardan biri.

Ekipman

Bu fotoğrafta basçek bir fotoğraf makinesi kullandım: Olympus C5050.
Değerlerim: 35mm, f/2.0, ISO 100, 1/100s

Fotoğraf Düzenleme

Windows XP kullanan bir bilgisayar kullanıyorum. Paint Shop Pro X2’de düzenlemelerimi yapıyorum.
Her zaman JPEG çekiyorum. (Özür dilerim RAW çekenler)
Önce siyah-beyaza çevirdim ve daha sonra levels ayarları ile oynadıktan sonra dodge&burn uyguladım.
Siyah-beyaza çevirmek için B/W Styler plug-inini kullandım ve biraz siyah köşe karartması ekledim.
Hepsi buydu…

İpuçları

Görmek, hissetmek ve sokağı anlamak fotoğrafın ruhudur. “O an”ları anlamlandırmalıyız. Kompozisyon tabi ki işin kalbi, sadece anı yakalamak yetmez.

Her yere dağılmadan önce kendi sokağınızla mutlu olun ve yakalamaya çalışın. Her zaman tetikte olun. İnsanlarla, hayatla ve sokakla barışık olun. Bu şekilde çok daha mutlu hissedeceksiniz.

Willy Ronis şöyle söylemiş ve ben de katılıyorum:

“Fotoğraf anlık parıltılardır. Belki yeteneğe sahibizdir, belki de değilizdir. Tecrübe ile geliştirebiliriz ama bu genellikle daha ucuz fotoğraf makineleri kullanarak olur.”

Biyografi

Nisan 1953, Portekiz doğumluyum. Lizbon’da yaşıyorum.

14 yaşımdan beri fotoğrafı hobi olarak benimsedim, yıllardır sokak fotoğrafçılığına gönül verdim ve uzun dönemli sosyolojik problemleri fotoğraflamaya çalışıyorum.

1
0