Konser Fotoğrafçılığı Nedir ?

0 Shares

Hem müziksever hemde fotoğrafçeker bir çok insan vardır çevrenizde fakat konser fotoğrafçılığı cep telefonları ve basit kompakt makineler ile gerçekleştirilebilecek bir eylem değildir. Elbetteki anı amaçlı fotoğrafları çekebilirsiniz fakat amaç bir anı durağanlaştırmak yada bir fotoğraf projesi için çalışmasak ise işler değişir.

Konserler genelde kapalı alanlar veya az ışıklı ortamlarda gerçekleşir. Gündüz festivalleri ve konserleri olsa da çekilen gündüz fotoğrafları gece çekilenler kadar renk estetiğine sahip olmamaktadır.

Bu yüzden gece ve loş ışıkta gerçekleşen konser ve hatta organizasyon fotoğrafçılığını sizlere anlatmaya çalışacağız.

İlk tedarik edilmei gereken karanlık ve az ışıklı ortamda gereken ekipmanlar;

  • Karanlık ortamda yüksek ISO ihtiyacı doğduğu için FF sensörlü bir DSLR sizin daha verimli fotoğraf çekmenizi sağlayacaktır.
  • Tüm tele ve zoom objektifleriniz f:2.8 değerine inebilen cinsten olmalıdır. Özellikle hareketli anları dondurmak için f değeri ne kadar küçükse sizi o kadar rahatlatacaktır.
  • Sabit açılı prime lensler daha düşük f değerlerine inebildiği için konseri çekeceğiniz anın açısına göre bu tip bir lens ile daha fazla ışığa hükmetmenizi sağlayacaktır.

Lens seçerken tüm çekim alanınızı hesaba katarak belirlemeniz gerekmektedir.

Geniş açı 16-35 f:2,8

Zoom: 24-70 f:2.8

Tele: 70-200 f:2.8 lensleri yapacağınız çekim bölgesine göre değerlendirilebilir.

Sabit bir nokta üzerindeyseniz ve açı ayarlama şansınız yok ise 24mm f:1.4, 50mm f:1.4, 85mm f:1.8 değerinde olan objektifler tercih edilebilir.

20121201-thewoodensky-1603

Makine ve lens seçimini belirledikten sonra yapmanız gerekenler;

  • Mümkün ise çekim yapacağınız alana konseden çok önce gelip gerekli ön araştırmayı yapmak.
  • İmkanınız var ise basın kartı veya özel ziyaretçi kartı ile konser alanında en önde yer alan fotoğrafçı alanında yer bulmaya çalışmak.
  •  Çekim yapacağınız grubun yada kişinin sahnenin neresinde duracağını ve ne tarz figürler yapacağını bilen insanlara ulaşmak yada daha önceki konser görüntülerini izlemek.
  • Özellikle loş ışıkta ortaya çıkan sahne ışıklarının renkleri sizin fotoğrafınızın derinliğini oluşturacaktır. Sahne teknisyeni ile irtibatta olmak sizin önceden olacak ışık konumlandırmasına hakim olmanızı sağlayacaktır.
  • Konser fotoğrafçılığın da ana amaç etkinliği gerçekleştiren kişilerin kendilerini ritme kaptırırken oluşturdukları bedensel hareketleri ve yüz mimiklerini yakalamaktır.
  • Konser fotoğrafı çekmeye giden kişi konserin tadını çıkartmak yerine fotoğraf çekmeye odaklanacağı için konserden zevk alması mümkün değildir.
  • Gerekli ise üstünde farklı lensleri olan 2 makine ile organizasyona katılmak lens değiştirme zahmetinden kurtaracaktır.(Ortamın karanlık olduğu düşünülürse bu çok büyük bir lükstür)
  • Çekeceğiniz konser yada organizasyon hakkında bilgi sahibi olmak (Turne tarihi,ismi süresi vb) gibi detaylar fotoğrafları ilerde kullanmak istediğinizde size yol gösterecektir.)
  • Bazen hareketi durdurmak yerine düşük enstantaneler ile pozlayarak Tüm olayın akışını fotoğraflar ile aktarma şansına sahibiz.Özellikle bale ve dans gösterilerinde bu yöntem çok kullanılır.

Konser fotoğrafçıları hem ışık koşulları, hem ortamın kalabalık olması hemde görüş açısının bazen yetersiz olması gibi sıkıntılar ile karşılaşsa da ortaya çıkan düşük ışık koşulların da şahsiyetin üstüne vuran ambiansın etkisiyle renk cümbüşü yüksek ve ifade şekli kuvvetli kareler bize sunar.

 

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x