Kaldığımız yerden Ömer Alp Evirgen‘le devam ediyoruz. Bu haftanın konusu alternatif makro çekim yöntemleri. Geçen hafta paylaştığımız yazıdaki lenslere ve sistemlere bütçesi yetmeyen arkadaşlar için özellikle okunması gereken bir yazı olduğunu düşünüyorum.

Canon 6d – 135mm f2 L
Close-Up Filtreler
Piyasada bulabileceğiniz en kestirme en ucuz ve en pratik yöntem bu filtrelerdir. Normal UV gibi CPL filtreler gibi lensin önüne vidalanırlar. Ne bir ışık ne bir uğraş. Çiçek gibi! Fakat ucuz etin yahnisi misali bu kadar ucuzluk demek o kadar kötü görüntü demek aslında. Genellikle geniş açı aparatları ile birlikte satılan bu ucuz sistem makro gibi yüksek detay isteyen bir dalda kullanıcıyı aldatmaktan başka pek de bir işe yaramıyor aslında. Zaten 50 lira civarına bulabileceğiniz bu sistemler size fazla bir büyütme miktarı da sunmuyor. Mevcut objektifinizi bi tık ileri götürüyor sadece.

Fakat Raynox firmasının DCR-150 DCR250 MSN202 gibi yüksek kaliteye sahip aparatları işin içine girince hem fiyat değişiyor hem de kalite. 200 liradan başlayan bu sistemler tamamiyle 1Xin ötesine geçmek için tasarlanmış ve kullanılan optiklerin kaliteli olmasından ötürü yüksek görüntü kalitesi sağlıyorlar. Eğer bir makro lens ile kullanılırsa tadınmaz yenmez sistemler.
Raynox MSN-202 4x Süper Makro Adaptör satın almak için tıklayın.
Artılar
- Ucuz olması
- Lensin önüne vidalanması ve haliyle pratik olması
- Optik kalitenin yüksek olması (Raynox ile)
- Doğal ışıkla kullanımın rahat olması
Eksiler
- Alınan optik kalitesiz ise optik kalite RIP 🙁
- Köşe bozulmalarının çok yoğun olması

Canon 5D Mark2 – 100mm f2.8

Canon 5D Mark2 – 100mm f2.8

Canon 5D Mark2 – 100mm f2.8
Ters Lens Bağlantısı
Normal objektiflerin gövdeden sökülüp ters bir şekilde gövdeye bağlanması ile oluşan bu sistemler için ihtiyacımız olan tek şey 20-30 liralık bir adet Ters Bağlantı Aparatı. Google’da arattığımız zaman karşımıza farklı markalar için farklı filtre çaplarında birçok model çıkmakta. Burada dikkat edilmesi gerek birkaç nokta mevcut: Evvela ters bağlayacağım objektifin filtre çapının 67mmyi geçmemesi önemli. Daha geniş objektiflerde hem adaptör bulmak zorlaşıyor hem de bozulmalar maksimum düzeye çıkıyor. Diğer bir husus zoom lens kullanmaktansa prime objektif tercik etmek.

Düz (normal) kullanımda bir objektif ne kadar iyi olursa olsun ters olarak bağlandığı zamanki karakteri farklı olabiliyor. Bunun için zoom lensten gelecek olan yumuşama etkisini minimum düzayde tutmak için prime kullanmak çok daha iyi bir tercih oluyor. (18-55 gibi kısa aralıklı zoom lensler hariç. Elbette bir prime kalitesi vermiyor ama hiç de hafife alınacak bi lens değil kendisi.)

Canon 5D Mark2 + Tokina 28mm RMC
Bunun dışında dikkat edilesi başka bir nokta ise seçilen objektifin 50mm altında bir odağa sahip olması. Ters objektifte büyütme miktarı 50/X şeklinde hesaplanmakta teoride. Pratikte lensten lense değişse de aşağı yukarı bir fikir veren bir hesaplama.
Örneğin; gövdeye bağlamış olduğum 24mm bir objektifin bana vereceği büyütme miktarı 50/24=2X büyütme olacaktır. Bozulmaların en az seviyesini gördüğüm aralık ise 24-50mm aralığı. Daha farklı mm değerlerinde bozulmalar sinir bozucu olabiliyor.

Canon 5D Mark2 + Tokina 28mm RMC

Canon 5D Mark2 + Canon 18-55 IS

Canon 5D Mark2 + Canon 18-55 IS
ARTILAR
- Dönüşümün lense ya da makineye zarar vermemesi
- Kısa lenslerde ışık kontrolünün çok rahat olması
- Markanın lensinin şart olmaması! (Canon bir gövdede Pentax lens kullanabiliyoruz!)
- Manuel eski kasa lenslerde bulunan diyafram halkası ile diyaframın rahat kontrolü
- 20 lira gibi bir maliyet
- Optik kalitenin yüksek olması (Lense göre)
EKSİLER
- Kısıtlı bir aralıkta kullanılabilmesi
- Büyütme miktarı arttıkça köşelerde yaşanan distorsiyon
- Diyafram bileziği olmayan objektiflerde diyafram kontrolünün zaman kaybettirmesi
- Işık ihtiyacı
Ters Objektif halkası satın almak için tıklayın.
Tüp/ Körük Bağlantısı
Teorik olarak bütün objektiflere bağlanabilen tüpler ve körükler pratikte 50mm ve üstü objektiflerde kullanılması daha uygun olur. Evvela bunu demek istedim çünkü 18-55e tüpün tamamını takıp sonra odaklayamıyorum diyen bir çok kişi oluyor. Bunun nedeni ise kullanılan mm değerine uygulanan tüp mikatrının fazla olması, odağı lensin içine kaçırıyor.

Şöyle izah edeyim. Tüpleri arka arkaya da takarak kullanabiliyoruz. Yani ben 200mm tüp kullansam ve bunu da 18-55e bağlasam TEORİDE MÜMKÜNDÜR. Alacağım büyütme miktarı ise 200/18den hemen hemen 10Xtir. Ama malesef pratikte odak o kadar geri kaçmıştır ki netleme yapamazsınız. Bu yüzden, tüpü de 50mm ve üzeri lenslerle kullanmak daha mantıklı.
Diğer bir husus, araya atılan tüpün AF/MF durumuna göre lens ile makine arasındaki iletişimi kaybedebiliriz. Bu normal ve zararsız bir şey. Panik yapmayın 🙂 Eğer tüpümüz 30 liralık MF tüp ise diyafram ayarlaması size kalacaktır. Fakat eğer AF ise ki bu tüplerin AF olmasındaki amaç ciddi ciddi otofokus değildir, gövdeden doğrudan diyaframı ayarlayabiliriz.

Canon 5D Mark2 – 135mm f2 L
Fakat bu sefer de fiyatlar 200lira civarlarına çıkmakta. Son husus ise, kullandığınız lensin optik kalitesi ne kadar yüksek ise o kadar yüksek kalite demek. Hesaplamalara gelince, kullanılan lense göre hesabın değiştiği bir sistem bunlar. Şöyle ki 100mm bir makro objektif ile kullanılan 50mmlik bir tüp bize teoride 0.5Xlik bir büyütme sağlar. Fakat lensimizin kendi büyütmesi de 1X olduğu için totalde 1X+0.5X=1.5Xlik bir büyütme elde etmiş oluyorum.

Canon 5D Mark2 – 85mm f1.8
ARTILAR
- Tüm lensler ile kullanılabilmesi
- 100mm ve üzeri lensler ile kullanıldığında kelebek çiçek yusufçuk gibi daha az büyütme isteyen objetiflere dönüşmeleri
- Doğal ışıkla çalışmanın daha kolay olması
- Az biraz modifiye ile bütün gövdelerde bütün lensleri kullanabilme
- 30 lira gibi bir maliyet (AF tüpler 200+)
- Optik kalitenin lensin optik kalitesi ile doğru orantısı
EKSİLER
- Düşük mm değerlerinde odak mesafesinin çok küçülmesi
- AF tüplerin pahalı olması
- Kullanılan lensin ağırlığı fazla ise ve tüp kalitesiz ise ışık kaçırması
- AF tüpler ile kullanılan AF sistemin hantallaşması

Canon 5D Mark2 – 85mm f1.8
Lensi Lense Ters Bağlama
Elimizde mevcut olan iki lensin birini gövdeye düz diğerini ise bu lensin önüne ters bağlayarak elde ettiğimiz sistem. Optik kalte olsun ışık kullanımının zorluğu olsun efendime söyleyeyim ağırlığı olsun girer girmez bıraktığım bir sistem. 😀 Ciddi büyütme değerlerine ulaşmayı sağlayan bir başka yol olduğu için kullanımı nadir de olsa mevcut. Örnek verelim, 100mm lensin önüne 50mm lensi yine adaptörler vasıtası ile birbirine bağlıyoruz. Elimizde 100/50den 2X bir büyütme var. 1X de 100mmin kendi büyütme miktarı etti bize 3X. Ama buraya yapacağımız yatırım ile MF bir tüp alıp 50mmyi ters bağlasak daha kaliteli kullanımı daha kolay bir sistem elde ederiz. Onun için fazla izaha gerek duymuyorum 🙂
İçeriği hazırlayıp fotoğrafseverlerin beğenisine sunan Ömer Alp Evirgen'e teşekkürler.