Nasıl Çekildi – Göğün Hali

0 Shares

Merhaba, bu hafta Emre Kasap konuk yazarımız, kendisi “Göğün Hali” ismini verdiği fotoğrafı nasıl çektiğini anlatıyor:

Fotoğraf, kendisi ile uğraşan kişiye değişik perspektifler ve üslûplar sunabildiği için üzerindeki heyecanla hevesin her daim taze olabilmesini mümkün kılmaktadır. Birbirinden çok farklı türlerde fotoğraf çekimi yapabilmenin geniş olanağı ile sıkılmadan, yorulmadan çalışmalar çeşitlendirilebilir. Benim için sokak fotoğrafından sonra en çok heyecan verici tür olan Yıldız Pozlaması da bu örnekte görüldüğü gibi sonuçlar sunabilmekte.

Öncelikle çekim aşamasından başlayalım. Bu tip bir yıldız fotoğrafı çekmek istiyorsak ilk başta, şehrin ışık kirliliğinden uzak bir yer bulmamız gerekmektedir. Şehrin ışığından kurtulmamız dışında dikkat etmemiz gereken bir ışık kaynağı daha vardır. Unutmamak gerekir ki yıldızların görünümü belirgin olarak gösterebilmemiz için, gökyüzünden daha parlak durumda olmaları gerekmektedir. Örneğin dolunay zamanı gökyüzü aydınlık olacağı için, yıldızları belirgin bir hâlde göstermeniz söz konusu değildir.

Bu fotoğraf için, şehirden oldukça uzak bir nokta seçildi ve yeni ay zamanı güneş batmadan önce çekim yapılacak kadraj belirlendi.  Eğer bu fotoğraftaki gibi bir dairesel yıldız dönüşü arzulanıyor ise yapılması gereken tek şey kutup yıldızını kadraja dahil etmek. Geniş açılı bir objektif kullanmak, fotoğrafta daha fazla gökyüzü dolayısıyla daha fazla yıldız görüntülenebilmesini sağlar. Bu fotoğraf Canon 15mm balıkgözü lens ile çekildi ki genelde kullandığım objektif budur.

Kamerayı tripod üzerinde sabitleyip, kadrajı belirledikten sonra, netliğin ayarlanması gerekmektedir. Burada benim kullandığım yöntem genellikle, eğer bu kadar geniş açılı bir objektif kullanıyor isem, netlik halkasını sonsuza getirip, çok küçük bir miktar sonsuzdan önceye getirmek.

Kadrajımız ve netliğimiz tamam, geriye pozlama değerlerimizi ayarlamak kalıyor. Görmüş olduğunuz fotoğraf 30 saniyelik 250 adet fotoğrafın birleştirilmesi ile elde edilmiştir. Gökyüzündeki ışık değişimine göre 30 saniyelik enstantane sabit tutulmuşken, ISO ve diyafram değeri değiştirilmiştir.  Gökyüzünün tamamen karardığı vakitlerde 30 saniyelik enstantane ile 2500ISO ve f3.2 diyafram değeri kullanılmıştır. Ayrıca birazdan izah edeceğim sebeple, el feneri vasıtası ile zaman zaman kadraj içindeki nesneler kısa süreli aydınlatıldı. 250 adet fotoğraf üst üste bindirilerek yıldızların izleri birleştirildi ve ortaya bu çalışma çıktı.

Kameramda Magic Lantern yazılımı yüklü idi, Canon?un son çıkan kameralarına değin inatla koymadığı time-lapse özelliği bu yazılım ile kullanılabiliyor. Kumanda vasıtası ile de yapabilirsiniz ancak Magic Lantern oldukça pratik bir kullanım sunuyor hele ki gecenin karanlığında doğanın ortasında olduğunuzu düşünürseniz.

RAW çıktıları daha başarılı olduğu için fotoğrafların tamamı RAW olarak çekildi, beyaz ayarları kontrol edildikten sonra JPEG?e dönüştürüldü. Bu kadar çok sayıda fotoğrafın işlenmesi tahmin edebileceğiniz gibi işletim sistemi üzerinde ciddi bir yük teşkil etmekte.

Gelelim fotoğrafların birleştirilmesine. Ben ?Startrails? isimli programla çalışmayı tercih ediyorum.

Programın temel mantığı üst üste bindirilen fotoğraflardan aydınlık olan kısımları almak. Böylece her fotoğraftan yıldız izleri alınarak birleştiriliyor. Az evvel bahsi geçen el feneri katkısı da burada ortaya çıkıyor. Kullandığım program vasıtasıyla, el feneri ile aydınlatılan yerler de fotoğrafta yerlerini alıyor.

Aşağıdaki örnekler, ayrı ayrı alanları aydınlatılmış fotoğraflardır.

Program fotoğrafları birleştirirken, önizleme penceresinden bu birleştirme işlemi de izlenebiliyor.

Fotoğrafımızı birleştirdikten sonra Lightroom üzerinde tonlama ve temizlik yaptım, siz de istediğiniz gibi düzenlemenizi yapabilirsiniz.

 

Umarım açıklayıcı bir yazı olmuştur.

Emre KASAP

http://www.emrekasap.com/

Kullanılan Ekipman:
Canon EOS 5D MK III (Magic Lantern ile)

– Canon EF 15mm Balıkgözü

SILK 400DX Tripod

Subscribe
Bildir
guest

6 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
6
0
Would love your thoughts, please comment.x