Stüdyo Fotoğrafçılığı için Doğru Ekipman Satın Alma Rehberi

0 Shares

Kendi stüdyomu kurmak için hangi ışığı almalıyım?

Sıfırdan bir stüdyo kurarak ofis ya da imalat ortamında ürün fotoğraflamak, bunları internette ,sosyal medyada yayınlamak ve e ticaret sitenizde satışa sunmak istiyoruz. Ya da tanıtım videoları, youtube videoları çekmek istiyoruz. Evet bu işi sürekli hale getirmek istiyoruz. Fotoğrafçı değiliz ama hem ekonomik nedenler hem de işin hızlı akışını sağlamak için artık bu zorunluluk haline geldi ve araştırmaya başladık. Her yerde o kadar çok ve teknik bilgi var ki bu konu artık çıkmaza girmeye başladı. Bunun için gerekli ekipmanı bir kere almak istiyoruz ve yanılmak istemiyoruz. Zira deneme yanılma yapacak ne bütçemiz ne de vaktimiz var. İşte ürün fotoğrafçılığı yapmak isteyenlerin bu ortak sorunlarından yola çıkarak Fotografium uzmanları sizin için hangi iş için hangi ışık sistemini ve ekipmanlarını satın almanızı kolaylaştıracak bir rehber hazırladı. Şimdi aşama aşama ne ne işe yarar ve sıfırdan bir stüdyo nasıl kurarız anlatacağız.

Işık Satın Alma Rehberi

Stüdyo aydınlatması hangi ışık kaynaklarıyla yapılır?

Fotoğraf Aydınlatması için her yerde duyduğumuz 5500 Kelvin kavramı nedir? Sorusunun cevabı şudur:
Gerçek Aydınlık kaynağı Güneştir. Normal seviyede Gün ışığının renk sıcaklığı da 5500 Kelvindir.Bu da en doğru renklerin kaynağı olan beyaza denk gelir.Bu durumda çekilecek ürün ya da kişi ne olursa olsun gördüğümüz renkleri fotoğrafa 5500 K ‘lık bir ışık kaynağı ile aktarabiliriz. Bu nedenle stüdyo aydınlatmasında kullanılan ışıklar Gün ışığını taklit eder ve Renk sıcaklığı 5500 Kelvin olmalıdır. Ortalama paraflaşlar zaten anlık patlamayla bunu verir. Sürekli ışıklarda kullanılan ampullerin de mutlaka bu renk ışınını vermesi gerekir ki gerçek renkleri yakalayabilelim. Peki o halde 2 çeşit Işıktan söz edebiliriz.

Paraflaşlar

Stüdyo aydınlatmasında Paraflaşlar temel ışık kaynaklarıdır. Gün ışığına en yakın rengi ve en fazla netliği sağladıkları için tercih edilirler. Paraflaşın ürettiği ışık watt/saniye olarak belirtilir.

Işık Satın Alma Rehberi

Piyasada 600W ışık veren bir paraflaş için 600 lük kafa tabiri kullanılır. Bu güç aydınlatılacak alanın genişliği ya da çekilecek ürünün boyutu ile yakından alakalıdır. Örneğin mekan çekimi (restoran,otel v.s) aydınlatması için 1000’lik paraflaşlar kullanılırken ortalama ürün çekimleri için 400 ve 600 ‘lük kafalar ideal olacaktır. Peki stüdyo kurarken kaç adet paraflaş alıcaz? Yanında hangi aksesuarlar olacak? Bunu aşağıda stüdyo kurulumunda anlatacağız.

Sürekli Işıklar

Paraflaşlar anlık ışık verdikleri için kontrol etmek biraz tecrübe gerektirir. Çünkü üzerindeki pilot dediğimiz ampulun ışığını çekeceğimiz konu üzerinde görürken denklanşöre bastığımızda bunun 1000 katı bir ışık verirler. Bu sebeble ürün ve video aydınlatmasında yine paraflaşlar gibi Günışığı rengini veren sürekli ışıklar yeni başlayanlar için daha çok tavsiye edilir.

sürekli ışık

Sürekli ışıklar spiral ampul kullanılan, kırmızı kafa dediğimiz sıcak yani sarı-turuncu renk veren , floresan kullanılan ve yeni teknoloji led kullanılan geniş bir yelpazedir. Ürün fotoğrafçılığında tavsiye edeceğimiz çeşidi aşağıda anlatacağımız 4 ‘lü ya da 5’li duy yapısında içine 5500K spiral ampul takılarak kullanılan sistemlerdir.

Işık aksesuarları nelerdir? Ne amaçla kullanılır?

Softbox

Işığı tek yönlü ve yumuşatarak gönderdikleri için portre ve ürün çekimlerinde en sık kullanılan ekipmandır. Çekilecek konunun büyüklüğüne göre ebadları bulunur. Octabox denilen sekizgen şekilli olanlar da bu gruptadır.

SoftBox

Şemsiye

İç yüzleri gümüş rengi olan tipleri ışığı yansıtma ve dağıtma özelliğine sahiptir. Geniş mekan aydınlatmasında en çok kullanılan aksesuardır. Transparan yani ışık geçirgenliği olan tipleri yine Işığı yumuşatarak dağıtmaya yarar.

şemsiye

Tas Reflektör ve Petekler

Direkt olarak paraflaşların önüne takılarak ışığın yayılmasını sınırlar.Daha noktasal ve lokal aydınlatma sağlar.Bunun için daha çok saç aydınlatması ve arka plan aydınlatmasında kullanılırlar.Bunun önüne takılan petekler de ışığın gücünü sınırlar ve konuya yakın kullanımı kolaylaştırır.Böylece efekt ışığı görevini üstlenirler.

TAS REFLEKTÖR VE PETEKLER

Yansıtmalı Reflektörler

Işık kaynağından gelen ışığı çekilen konuya yansıtmak için ve gölgeleri yumuşatmak için kullanılır .Portreler için 50 cm, boylar için 100cm kullanılır. Ayrıca geçirgen panel difüzörler de bu gruptadır.

reflektör

Stüdyo Olarak Kullanacağımız Mekanı Kurgulayalım

Stüdyoyu kuracağınız mekan Ev, ofis ya da imalathane ne olursa olsun çalışabileceğimiz rahatlıkta ve en az 4-5 metrekare bir alan olmalı mümkün olduğu kadar diğer odalardan bağımsız duvar ile ayrılmış bir alan olmalıdır. Tavan yüksekliği 2-3 metre arasında olmalıdır.Eğer pencere olacaksa gerektiğinde günışığından faydalanmak, gerektiğinde gün ışığını engelleyecek stor kumaş perde ile kapatılmalıdır. Duvarlar orta bir gri mat boya ile boyanmalıdır. Bilinmeli ki her parlayan alan ve renk fotoğrafımızı etkileyecektir. Zemin de parlama yapmayacak bir malzeme ve renkte seçilmelidir. Tavan ise gerektiğinde ışığımızı tavandan aşağı yansıtmayı sağlamak üzere beyaz renkte olmalıdır. Prizler kablo kirliliği ve karmaşıklığını engellemek üzere her duvarda ışığımızı hareket ettirmeyi kolaylaştıracak mesafelere yerleştirilmelidir. Ortamın aydınlatması mümkün ise tavanda değil duvarlarda aplik şeklinde seçilmeli; çekim anında kapatılmalıdır. Tavanda reflektör etkisi yapacak armatürlerden kaçınmalıdır. Aşırı ısınmadan ekipmanın etkilenmesini engellemek için uygun bir havalandırma örneğin klima bulunmalıdır.

140408_photo_studio_london_0001

Öncelikle çekeceğimiz konuya uygun boyutta bir arka fon oluşturmalıyız. Bunun için karşımızdaki duvara bir fon sistemi kuracağız.

Gerekli Ekipmanlar:

1. Greenbox Yeşil, Beyaz ve Siyah Kağıt Fon İdeal Ölçü 2.7m x 11 m

2. Kağıt fon için ES-B 3 lü Fon Askı Seti

2- Işık Ekipmanlarımızı Kuralım

Evet stüdyomuzun alt yapısını oluşturduk sıra geldi ışıklarımızı yerleştirmeye. Önce tekstil , Altın takı, mücevher, mermer, doğal taş gibi detayların çok önemli olduğu ürün gruplarını fotoğraflamak için paraflaş sistemi kuralım. Bunun için tavsiyemiz en az 600W‘luk 3 adet paraflaş kullanmaktır.

Gerekli Paraflaş Ekipmanı

1- 3 adet 400 ya da 600’lük paraflaş

2- 2 adet 50×70 cm Softbox, 1 adet Tas Reflektör, 1 adet 120 cm Octobox

3- 2 adet ışık ayağı, 1 adet deve boynu, 1 adet paraflaş tetikleyici (Set içinde çıkıyor.)

studio

Şimdi bir mücevher takı çekimi için stüdyomuzu kurgulayalım. Öncelikle her istenilen etki için farklı ekipman kullanılması gerektiğini bilmeliyiz bu nedenle ana ekipmanlarımızın hep elimizin altında bulunması gerekir. Bu nedenle masaüstü tabir ettiğimiz bu tip çekimler için fonumuzun önünde pleksiden yani ışık geçiren malzemeden yapılmış bir stillife masası ve ürün çekim çadırına ihtiyacımız olacaktır.

studio-1

Arka planın photoshop yardımıyla temizlenmesine gerek duymadan çektiğimiz fotoğrafları e ticaret sitemize yükleyeceksek en güzel formül yukarıda görüldüğü gibi olacaktır. Ancak her parlayan ürün çadırda çekilmez.
Örneğin çatal bıçak takımı ya da tencere çekimlerinde hiç parlama olmaması istenilen bir durum değildir. Çünkü metal malzemenin esprisi kalmaz.Evet bu ürünlerde parlama olmalı, fakat eşit oranda ve istenilen noktada.Çünkü oluşturacağımız parlama ürünün metal olduğunu vurgular. Bunun için de çadırı aradan kaldırıp stil-life masasını kullanacağız. Ama ışık ile ürün arasına parlamayı yumuşatmak için difüzör panel yerleştireceğiz.

studio-2

Eğer ürünümüz kıyafet ise ve modelli çalışacak isek stüdyomuzu şöyle kurgulayabiliriz. Öncekine ek olarak sofboxlarımızdan birini 90×120 cm yapacağız ki tam boy aydınlansın ve dizden aşağısı ışıksız kalmasın. Yine fonumuzun tümünü aydınlatmak için küçük ışık ayağına takacağımız paraflaşımızın önüne 30 cm tas reflektör yerleştireceğiz. Yine modelimizin önüne ve kamera açısına girmeyecek şekilde reflektör tutucu ile 100 cm beyaz reflektörümüzü konumlandıracağız.

studio-3

Işığı daha rahat kontrol etmek bakımından daha kolay bir kullanım istiyorsak çok detay alınması şart değilse ve özellikle deri çanta, ayakkabı ve çok çeşitli ürünleri bir arada çekiyorsak bunun için çözüm yolu aynı stüdyoyu Sürekli Işık Seti 5500 K ile kurmaktır.

Gerekli Ekipman:

1- 2 Adet dörtlü duy ,2 adet 50×70 cm Magic Softbox ya da 60 cm Octabox

2- 2 adet ışık ayağı, 8 adet 45- 65 watt 5400K spiral ampul

studio-4

YouTube ya da eğitim videoları çekiyorsanız yine bu kombinasyonu ufak değişikliklerle aşağıdaki gibi kurgulayabilirsiniz. Farklı olarak 1 adet deveboynu, çitli duy ve önüne 100 cm transparan şemsiye ekleyerek greenbox çekimler için fon perdemizin eşit aydınlanmasını ve kişinin fondan ayrılmasını sağladık.

studio-5

Yazı: Erdem KILAVUZ

5

Salih GÖKDUMAN

Portre Fotoğrafçısı

Subscribe
Bildir
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x