Lomography veya Lomografi, analog makinelerle oluşturulan bir nevi bir ideoloji. Bayat filmler kullanılarak çekilen fotoğrafları sizler de görmüşsünüzdür, bu yazımızda bunu detaylandırıyoruz…
Bir çok modeli ve türü olan Lomography nin ülkemizde bulunan makine türleri ;
Belair
110 Fotoğraf Makineleri
Lomo LC-A Modern fotoğraf dijital fotoğraf makinelerinin üzerine kurulmuş olsa da hali hazırda kimi akımlar bu furyaya karşı koymakta.
Lomography de bunların başında geliyor. Lomo makinelerin türleri arasında dijitaller olsada ağırlıklı olarak farklı formattaki filmli makineler kullanılmakta.
Doksanlı yılların başında iki tane Viyanalı gencin Rusya da keşfettikleri Loma Kompakt makinesinin üretim ve dağıtım sürecine dahil olmalarıyla beraber Lomo markası doğuyor.
Lomography i çeşitli filmli makinelerde üretilen kuralsız fotoğrafçılık deneyimi olarak tanımlayabiliriz. Belli bir çekim kaidesine bağlı kalmadan Lomo makinenizle neyi nasıl, hangi boyutta ve hangi açıdan çekerseniz çekin size bir şey ifade ettiği sürece Lomography akımına dahil olabiliyorsunuz.
Günümüzde akım olarak yayılan ve hatta ülkemizde de bir şubesi bulunan Lomography nin kuralları şu şekilde:
1 ? Gittiğin her yere fotoğraf makineni de götür
2 ? Onu her zaman kullan – gece ve gündüz
3 ? Lomography hayatına karışmaz, onun bir parçası olur
4 ? Kalçadan çekmeyi dene
5 ? Lomografik tutkunun hedeflerine olabildiğince yaklaş
6 ? Düşünme (William Firebrace)
7 ? Hızlı ol
8 ? Ne çektiğini önceden bilmen gerekmiyor.
9 ? Sonrasında da
10 ? Kuralları takma.
Bunlar da Kullanılan Lomo Makineler:
Lomo LC-Wide
Lomo Lubitel
LomoKino
La Sardina
Diana
Sprocket Rocket
Spinner 360°
Fisheye
Panoramik
Colorsplash
Çok Lensli
Holga
Orta Format
Horizon
Şipşak
Special Edition
Lomo makineler film kullandıkları ve bu filmlerde de standardın çok dikkate alınmadığı düşünülürse çeşitli türleri ve ebatları mevcut;
Lomography 35mm
Lomography 120
Lomography 110
120 Film
35mm Film
110 Film
Şipşak Film
Renkli Negatif Filmler
Renkli DIA Film
Siyah & Beyaz Film
Lomo da ayrıca özel bir çekim tekniği vasıtası ile sıralı fotoğraflarınızı birleştirerek Lomo Film oluşturmanızda mümkün.
Lomography nin bir akım olduğu düşünülürse kullandığınız fotoğraf makinelerine uygun aksesuarları da mevcut.
Flaşlar
Lensler
Diana F+ Lenses
Zenit Russian Lenses
Ülkemizde bulabileceğiniz Lomography kitapları ve saklama aksesurları;
Lomography City Guides
Albümler & Çerçeveler
ChapBook
Fotoğraf Akordiyonu
Fotoğraf Akordiyonu
Yolculuk Çerçevesi
Dostluk Kartı
Beyoğlun da hizmet veren Lomograpy Türkiye şubesinde tüm Lomo makineleri, aksesuarları, kitapları ve filmleri bulabilmeniz mümkün. Ayrıca çektiğiniz filmleri tab ettirip dijital olarakta teslim alabilirsiniz.
Genç kuşakta çığ gibi yayılan Lomography ülkeleri gezdikçe gösteriler, sergiler, haberler ve her geçen gün yenilenen fotoğraf makine ve film türleri ile fotoğrafçılığı bir ?hobi? den çıkartıp yaşam tarzına dönüştürmenizi sağlıyor.
Dijitalin üstüne bindirilen estetik kaygısından uzak saf fotoğrafı ?canlı-canlı? elinde ttmak, duvara asmak yada arkadaşına hediye etmek isteyen herkese Lomography i tavsiye ederim.
Dikkat çeken Lomo makinelerden birkaçı;
Belair X 6-12 City Slicker
Orta format filmin olanaklarına merhaba deyin. Belair X 6-12 City Slicker ile yüksek kalitede panoramalar, standart ve kare fotoğraflar yakalayabilir, kaliteli lensleri değiştirebilir, birleştirilebilir ve daha fazla seçenekle oynayabilirsiniz.
Fisheye Baby 110 Basic
Bu Fisheye No. 2?nin minyatür versiyonu 170 derece lens, B modu, çoklu pozlama gibi tüm özelliklerine sahip. Cebe kolayca sığacak boyutlardaki bu fotoğraf makinesi ile balıkgözü çekimler yapabilirsiniz.
LOMO LC-A
Vidalı kapağıyla hem 35mm filmde, hem de LC-A Şipşak Kapak+ ile Fuji Instax Mini şipşak fotoğraflarda kullanabilirsiniz.
Oktomat
Süper sevimli 35 mm Oktomat ile çektiğiniz obje 8’e bölünür. Benimde kullandığım en ?enteresan? Lomo makinesi