Geçen haftaki tanışma yazımızın devamına bu hafta biraz daha teknik detaylara inerek devam ediyoruz. Samet Güler’le Manzara Fotoğrafçılığı ve Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı yazı dizisi devam ediyor.
Fatih Akkuş – Fotografium
Manzara fotoğrafı ve uzun pozlama fotoğrafı ne tür makinelerle çekilebilir?
Manzara ve uzun pozlama her türlü slr makineyle çekilebilir, eğer avantaj sağlamak istersek mutlaka full-frame bir gövdeye sahip olmalıyız, günümüzün şartlarında herkesin bütcesi buna yatkın olmuyor, o yüzden elimizdeki şartlarla en güzel ne yapılabilinir diye düşünmek ve ona göre mutsuzluk vericek haraketlerde bulunmamalıyız. Full Frame bir gövde ve geniş açı lensler ile hem iso performansı hemde keskinlik ve netlik açısından fotoğraf olan tutku biraz daha artar diye düşünüyorum.
Manzara fotoğrafçılığında geniş açı lens olmazsa olmazlardandır, bundan ziyade lense alışabilmek hepsinden önemlidir, lense sahip olmak güzel bir manzara yakalayacağı anlamına gelmez hiç bir zaman, güzel bir manzara çekmek istiyorsak mutlaka lensi tanımalıyız.
Uzun pozlamada ise tabiri caizse kurt gibi olmak zorundayız. Bize derinlik verebilecek mekanlar ve hava şartlarını koklamak gerekiyor adeta. Lensimize filtreyi takar takmaz bizim önümüze maalesef iyi fotoğraf çıkmıyor. Çoğu fotoğrafçı sırf bu yüzden filtrelerini çantalarının bir köşesinden unuturlar. En büyük etken bu aşamada bence makine lens ve filtre değil aksine sabırlı olmaktır.
Bu makinelerle birlikte hangi tür objektifleri kullanmalıyız?
Genelde en çok kullanılan markalar Canon ve Nikon olarak piyasada hakimiyet sağlamıştır. Çabuk alınıp satılması yönünde de kullanıcılara güven vermiştir. Manzara fotoğrafları için olmazsa olmaz kurallar vardır. Bunlardan birkaçı;
- Doğru ışık kullanımı
- Düşük ISO
- Doğru odaklama
- Diyafram değerleri
- Lens kullanımı.
Bunlarla ilişkili olarak bir kaç tane lens örneği vermek gerekirse;
- Canon EF 17-40mm f/4L USM Lens : L serisinin geneli göze alındığında renk dengesine sahip hafif ve güzel bir lensti. Bazı kusurları olsa da kendini uygun fiyat konusunda her zaman hatırlatacak olması en büyük faktördür.
- Canon 16-35 F2.8 L Usm Lens : Canon lensleri arasında en keskin , renk doygunluğuna sahip olan ağır ama efsane lenslerindendir, full-frame bir gövde ile kullanıldığında tek aranması gereken güzel bir kadraj ve doğru değerlerdir.
- Canon EF 24-70mm f/2.8L : Üsteki lensler kadar geniş olmasa da bence çantada mutlaka bulunması gereken bir lens diye düşünüyorum, çok keskin ve hata barındırmayacak derecede renk doygunluğuna sahip, fiyat konusunda da hepsinden pahalı bir lenstir.
- Canon EF 8-15mm f/4L USM : Diğer lenslere göre daha geniş ve balık gözü olup fantastik fotoğraflar için en uygun lenslerdendir. Kullanılması çok zor fakat alışıldığı takdirde elinize kimse su dökemez.
Canon İçin En Uygun Croplu Lensler;
- Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM : Bana göre croplu makineların efsanelerinden, kenarlarda bükülmeleri kimilerine göre eksi kimilerine göre fotoğrafa farklılık veren artı unsurlardan, fiyat olarak lens oldukça güzel fotoğraflar sunmakta, croplu makine kullanırken benimde son durağım bu lens olmuştu. Canon’un kendi lenslerinin dışında yine croplu makinelere uyabilecek bir kaç tane daha lens vardır, zamanında bunları deneme amaçlı çok kullandım, hem bütçe hemde performans açısından bence yeterli olabilirler diye düşünüyorum.
- Sigma 10-20mm f/4-5.6
- Tokina 11-16mm f/2.8
Nikon için kullanabilecek lenslere bir sonraki yazımızda yer vereceğiz.
Filtre seçimi yaparken kriterler ne olmalıdır?
Genel anlamda sadece Nd filtre kullanıyorum, fotoğrafları raw çekip raw işliyorum, fotoğraf dengesini koruyabilmek için makine ayarları ile fazla oynamam, filtreyi özellikle uzun pozlamalarda kullanıyorum.
10 stopluk sabit filtre benim işimi bi hayli görüyor, ayarlı filtreden yana değilim çünkü fotoğraf çekerken ışık devamlı değişiyor ve ayarlı filtrelerde fotoğrafçı panik yapıyor, sabit filtrede stop belli olduğu için ona göre saniye verip bekleyebiliyor.
Bir çok filtre markası var artık, bir süre önce belli markalı piyasada dolaşan alman marka bir filitre kullanırdım, sonraları filtrem elimden düştü ve yeni bir filtre almaya kalktım, aynı filtreyi almaya gittiğimde fiyatın neredeyse bir lens fiyatı olduğunu gördüm, ve gidip en ucuz tanınmadık bir marka filtre aldım, aldığım sonuç gerçekten beni şaşırtmıştı, bence markaya takılmadan ucuz olan filtrelere yönelmeli ve denemeli fotoğrafçı.
Hangi zaman diliminde uzun pozlama yapılır en verimli zaman dilimi hangi saatlerdir?
Bence en verimli saatler gün batımları ve gün doğumlarıdır, istediğimiz renk ve dinginliği ancak bu saatlerde yakalayabiliyoruz, Sabah ve akşam saatleri dışında güzel bir sonbahar bulutu eşliğinde de fantastik fotoğraflar yakalamak mümkün, yinede söylüyorum aslında fotoğrafın bir saati yoktur, tamamen şans faktörü önemli..
Tripod ve kablo deklanşör gerekli midir? Neden?
Tripot fotoğrafçının sağ koludur bana göre, olmazsa olmazlarındandır, düşük ışık şartlarında iso’ya yüklenmek yerine tripot kullanmak size hem kaliteli hemde noisi olmayan bir fotoğraf sunar, özellikle gece çekimlerinde tripotsuz bir fotoğraf düşünülemez. Kablo deklanşör ise günümüzde artık iyice uygun fiyatlı olarak piyasaya sürülüyor, bence çantada bulunması gereken bir aparat, benim çantamda bir tane var, buna nazaran kullandığım kumanda kablosuz ve ufak, ekipmanların yeterince ufak olmasına dikkat ediyorum çünkü her gittiğimiz yerde mutlaka bir şeyler unutuyoruz, az maliyete sahip olması bir fotoğrafçıyı daha az üzer diye düşünüyorum 🙂
Çekimleri yapacağımız ayar ne olmalıdır?
Çekimleri yapacağımız ayar ne olmalıdır diye bir soru bence olamaz, bu soru stüdyo fotoğrafçıları için sorulması gereken sorulardan, manzara fotoğrafı çekiyorsanız eğer şartlar ve ışık her an değişebilir, bol bol fotoğraf çekip nasıl davranılması gerektiğini pratikleştirmek lazım, yoksa net ve keskin bir fotoğrafa sahip olamazsınız. Bana göre net ve kaliteli çekimler almak istiyorsanız bol fotoğraf izlenmeli ve pratik yapılmalı.
Fotoğrafları bilgisayarda hangi tür işlemlerden geçirmeliyiz?
Fotoğrafta bana göre olması gereken üç etken var bunlar olduğu taktirde fotoğraf kendini belli eder, birincisi Netlik ikincisi derinlik üçüncüsü ise kadraj, bu üçü olduğu taktirde fotoğrafı işlemek kısmı size kalıyor.
Ben RAW çekip RAW işliyorum. Genelde teknik çekimler yaptığım için fazla uygulama gerekmiyor ama renk doygunluğu ve keskinlik mutlaka veriyorum. Herkes bence kendini mutlu ettiği gibi fotoğrafı işleyebilir, ama eleştirileri de göz ardı etmemesi gerekir.
Manzara ve uzun pozlama fotoğraflarından gelir elde edilebilir mi?
Bu alanda kesinlikle gelir elde edilemez diye düşünüyorum, bu tarz fotoğrafları çekmek için insanın kendisiyle barışık olması,doğayı sevmesi, hayvanlarla bir muhabbet içinde olması gerekir, ancak bu şartlara sahipse güzel fotoğraf çekebilir. Mutlu insanın tek gelir kaynağı ona verdiği hazdır ve geçinmesi içinde bence o haz ona yeter diye düşünüyorum. En büyük gelir insanı mutlu eden ona güç veren duygulardır, ne mutlu bu geliri elde edebilenlere.

Uzun Pozlama Fotoğrafı Nasıl Çekilir
Çekimler için fotoğraf gezilerinin faydası olur mu?
Çok büyük faydaları vardır, örnek verecek olursak, bir lense veya makineye karar verme aşamasında olan bir fotoğrafçı düşünelim, bu tarz gezilerde mutlaka farklı makinelere ve lenslere sahip olan insanlarla sohbet eder ve onlardaki ekipmanları deneyebilirsiniz, bu çok büyük bir faktördür .
Aldığımız ekipmanlar oldukça pahalı, yanlış kararlar verebiliyoruz, insanların bizi yönlendirdiği gibi olmuyor bazı şeyler, deneme ve yanılma yöntemi bizi en çok doğru tarafa iten şeydir, ve bu yüzden gezilere oldukça katılım sağlamak bizi geliştirir. Öteki yandan ruhsal ve manevi duygular, doğa ve size iyi gelecek yanlarını saymakla bitmez.
Bilgiler için teşekkür ederim. Haftaya bizlere anlatmak istediğiniz konu nedir?
Haftaya manzara ve uzun pozlama fotoğrafçılığı için kendimizi geliştirebileceğimiz mekanları, nerelere gidebileceğimizi, nerelerde ne çekebileceğimizi, fotoğrafın bize sağladığı artıları ve eksileri konuşalım.
Haftaya görüşmek dileğiyle, ışıkla kalın.
Samet Güler
Uzaktan kumanda veya kablo kumanda yerine Canon eos connect uygulaması Android telefonu Wifi üzerinden kablosuz kumanda olarak kullanmanın dezavantajı var mı? Ben kullandım gayet hoş ve beleş
merhabalar, genelde okudugum fotograf icerikli yazilarda canon makineler uzerinde daha cok duruluyor biraz nikon hakkina bilgi de verirseniz cok sevinirim, tesekkurler?
Ayarları nasıl yapacağımız haftaya mi
Bu hafta biraz daha teknik detay verilecek, Fakat bu fotoğraflar için belli bir sabit ayar yoktur. Çünkü sürekli değişken ışık ve kadraja göre her seferinde başka değerlerde ayar yapılması gerekir.