Her sene, sıcaklıkların düşmeye başladığı zamanlarda yapmanız gereken en önemli şeylerden biri, kış boyunca yorulan kameranızın bakımını yapmanızdır. Her ne kadar, pek çok insan kışın evlerinin sıcaklığı ve rahatında kalmayı tercih etse de, çok sayıda insan da kış sıcaklıklarını ve karlı dağlarda geçirecekleri zamanın gelmesini iple çeker. Kayak yapmaktan ya da kışın en soğuk zamanlarındaki dramatik manzaralardan hoşlanan insanlar gibi… Özellikle bu tip insanların, kışın kameralarının bakımına önem vermeleri gerekir.Uygun bakım, sadece makinanızı güzel ve rahat kabına koymak ve orada taşımak demek değildir. Fotoğraf makinası bakımı, makinanızın sizinle olduğu sürece ona ilgi ve şefkat göstermenizdir 🙂 Uygun bakım aynı zamanda, makinanızın hangi sıcaklık derecelerinde fonksiyonu gerçekleştirebileceğini, hangi kritik seviyelerde fonksiyonlarının duracağını veya etkileneceğini bilmek demektir. Fotoğraf makinası bakımını bir rutin haline getirmek, makinanızın modelini iyice tanımanızı ve pilin hangi koşulları gerçekçi olarak tolere edebildiğini anlamanızı sağlayacaktır.
Etkin makina bakımı size kış fotoğrafçılığı içinde yer alabilme imkanı verir. Kış ayları boyunca, pek çok ilginç ve güzel fotoğraf çekme imkanı vardır ayrıca harika spor fotoğrafları da yakalama şansınız vardır. Kış manzarası ve aktiviteleri çekmekle ilgili pek çok bilgi ve ipucu zaten bulunmakta ama bunların başında en önemlisi makinanızın güvenliğini ve sahaya çıktığında performans göstermesini sağlayabilmek için uygun kamera bakımını yapmaktır.
Makina bakımına gelirsek; pek çok insan soğuk havanın fotoğraf makinasının pilleri etkilediğinin farkında değildir. İster tam otomatik ayarlı olsun ister standart bir SLR makina olsun, fotoğraf makinasının tipi önemli olmaksızın tüm makinaların pili vardır. Ne yazık ki dijital makinelerin performansı dışarıdaki sıcaklıklardan oldukça fazla etkilenmektedir. Uygun makina bakımı demek, makinanızın soğuğa ne kadar süre maruz bırakılması gerektiğini bilmek demektir. Aynı zamanda ne zaman içeriye, sıcak ortama girmeniz gerektiğini de bilmek anlamına gelir.
Pek çok profesyonel fotoğrafçı, makine bakım stratejilerine soğuk havalardaki geziler için tasarlanmış özel izole taşıma çantalarını da ekler. Tabii ki amatör fotoğrafçılar ve günlük fotoğraf çeken fotoğrafçılar için bu çeşit aksesuarlar çok yaygın değildir. Yine de dijital kameraların ceketin dışında boyna asılması veya dış ceplere konması yerine, iç ceplere konması önerilir. Bu uygulama pek çok nedenin yanısıra, pilin azalmasını önlemek için de kullanılır.
Pillerin azalması veya pilin tamamen bitip ölmesinin yanısıra, kış demek; basitçe soğuk hava demektir, aynı zamanda kar olasılığı da demektir ki makinalar soğuk ve ıslak ortamlarda fonksiyonlarını yeterince yerine getiremezler. Makinanızı sıcak ve kuru tutmak demek fonksiyonlarını sağlamaya devam etmesi ve hasardan uzak kalması demektir.
İlginç olan şudur ki; makina bakımı demek sıcaktan da uzak olmak anlamına gelir. Makinayı çok sıcakta tutmak da dışarıda bazı başka problemlere neden olur ki, buna lens buğulanması diyoruz. Bu durum makinanın bir aşırıdan diğer aşırıya aniden geçirilmesi ile olur ? iç cepten aniden soğuk havaya çıkarmak gibi ? ve lensin buğulanması ile sonuçlanır. Lensleri bu tip durumlara sürekli olarak maruz bırakmak, hasara neden olabilir. Bu yüzden fotoğraf makinasının ve lenslerin uzun sureli problemlerden korunması için iyi bir denge kurulması şarttır.
Son olarak, kış ayları boyunca dışarıda uzun sure kalındığında dişlerin takırdaması veya titreme gibi durumlarla sıklıklıkla karşılaşılır. Bu titrek bir el ve flu fotoğraflar demektir. Soğuğa rağmen sağlam ve düzgün bir el yardımını sağlamak için fotoğrafçı hafif, taşınabilir bir tripod bulundurmalıdır. Aynı zamanda, yedek pil bulundurmak da kış fotoğrafları ile uğraşırken tercih edilecek iyi bir seçimdir.