Birçok yeni fotoğrafçı gibi kameranızı alırken yanında bir kit lens ile başlangıç yapmış olabilirsiniz. Muhtemelen 18-55mm veya 18-105mm gibi bir lensiniz var. Bir süre sonra çekim teknikleriniz geliştikçe ve istediğiniz kareler farklı lenslere ihtiyaç duymanızı sağladıkça bu kit lenslerinizi geliştirmeyi tercih edebilirsiniz. Bu durumlarda ilk karşılacağınız soru hangi lensi tercih edeceğiniz olur. Bu makalede sizlere küçük bir kılavuz hazırladım kit lensinizden sonra alacağınız objektifi neye göre seçebileceğiniz hakkındaki bu makaleyi buyurun birlikte inceleyelim.
Boyut ve Ağırlık
İlk olarak şunu belirterek başlayalım, kit lensler genelde hafif ve küçük yapılarda olurlar. Farklı bir boyut ve ağırlığa alışmak bazı fotoğrafçılar için zorlayıcı bir durumdur. Yeni alacağınız objektifiniz muhtemelen kit lensinizden daha ağır ve farklı formlarda olacaktır.
Optik Yapısı
Kit lensler genellikle en iyi mercek yapısına sahip lensler değildir. Uygun fiyatlı olmaları mercek kalitesi konusunda kısıtlayıcı bir etkendir bu nedenle yeni bir lense geçtiğiniz zaman en belirgin faydayı mercek yapısı konusunda sağlamış olacaksınız. Bazı lensler, lensin tüm ışık dalga boylarını aynı odak düzlemine getirmesi mümkün olmadığında oluşan, renk sapmalarını önlemeye yardımcı ekstra düşük dağılım unsurlarına sahiptir. Görüntüde renk sapmaları veya bulanıklık gibi sorunlar mercek yapısı ile ilgilidir. Bazı mercekler görüntünün kenarlarında bozukluklar ve düz çizgilerde eğilimler yaratarak olumsuz sonuçlar doğurabilir bu nedenle mercek yapısı dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.
İç Odaklanma
Sabit Diyafram Değeri
Kit lensiniz birçok şey yapacak şekilde tasarlandı, ancak bunların hiçbirini özellikle iyi yapmak için tasarlanmadı. Her iki ucunda da maksimum farklı diyafram açıklıkları (f / 3.5 – f / 5.6) ile sığ bir alan derinliği elde etmek veya zayıf aydınlatma koşullarında fotoğraf çekebilmek için tasarlandı.
Bu sorunların üstesinden gelmek için sabit bir diyafram değerine sahip yeni bir lens arayabilirsiniz, diğer bir deyişle, hem geniş hem de zoom uçlarında aynı diyafram açıklığına sahip olursunuz. Sabit bir diyafram değerli lens satın almak, düşük ışıkta bile geniş açı ve zoom fotoğrafları çekebileceğiniz anlamına gelir. Sabit diyaframlı lensler genellikle f / 2.8 gibi oldukça geniş bir diyaframa sahip olduklarından güzel bir alan derinliği oluşturabilirsiniz. Bir objektifin sabit bir diyafram olup olmadığını belirlemek için, başlığına bakmanız yeterlidir: 70-200mm f / 2.8 gibi sadece bir diyafram listeleniyorsa, sabit diyaframlı bir lensdir.
Sonuç olarak şöyle toparlayabiliriz, lensinizi geliştirirken ve kit lensinizden yeni bir lense geçiş yaparken bütçeniz kadar bu saydığımız etkenlerde önemlidir. Objektifin mercek yapısı, dahili odaklanma sistemi, ağırlığı ve kullanışlı olması, diyafram açıklığı gibi konularda bilgi sahibi olmak gerekir. Bu konularla ilgili takıldığınız noktalarda Fotografium ekibinden çekinmeden yardım alabilirsiniz.
Kit lenslerin yanında en çok tercih edilen objektiflerden biri de 50mm objektiflerdir. Bununla ilgili kendi blogumda yazdığım 50mm Lens Kullanmanız İçin 7 Sebep adlı makalemi inceleyebilirsiniz. Yine aynı yazının sonundan lensleri temin edebilirsiniz.