Bu Fotoğraf Nasıl Çekildi? “Daha Az Tüketmenin Zamanı”

0 Shares

Nasıl çekildi bölümüne devam ediyoruz, bu bölümün herkes için çok yararlı olduğunu düşünüyoruz, okunma sayıları da bunu destekliyor. Bugünkü fotoğrafımız da Ruben’den.

Söz Ruben’de…

Bu fotoğrafı çekmem aslında biraz şans eseri oldu. Bu tarz fotoğraf çekimleriyle bir süredir uğraşmaktaydım ve bir süre daha devam etmeye karar verdim ancak bu konuda ne yapacağım konusunda pek fikrim yoktu. Daha sonra alışveriş merkezine gittim ve yeni teknoloji ampüllerle bu eski daha fazla enerji tüketen ampullerin yan yana olduğunu gördüm. Ve o an bu fotoğraf kafamda canlandı.

Bu çalışma mutfak tezgahım üzerinde gerçekleşti. Arka plan için siyah karton bunun yanında harici flaşlardan gelen ışığı yumuşatmak için ufak lightboxlar kullandım. Bu fotoğraf için hazırlanma sürecim yaklaşık 3 saat sürdü. Öncelikle ampüllerin camlarını dikkatli bir şekilde kırdım. Dikkatli olmamız gereken nokta içerisindeki tele zarar verilmemesi. Daha sonra ise her ampülü iki sert tel yardımıyla elektrik kablosuna bağladım bu sayede fişe takıldığı an üçü aynı anda tepki verebilecekti. Daha sonra ise ışığı yumuşatmak için lightboxı hazırladım. Bu kartondan oluşturduğum küçük kutu, önünde beyaz bir kağıt yardımıyla ışığı yumuşatmama yardımcı oldu.

Işık güçleri: 5watt – 40 watt-25watt

Bundan sonrası için ise yapılması gerekenler:

  1. Kadrajınızı çok iyi ayarlayarak flaşların gözükmemesini sağlayın.
  2. Hem makine hem de flaşlar için doğru ayarları bulmanız gerekir. Dikkat etmeniz gerek nokta ise ampüllerin yanma aşamasında pozlamanın farklılık göstereceğidir. O yüzden bu olasılığı atlamayın.

 Ekipmanlar ve Ayarlar:

Hızlı modda çekilmiş 8 fotoğraftan 5. olanı bu fotoğraf ve hepsi RAW modda çekildi.

Canon 7D

Canon EF 50mm f/1.8 Lens

Flaş Metz 58 AF-2

Makine Canon RC-6 uzaktan kumanda yardımıyla tetiklendi.

Tripod.

Flaş tetikleyici kullanıldı.

Makine Ayarları:

  • M modda ve nokta merkezli pozlama kullanıldı.
  • 1/125th perde hızı.
  • F/8 diyafram.
  • ISO 160.
  • @50.0 mm.
  • Beyaz ayarı: flaş.
  • Elle netleme yapıldı.
  • Flaşlar 1/32. Bunun sebebi ise arka arkaya çekilen fotoğraflarda yeniden dolumu hızlandırmak.

Bilgisayar Müdahalesi:

RAW fotoğrafımızı PC üzerinde Canon ‘un Digital Photo Professional programı ve Adobe Photoshop CS6 yardımı ile işledim. Öncelikle fotoğrafı DPP üzerinde açarak basit değişiklikleri yaptım kontrast, gölge ve keskinlik ayarlarında. Daha sonra RAW formatlı fotoğrafımızı 16bit TIFF formata çevirerek CS4’e aktardım. CS4 üzerinde üzerinde çalıştığım layerı kopyaladım ve ikinci bir layer oluşturdum ve gölge ayarları üzerinde değişikler yaptım.  Daha sonra sadece duman üzerinde değişiklik yapabilmek için bir layer/katman oluşturdum ve “Curves” uyguladım. Ve son olarak keskinlik uyguladım ve parametre olarak miktar:100 yarıçap: 0.5 eşik seviyesi: 0 (amount-radius-threshold).

Sonuç:

Bu fotoğrafı çekerken amacım daha iyisi için değişimin önemini vurgulamaktı. Tabi ki tasarruf yapıp yapmamak sizin tercihiniz ancak bunu bireyde başlatır ve kitlelere yayabilirsek yaşadığımız dünyayı tüm canlılar için daha yaşanabilir bir hale getirebiliriz.

İpuçları:

1- Sabır sabır sabır! Bu fotoğrafı çekmek tam 3 saatimi aldı.

2- Her şeyin sağlam bir şekilde durduğundan emin olun. Prize taktığınız anda yakaladınız yakaladınız, yoksa her şeye sıfırdan başlamanız gerekecek. O yüzden flaş ve makinenizin ayarlarından emin olun ve son bir kez daha kontrol edin.

3- Elektrik ile oyun olmaz! Bunu aklınızdan çıkarmayın “bana bir şey olmaz” demeyin! Ampülleri bağladığınız kablolara çok dikkat edin!

1 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
1
0