Buraya kadar olan bilgiler teorik olarak %100 öğrenilse sahada %60-70 fotoğrafı çektirir. Fakat ışık sistemleri birazcık tecrübe isteyen bir iş olduğu için konuyu olabildiğince sade ve basit tutmaya çalışacağım.
Makrodaki en büyük sorunları sayacak olsaydık herhalde ışık bunların başında gelirdi. Gelişen teknoloji ile ISO2000 civarlarına çıkmak rahat olsa da, keskinlik olsun, anı dondurma olsun, destek ışığı olsun harici ışık kullanmayı da bilmek, makro çekimin zorluklarından bir tanesi. Bunu ANCAK VE ANCAK deneye yanıla, ışık sistemlerini kura kura, sahada kullana kullana öğrenebilirsiniz. Teorik olarak kullanabileceğiniz bilgiler sahaya çıkınca size destekten başka bir şey katmıyor çünkü.
1- Pop-up Flaşlar
Evet makinelerin üzerinde bulunan o minik flaşları modifiye ederek lensin önüne düşmesini sağlayabiliyoruz. Unutmayın ki, diffuser (yani yumuşatıcı) olarak kullanacağınız materyallerin kalitesi ve rengi; ışık kalitenizi, ışık kesme değerlerini, ve ışığın rengini değiştirecektir. Tecrübelerim doğrultusunda her makro ile uğraşana söylediğim gibi bulduğum en iyi ışık yumuşatıcı kağıt havlulardır.Tek kat kağıt havlu olarak kullanabiliriz.
ARTILARI
- Ekstra maliyetinin olmaması
- TTL olarak çalışması
EKSİLERİ
- Dolum hızının yavaş olması
- Gücünün yetersiz olması

2- Tepe (Harici) Flaşlar
Makineler üzerinde kullanılan bu flaşları da yine çeşitli modifiyeler ile kullanmak mümkün ki, Canon’un hem MT24Exini hem MR14Exini kullanmış biri olarak bir tepe flaşının ışık kalitesini hiç bir şeye değişmem. Bunun yanı sıra ring ve twin flaşların aksine diğer çekimlerimizde de rahatça kullanabiliyor olmamız beni her zaman tepe flaşına itmiştir.
ARTILARI
- TTL ve hatta HSS modlarda ışık desteği!
- Işık modifiyesinin rahat olması
- Modifiye ışığın kalitesinin yüksek olması
- Hızlı dolması
EKSİLERİ
- Cihaz ağırlığını fazla artırması
- Dizayn edilen softboxa göre her kadraj için uygun olmaması
- Alışana kadar biraz kaba gözükmesi

3- Ring Flaşlar ve Twin Flaşlar
Ring flaşlar ve twin flaşlar detay fotoğrafçıları için özel üretilmiş flaşlar oldukları için önemli olan istenilen küçük kadrajın iyi aydınlatılması. Fakat gel gör ki bizler olay yeri inceleme olmadığımız için bize sert değil yumuşak ışık lazım ki sanatsal bir şeyler ortaya koyalım. Tamam bir ring flaşın ya da twin flaşın rahatlığı hiç bir flaşta yoktur amma, işin içine sanat girince bu ışıkları da yumuşatmak farz oluyor. Sorun şuradaki öyle dikkatli bir yumuşatıcı kullanmanız lazım ki, hem kadrajınıza girmeyecek, hem objelere değmeyecek, hem portatif olacak, hem de yeterli difüzyonu sağlayacak. Zor olsa da imkansız değil =) Fakat tepe flaşlarına alıştıktan sonra ve oradaki ışık kalitesini gördükten sonra bu sistemlerin 2 avantajı oluyor.
ARTILARI
- Makro ve detay için özel dizayn edildikleri için TTL sistemin daha stabil çalışması
- AF asist lambaları ve dar alanda rahat çalışma
EKSİLERİ
- Fiyatları çok yüksek. (1 MT24ex yerine 4 tepe flaşı alıp çaka çaka ilerleyebilirsiniz mesela 😀 )
- Narin cihazlar dikkatli kullanmak gerekiyor.
İçeriği hazırlayıp fotoğrafseverlerin beğenisine sunan Ömer Alp Evirgen'e teşekkürler.
Merhaba bnde bir makina almak istiyorum ama karar veremiyorum ISO değeri yüksekmi olmalı yoksa olmamalımı ne alacağıma karar veremedim Eos100d yada eos650 hangisini almalıyım