iPad ve Tabletlerin Fotoğrafa Getirdikleri

0 Shares

Günümüzden yaklaşık 7.000 bin yıl evvel (8. yy) Yunanlıların ve Romalıların mum kaplı tabletleri kendi aralarında bilgi alışverişi yapmak için kullandılar.

Günümüzde ise bilgi internet üstünde ve tablet eski taş kıvamından çıkıp kablo, çip, ekran döngüsüne hapsolarak bize bilgiyi göstererek ulaştırmakta.

İlk tabletten den günümüze fotoğraf; 

Kamerası olmayan ilk iPad fotoğrafları bilgisayar yardımıyla aktarabildiğimiz bir buluştu ve sadece internette dolaşmak için çıkarılmış olsa da artık herşeyin eskisi gibi olmayacağının kanıtıydı.

iPad 2 de başarısız bir kamera ve düşük çözünürlükte ekrana sahip olmasıyla fotoğraf severleri hayal kırıklığına uğrattı.

Bu hatasını anlayan Apple 3. Nesil iPad de bunu telafi edip hem yüksek çözünürlükte retina ekran hemde 5mp lik iPhone’da kullanılan bir kamerayı entegre ederek fotoğrafik anlamda daha daha kullanılabilir bir tablet piyasaya sundu.

Android sistem Apple ye nazaran daha herkese ve her kullanıma açık olması, paylaşım kolaylığı ve bir çok bedava uygulaması ile fotoğrafları daha kolay paylaşılmasını ve bakılmasını sağladı. Ekran kalitesi Apple ‘ın yeni modellerinin gerisinde kalması en büyük dezavantajı.

Mobil işlemcilerin gelişmesi, yaygınlaşana uygulamalar ve bunların getirdiği fotoğraf uygulamalar sayesinde fotoğraf artık tablet üstünde bakılabilen, çekilebilen ve editlenebilen bir yörüngeye gelmiştir. Eskiden sadece ekranda görünene ve seçilebilen boyuta bağımlı bakılabilen fotoğraf tabletlere indirgendiğinde istenilenin üstünde yakınlaşmaya ve daha detaylı bakılabilme yetisine sahip olmaktadır. Her neyle çekerseniz çekin yüksek mp değerleri artık bakacağınız fotoğrafın tabletteki görünüş kalitesini etkilemekte.

Parlak ekranlı tablet ve telefon arası cihazlarda özel programlarla RAW fotoğrafları işlemek mümkünken detaylara olan merak iyice artmakta. Bir fotoğrafçı için günümüz mp, iso, kontrast, derinlik gibi özellikleri ve bu kaliteyi sizlere sunacak makinelerden uzak kalmak mümkün değil.

Yüksek mp eskiden sadece baskı kalitesi için gerekirken artık tabletleşen fotoğrafta gösterilmek istenen detayın tamamını içermekte. Her yenilenen teknoloji bakılırlığını ve fark edilebilirliğini bu detaylar sayesinde yakalamakta. Birçok fotoğraf paylaşım sitesinin uygulamaları sayesinde o an eklenen tüm fotoğraflara hakim olmak mümkün.

Günümüzde gelişen işletim sistemleri ile beraber tablet bir mobil aygıttan ziyade bilgisayar formatına girmiş durumda. Asus un çıkardığı ve alt klavyesi ile beraber sunulan tablet PC ler mobil işlemci özelliklerine sahipti. Windows 8 ile kullanılan fakat yaygınlaşan dokunmatik ekranlar, klavyesinden ayrılabilen dizüstü bilgisayarlar sayesinde artık tablet PC lerin donanımına sahip olmaktadır.

Windows8 yüklü kişisel PC nizi klavyesinden ayırıp tablet olarak kullanırken çekim yaptıktan sonra fotoğrafı işlemek için kullandığınız başta Photoshop olmak üzere tüm programların mobile uygulaması yerine kendi orijinal sürümüne sahip olmaktasınız. PC nizin özellikleri ve ekran kartına göre tabletinizin gücü dahada artmakta ve çektiğiniz tüm fotoğraf türlerini başta RAW olmak üzere bir tablet üstünde düzenleyip insanlar ile paylaşmak çok daha kısa süreleri almakta.

Yeni çıkan modeller fotoğraf makinelerind eolan Wİ-Fİ bağlantı özelliği, tablet üstüne kurulan ve fotoğraf makinelerini uzaktan ?görerek? kontrol edilmesini sağlayan uygulamalar sayesinde tabletler fotoğrafın artık ayrılmaz bir parçası.

Gelecekte bizleri daha kuvvetli kameralı, geniş sensörlü ve güçlü PC donanımları olan tabletler beklemekte. İlk çıktığında burun kıvrılan tablet PC ler artık hayatın bir parçası olma yolunda.

Cep telefonu ile fotoğraf çekilir mi (?) diye başlayan tartışmalar günümüzde son bulmasına karşın tabletlerin fotoğrafsal anlamda bir önemi olmadığını iddia eden birçok insan bu yanlış görüşünü savunamayacak duruma gelmektedir.

41mp lik cep telefonlarının yapıldığı devirde RAW fotoğraflarınızı Photoshopta düzenleyebileceğiniz bir tablet teknolojisini yabana atmamak lazım.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x