Manzara Fotoğrafları İçin Bilmeniz Gereken 7 İpucu
Manzara Fotoğrafları İçin bilinmesi gereken konular aslında çok geniş kapsamlıdır. Çünkü Doğa manzaraları, günbatımı manzaraları ,uzun pozlama ile yapılan akarsu fotoğrafları, yıldız pozlamaları hep manzara fotoğrafçılığının türleridir. Bunun için biz bu yazımızda konuya giriş yapmak için size daha iyi manzara fotoğrafı çekmek için 7 ipucu vericez.
1- Manzara Fotoğrafı için gezi planınızı önceden yapın.
Öncelikle şunu söyliyim.Gezerken fotoğraf çekmek başka,fotoğraf için geziye çıkmak başka şeylerdir.Fotoğraf gezisine çıkmak bir plan gerektirir.Hangi mevsimdeyseniz buna göre plan yapmalısınız.Mesela bahar ayları yeşilin coştuğu ,çiçeklerin açtığı zamanlardır. Bunun için ayçiçeği tarlaları benim favorim olur. Tabi lavanta bahçeleri de koyu mavi gökyüzüyle muhteşem manzaralar verir. Eğer sonbahar manzaraları arıyorsanız o zaman dökülmüş sarı-kırmızı sonbahar yaprakları ve kahverengi tonlar peşindesinizdir.
Hayalinizdeki manzaraları nerede çekeceğinizi belirlemek için internette biraz dolaşın. Özellikle gezi rehberi yazıları size fikir verecektir. Gideceğiniz yerleri belirledikten sonra çekimden bir gün önce mutlaka çantanızı hazırlayın. Önce tabi sonbaharda süpriz yağmurları aklınızdan çıkarmadan kendiniz için bir yağmurluk alın. Çantanızında mutlaka yağmurluğu olsun. Böylece hem kendinizi hem ekipmanınızı korumuş olursunuz. Ama yağmur sonrası ortaya çıkacak parlamaları ve güzel yansımaları düşünürseniz yağmur için dua edebilirsiniz.
2- Çantanızı ve Tüm Ekipmanlarınızı Önceden Hazırlayın.
Çekime çıkmadan bir gün önce mutlaka fotoğraf çantanızı hazırlayın. Ben çanta olarak bir body ve en az 3 lens taşıyabileceğim bir sırt çantası tercih ediyorum. Sırt çantaları uzun yürüyüşlerde dengeli olduğu için sizi fazla yormaz ,makine ve lenslerinizde güvende olur. Ayrıca yanıma makinemi taşıyabilecek hafif ama sağlam bir tripod alıyorum. Tripod mutlaka alırım. Çünkü tripod manzara fotoğraflarında düz bir ufuk çizgisi sağlar. Bununla beraber karşınıza çıkacak bir şelaleyi uzun pozlarken lazım olacak.
Bunlardan sonra makinemin pilini bir gece önceden tam dolduruyorum. Bir de tam dolu yedek bataryamı çantama atmayı unutmuyorum. Unutmamam gereken bir diğer aksesaur da tabi hafıza kartlarım. Benim tercihim en az 128 GB bir hafıza kartı ve yedeği. Hızlı hafıza kartı sadece videoda değil. Seri fotoğraf çekiminde de olmazsa olmazlardan unutmayın.
Şimdi asıl mesele hangi lensleri yanıma alacağım. Manzara fotoğrafı denilince tabi geniş açı geliyor akla. Kadrajımıza daha fazla alan sığdırmak için Mutlaka ultra geniş açılı bir lens ihtiyacınız olacaktır. Laowa ultra geniş açı lens serisi geniş açı manzara fotoğrafları için harika neticeler veriyor. Peki dar açı lazım olur mu evet olur. Dar açının vereceği etkiyi gözardı edemem o yüzden 85 mm ve üstü bir dar açı tercih edilmelidir.
Tabi manzara fotoğraflarının etkisini arttıracak filtreler de mutlaka gerekli. Ben Kalitesine güvendiğim Haida filtreleri tercih ettim. Haida’ nın zaten manzara fotoğrafçıları düşünerek ürettiği manzara filter seti tüm filtre ihtiyacını karşılıyor. UV filte ile beraber gökyüzünü daha mavi yapacak, bulutları vurgulayacak C PL filte ve Uzun pozlamalar için gerekli olan ND Filtre bu setin içinde var. O halde çantadaki yeri de hazır.
3- Fotoğraf İçin Altın Saatleri Kaçırmayın.
Evet fotoğraf çekimi için uygun saatler vardır. Gün doğumundan öğleden önceye kadar olan sabah saatleri ışığın çok yumuşak olduğu zamanlardır. Bu saatleri kaçırmamak için yola erken çıkın. Yine günbatımını saatlerinde güneşin iyice aşağı inmesiyle kontrast artar.Sıcak renklerin artmasıyla da ilgi çekici manzaralar oluşur. Ancak gün batıncaya kadar en fazla yarım saat gibi bir süredir. Yani hızlı olmalısınız.İşte Bu zamanlar en güzel manzara fotoğrafları saatleridir. bu yüzden bu saatlere fotoğraf için altın saatler diyoruz.
4-Etkili Fotoğraflar İçin Perspektif Öğesini Kullanın.
Fotoğrafta kompozisyonun bazı temel unsurları vardır. İşte bunlar fotoğrafa değer katan ve aslında fotoğrafınızı izlenir kılan şeylerdir.Bu kompozisyon öğelerini doğru kullandığınızda karşınızdaki manzaranın sizin gözünüzden nasıl göründüğünü izleyiciye sunarsınız. İşte manzara fotoğrafçılığı budur. Hem yıllar sonrasına bırakılacak bir belge niteliği taşır. Aynı zamanda çekenin göz imzasını taşır.
Manzara fotoğraflarında kullanılacak ilk kompozisyon öğesi perspektiftir. Yani o manzaraya baktığınız açıdır.Bu açıyı kameranızı alt açıya ya da üste yerleştirerek sağlarsınız. Daha da önemlisi kullanacağınız lenslerin görüş açısı ile sağlarsınız. Geniş açılı lensler görüntüleri birbirinden uzaklaştırarak bir perspektif yanılsaması oluşturur.Bu sayede bize yakın nesneler büyük arkada olan nesneler küçük olarak algılanır. Ama aslında çıplak gözle bakıldığında öyle değildir.15 MM ultra geniş açılı lensin yansılsamasıyla öndeki objeler arkadaki manzaradan daha büyük gözükerek izleyicinin fotoğrafa ilgisini arttıracaktır. Dar açılı lensler de farklı perspektif oluşturur. Dar açı sadece uzakları yakın etmez. Aynı zamanda nesneleri birbirine yaklaştırır. Buna perspektif yığılması denir. Böylece birbirine çok uzak olan tepeler ard arda dizilmiş gibi fotoğraflanır. Bu da uygun ışığı yakaladığınızda çok iyi manzara fotoğrafları sunar. Yani beyinde kayıtlı olmayan perspektiflerle manzara fotoğraflarınızı daha fazla izletebilirsiniz.
5-Fotoğraflarınızda İlgi Odağı Oluşturun.
Manzara fotoğraflarınızın daha etkileyici olması için ilgi odağı oluşturmalısınız. İlgi odağı aslında fotoğrafı çekmemize neden olan durumdur. Tabi izleyicinin de o fotoğrafa daha uzun süre bakmasını ve beğenmesini sağlayan şeydir aslında. İlgi odağı bir ışık parlaması da olabilir. Bir şekil de olabilir. Ayrıca kontrast yaratan bir renk de olabilir.
İlgi odağınızı kadrajınızın hangi noktasına yerleştireceğiniz de önemlidir. Evet Altın oran dediğimiz teori işte burada devreye giriyor. Nedir bu altın oran .Kadrajınızı 2 yatay 2 dikey çizgi ile 9 eşit parçaya bölün. İşte bu çizgilerin çakıştığı noktalar ilgi odağınızı yerleştireceğiniz noktalardır. Çünkü insan gözü fotoğrafınıza bakarken önce bu noktalara odaklanır. Burada ilgi çekici bir şeyler bulursa fotoğrafın tamamını beğenir. Birbirini takip eden çizgiler fotoğraflara ritm katan güzel ilgi odağı örnekleridir. Yine ilgi odağı hazır olan en güzel kompozisyonlar günbatımı fotoğraflarıdır. Günbatımı saatlerinde insan öğesini de ekleyerek çekeceğiniz sülietler de beğeni garantisi verirler.
6-Makine Ayarlarınızı Doğru Kullanarak Doğru Pozlama Sağlayın.
Evet manzara fotoğraflarınızın etkili olabilmesi için doğru pozlama önemldir. Doğru pozlama için iki temel ayarımız var.Biri diyafram diğeri enstantane .Diğer ayarlar ISO,WB ve Pozlama telefisi de yardımcı ayarlar.Manzara fotoğrafları durağan konulardır. Eğer uzun pozlamayla şelale çekmiyorsanız Enstantene ile çok işiniz yoktur. Çünkü hareket varsa enstantene önceliklidir. Bu yüzden manzara fotoğraflarında diyafram önceliklidir.Bu yüzden ben makinemi AV yani diyafram öncelikli modda kullanıyorum. Karşımdaki manzaranın parlaklığına göre diyafram belirliyorum.Buna karşılık gelen enstantenayi makineye bırakıyorum. ISO ayarım günbatımı saatlerine kadar 100 ISO. Günbatımı saatlerin de Enstantane aşağı inmesin diye 400 ISO. Bazı kompozisyonlarda koyuluk sağlamak için de pozlama telafisini -1 e alıyorum. Geniş açı manzaralarda netliğin artması için f:11 diyafram en uygunu olur. Gün batımını fotoğraflarında da güneşin etkisi azaldıkça diyaframımı f:5.6 ya kadar düşüyorum. White balance ayarım auto modda genel olarak ama özellikle gökyüzündeki kırmızı ya da mavilikleri arttırmak için wb seçeneğimi menüden Kelvin moduna alarak 7000 Kelvine çıkartıyorum. Ya da 4000 kelvine düşüyorum. Böylece değişik renkleri deniyorum. Bunu deneyebilirsiniz.
7- Uygun Filtreler Kullanarak Fotoğraf Kalitenizi Arttırın.
Manzara fotoğraflarınızın kalitesini ve tekisini arttıracak en önemli ekipmanlardan biri de filtrelerdir. Özellikle Circular polarize filtre kulllanmak .Başta gökyüzünü daha etkili hale getirir. Kontrastı arttırrak renklerin canlanmasını ve oturmasını sağlar.Circular polarize filtreler dairesel olarak döndürülebilir. Her bölgesi farklı yoğunlukta olduğu için lensinize takıp döndürerek istediğiniz alana farklı kontrast verebilirsiniz. Böylece gökyüzünde daha koyu maviler sağlarsınız.Ayrıca yansımaları da ortadan kaldıracağından polarize filtreler hem günbatımı hem de tüm doğa manzaralarında kullanılmalıdır. Yine kullandığımız Haida manzara filtre kitinde bulunan Degrede yani geçişli ND filtre çok zor ışık koşullarında harika pozlamalara yardımcı olur.Kadrajınızda parlayan bilgeye koyu tarafını denk getirdiğinizde sadece o bölgede rengi bozmadan 3 stop koyuluk sağlar. Böylece harika ışık parlamalarıyla çalışabilirsiniz. Bu da anllatığımız ilgi odağını güneşin yön değiştirmesini beklemeden oluşturmanızı sağlar. Filtreler konusunda daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz kapsamlı eğitim videomuzu mutlaka izleyin.