Canon, 30 Ocak 2018 tarihinde yeni bir patent duyurdu. Sektörün geleceği için ilginç görünen bu patentin konusu fotoğraf makineleri ve lenslere entegre edilecek olan parmak izi sensörü. Bildiğimiz gibi Canon, teknolojik yenilik anlamında özellikle Sony’nin gerisinde kaldı. Eleştirilerin odağında olan şirket, devrimsel bir yenilik yapmayı planlıyor. Kamera ve lenslerine akıllı telefonlardaki gibi parmak izi sensörleri yerleştirmeyi düşünen firma, hem ekipman hırsızlıklarının önüne geçmek hem de fotoğraf makinesini daha işlevsel bir hale getirmeye çalışıyor.
Bildiğiniz gibi son dönemlerden ekipman hırsızlıkları oldukça arttı. Özellikle dış mekanda yapılan çekimlerde fotoğrafçı ve videographerlar, gözlerini ekipmanlarından ayıramaz oldu. Bununla birlikte yabancı birinin fotoğraf makinesini açmasının, içinden görüntü aktarması yada silmesinin önünde hiç bir engel yok. Sektördeki bu boşluğu gören Canon rakiplerinden erken davranarak parmak izi sensörlerinin patentini aldı. Fotoğraf makinesini daha kişiselleştiren ve daha güvenli hale getiren bu teknoloji başka işlevleri de beraberinde getirecek gibi duruyor.
Akıllı telefonlarımızda olduğu gibi bu parmak okuyucular farklı işlevleri de bünyesinde barındırabilir. Örneğin; Bu parmak izi okuyucuya farklı kişilerin tanımları yapılırsa parmağını tanıtan kişinin tercih ettiği özel ayarlar anında elinin altında olacak. Stüdyo ve birden fazla fotoğrafçı çalıştıran şirketlerin oldukça işine yarayacak olan bu özellik, otomatik netlik ayarı, çekim seçenekleri gibi ayarları kontrol etmeye yarayan hızlı ulaşım aracı olarak da kullanılabilir.
Bu parmak izi okuyucular sadece kameranın ön tarafında olmayacak. Sensörler deklanşörün üzerinde, tutacak kısmının önünde ve lenste bulunacak gibi duruyor. Bu da sensörleri kısayol tuşları gibi kullanabileceğimiz anlamına da geliyor. Alt tarafta Canon’un sensörü koymayı planladığını noktaları görebilirsiniz. Görsele baktığımızda lens üzerinde bir adet ve gövdenin ön kısmında bir adet sensör bulunuyor.

Canon Patentinde Yer Alan Görsel
Canon’un aldığı bu patent, elbette hemen hayata geçmeyecektir. En erken 2019-2020 yılları arasında görebileceğimiz bu teknoloji, Canon’u özellikle küçük makine ve lenslerde ki alan sıkıntısı sebebiyle zorlayacaktır. Çok büyük bir ürün gamına sahip olan Canon, bu teknolojiyi giriş ve orta segmente mi yoksa üst seviye profesyonel gövdelerde mi kullanacak göreceğiz.