Kontrolü Ele Almak – Odaklama Nasıl Yapılır?

0 Shares

DSLR kullanıcısı olarak, makinemizin tüm özelliklerini bilmek ve tanımak, bunun yanında nasıl ve ne zaman kullanacağımızı bilmek çok önemlidir.
Profesyonel kullanım için, daha iyi fotoğraflar için, daha doğrusu istediğimiz fotoğrafları yakalamak için doğru odaklama tekniklerini bilmemiz gerekir. Bu yazımızda doğru odaklamanın nasıl yapılacağını anlatacağız.

Odaklama Nedir?

Bir portre fotoğrafı çekeceğinizi düşünün. Fakat konumuz kare içinde sade bir yerde değil, karmaşık bir arkaplanımız da var. Portre çekeceksek doğal olarak diyaframı açmamız gerekiyor ki konumuz net, arka plan flu olsun. Ama odaklama (netleme) makineyi aldığınız zaman fabrika ayarı olarak otomatik gelir. Dolayısıyla nereye odaklayacağınızı siz değil, makine seçer.

Şöyle gösterelim:

odaklama-nasil-yapilir

Bu fotoğrafı çektiğimde burada bu şekilde anlatacağımı hesaplamamıştım 🙂 Üstteki fotoğrafta bilerek yanlış odaklama  yaptım, altta da doğru odaklama yaptım. Sonra da ikisini birleştirip bu fotoğrafı ortaya çıkardım. Fotoğrafın üstüne  tıklayıp daha büyük halini görebilirsiniz.

Makinelerde odaklama nasıl?

Makinelerimizde netleme noktaları var. Her makinede farklı sayıdalar ve biz makine alırken genellikle buna dikkat  ediyoruz biliyorsunuz. Örneğin şu an için popüler makinelere bir göz atalım:

Canon 5D Mark II Body DSLR’nin özelliklerinde şöyle yazıyor: 9 noktalı AF + 6 Yardımcı AF noktası
Canon’un 9 seçilebilir nokta ve 6 Yardımcı AF noktası kullanan AF sistemi, hassas otomatik odaklamayı garantiler.


Canon makinelerde vizörden baktığınızda gördüğünüz ekran şekildeki gibidir. Burada odaklama noktalarını görüyorsunuz. Bu odaklama noktaları baktığınız yerdeki kontrast farklılıklarına göre çalışır, dümdüz bir duvara netleyememeniz bu sebeptendir, çünkü duvarda farklı renk/kontrast/gölge farkı yoktur.

Nikon D7000 Body SLR‘nin özelliklerinde şöyle yazıyor:

Otomatik NetlemeTTL faz algılamalı, Nikon Multi-CAM 4800DX otofokus moduülü tarafından 39 odak noktası (9 çapraz sensör) ; Algılama aralığı: -1 / +19 EV ( 20°C/68°F de ISO 100)

Nikon makinelerde de vizör görüntüsü bu şekilde oluyor. Genellikle Canon’lara göre biraz kalabalık bir görüntüsü var. Bu da odaklamayı rahat yapmayı sağlıyor.

Odaklamayı Nasıl Kontrol Edeceğim?

Üstte anlattığımız fabrika çıkış ayarlarıydı, bu şekilde istediğimiz bölgeye netleme yapamayız. Fakat biz bu noktalardan bir tanesini seçersek sadece o noktaya netlemeyi yapabiliriz, bu da bize manuel olarak esneklik sağlar. Yani makine sadece benim istediğim bölgeye netleme yapacaktır.

Canon EOS 550D Netleme Noktası Seçimi:

Nikon D7000 Netleme Noktası Seçimi:

Bu netleme noktalarını istediğiniz gibi ayarlamayı öğrenmek profesyonel fotoğrafçılığa geçişte çok önemli bir adımdır. Bundan sonra artık nereye netleyebileceğinizi seçebileceksiniz. İstediğinizde sağ tarafa, istediğinizde sol tarafa veya ortaya netleme yapabileceksiniz. Netleme, fotoğrafta yaratıcılığınızı kullanmanız için en önemli faktörlerden bir tanesidir. Dolayısıyla kendinizi bu şekilde daha iyi ifade edebilirsiniz.

Burada farklı netleme noktalarına netlemeyi örnekli şekilde göstermiş oldum, aynı şekilde siz de denemeler yapabilir, alıştırmalarla kendinizi geliştirebilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest

5 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Odak noktası seçmek, netlemek işlemi fotoğrafın temel noktalarından biridir, makinenizde doğru odak noktasını seçerek doğru yere netlemeli, bunu da göstermelisiniz. Bunu şuradaki yazımızda anlatmıştık. […]

Oguzhan

Canon 550 d var bende ama odaklamıyor bunu yapsam düzelirmi

emre

Her dslr makinasi ayni odaklar mi bunu neye gore olceriz

Fatih Akkuş

Her DSLR modelinin kendine göre odak nokta sayısı vardır. Manuel elle odaklama da 5 veya 10x dijital ön izleme yakınlaştırması yaparak dip netliği görerek focus ayarınızı yapabilirsiniz.

Mehmet Emir AVCU

Çok Teşekkürler İşime Çok Yaradı 🙂

5
0
Would love your thoughts, please comment.x