Kuş Fotoğrafçılığı Alanında Seviye Atlamak İçin 10 İpucu

0 Shares

Kuş fotoğrafçılığı nedir? Kuş fotoğrafçılığı alanında nasıl daha kaliteli fotoğraflar çekebilirim? diye merak ediyorsanız bu içerik tam size göre. Kategori olarak doğa fotoğrafçılığı olarak değerlendirilse de kendine has birçok dinamiği barındırdığı için zaman içinde tür fotoğrafçılığına evrilmiş  olan kuş fotoğrafçılığı aslında daha çok aksiyon fotoğrafçılığına yakın bir fotoğraf dalıdır. Neden derseniz, bu uçan arkadaşlar bırakın poz vermeyi, kesinlikle size yaklaşmazlar. Hangi yöne uçacağını, nereden çıkacağını tahmin etmek imkansız olabilir. Şartlar böyle olunca da bu kısa anları en doğru şekilde değerlendirebilmek gerekir. Size yardımcı olması adına bazı ipuçlarımız var.

1. Güneş ve rüzgar aynı yöndeyse, kuşları uçarken fotoğraflayabilirsiniz. Uçan kuş fotoğraflarında en iyi şartlar bu şekilde.

Fotografium – Secki

 2. Uçsun ya da uçmasın, eğer profesyonel seviyede fotoğraf istiyorsanız güneşi her zaman arkanıza alın. Sağda solda gördüğünüz, yüksek beğeni alan kaliteli fotoğrafların yüzde doksanında konu güneşi direk alır ya da hava biraz bulutludur ve güneş arkada olacak şekilde bulut güneşin şiddetini biraz yumuşatır.

Fotografium – Secki

3. Güneş aşırı dik açılı değilse, yani daha çapraz açılardaysa kuş fotoğrafı çekmek daha kolay olacaktır. Eğer güneş çok açıda olursa kuşun alt kısmı gölgelerden dolayı aşırı karanlık olur. Yazılımla filan da düzeltmek gerçekten çok zordur.

4.Gün doğumu-gün batımı zamanlarında kuşların silüet ya da düşük pozlanmış halleri harikadır. Eğer çekim modunuz enstantane ya da diyafram öncelikli ise poz telafinizi birkaç stop eksiye alın. Böylelikle bu özel anlardaki harika renkler garanti bir şekilde kameranıza kaydedilmiş olur.

Fotografium – Secki

5. Eğer grup halinde kuşları fotoğraflıyorsanız, kanatların birbirinden ayrılmasına özen gösterin. Deklanşöre basmadan önce kuşların biraz birbirlerinden ayrılmasını bekleyin.

6. Kuş fotoğraflarında arka plan ne kadar basit ve boşsa, konu o kadar öne çıkar.

Fotografium – Secki

7. Kuşlar hakkında bilgi sahibi olun. Davranışlarını, tepkilerini ne kadar öğrenirseniz, fotoğraf kaliteniz o kadar artacaktır.

8. Sabırlı olun. Kuşlarla aynı ortamda ne kadar durursanız size o kadar alışacaklardır. Beklemeye devam edin, bırakın onlar size gelsin. Fotoğraf kaliteniz şaşırtıcı şekilde artacak.

Fotografium – Secki

9. Yavaş ve kısa olmaya özen gösterin. Herhangi bir ani hareket kuşların kaçmasına sebep olur. Ayrıca hareket halindeyken tripodunuzu en küçük haline getirin ve konuya yakınsanız olabildiğince eğilerek hareket edin.

Fotografium – Secki

10. Alana gitmeden önce fotoğraf makinenizin ayarlarını öğrenin. Kuş fotoğrafçılığında başarı mili saniyeler içindeki kararlarınızla gerçekleşir. Makineyi ne kadar iyi bilirseniz fotoğrafçı refleksleriniz de o derece doğru olacaktır.

Fotografium – Secki

Bir ipucu daha. İyi kuş fotoğrafı çekmek için bilgisayar ya da telefondan kurtulup gezmeniz, yorulmanız, aramanız ve bir sürü hata yapmanız gerekir.

All photos and related copyrights belong to Scott Bourne.

Gökhan Gök

Yönetmen & Müzisyen. Marmara Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü'nü birincilikle bitirdi. TURSAK Geleceğin Sineması Ödülü, Boğaziçi Film Festivali En İyi Senaryo Ödülü sahibi. Çeşitli sinema ve reklam filmlerinde senaristlik ve yardımcı yönetmenlik yaptı. Fotografium'un Youtube yüzü.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x