İlk Kez Drone Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey

0 Shares

Drone kendi dünyalarını oluşturmak ve yeni yerler keşfetmek isteyen fotoğrafçılar için heyecan verici yeni bir dünya sunuyor. Önceden hiç hava fotoğrafları çekmeyen ve ilgilenmeyenler için DJI markası her kesime hitap eden ürünleri piyasaya sunmaya başladı. ”İmkan büyüdükçe sorumlulukta büyür”  drone kullanmak isteyenlerde bu sorumluluk sonucu dronu iyi tanıyarak her şeyi yerli yerinde yapmalı ki sonucunda büyük tehlikeler ve kötü sonuçlar yaşanmasın. Bunun için drone kullanmak isteyenlerin öncelikle temel kuralları bilmesi gerekir. ”Drone Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey” yazımız sizlerle.

İlk Kez Drone Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey

1. Drone Sınırlarını İyi Öğrenin

Drone sahibi olanlar bu cihazla neler yapabileceğini ve sınırlarını öğrenmekle başlamalılar. Drone maksimum hızı, irtifası, iniş ve kalkış hızlarını bilmeleri gerekir. Dron’un hangi rüzgar şiddetinde sabit kalamayacağını veya ters dönebileceğini iyi bilmeleri gerekir. Ayrıca drone’un hangi hava sıcaklıklarında çalışıp çalışmadığını bilmek gerekir. Tavsiye edilen, kış geldiği zaman drone’ları kış uykusuna yatırmak gerektiğidir. Çünkü sıcaklıklar sıfırın altına düşmeye başladığı zaman Phantom 3 modellerin uçuşlarının riskli olduğu zaman diliminin geldiğini gösterir.

İlk Kez Drone Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey 1

2. Yasal Yönetmelikler Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Dünya genelinde Drone uçuşlarını kısıtlayan yasal yönetmelikler resmi olarak bazı ülkelerde olsa da Türkiye’de şuan bir sınırlama söz konusu değil. Fakat bu her yerde uçuş yapabileceğimiz anlamına gelmiyor. DJI Phantom 3 modellerinde artık maksimum irtifa 400 metre, ve bunun sebebi gök yüzündeki diğer tüm uçakların güvenliğini sağlamak. DJI uygulaması zaten havaalanı bölgelerini kırmızı çember içerisinde göstererek bu bölge içinde uçuşun yasak olduğunu gösteriyor. Hava alanına 2km yakında kesinlikle uçuş yapmayın. Ayrıca ülkemizde askeri bölgeler, devlete ait kurum ve kuruluşlar, güvenlik güçlerine ait yerlerin izinsiz görüntülenmesi kesinlikle yasak. Cezaevleri Kamu kurum ve kuruluşları ve özel mülklerde buna dahil. Yasal olarak neyle karşılaşabileceğiniz drone uçuşları ile alakalı bir yönetmeliğin olmadığından büyük risk demek. Bu yüzden uçuş öncesinde bölgeyi iyi tanıyın ve yasak olacak bu tür yerlerde uçuş yapmamaya çalışın.

Dronelarla ilgili resmi bilgileri İnsansız Hava Aracı ve Pilot Kayıt Sistemi‘nden takip edebilirsiniz.

İlk Kez Drone Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey 2

3. Pil Kapasitesini Kontrol Edin

Uçuş öncesi pilin şarjının tam olduğundan emin olun. Darbe şişlik veya diğer deformasyonların olup olmadığına dikkat edin. Eğer bunlardan şüpheleniyorsanız üretici ile veya teknik servis ile iletişime geçin. DJI tarafından üretilen tüm piller de dahil olmak üzere birçok drone üreticisi enerji seviyesini görebileceğiniz üzerinde ışıklı led bölüm olan piller üretmekte. Bunu mutlaka kontrol edin. Uçuş öncesi denemeler istediğiniz konuma gönderme ve diğer durumlara göre cihazın havada kalma süresini hesaplayın. 25 dakikalık uçuş süresi olması 25 dakika havada kesintisiz kalabileceği anlamına gelmez. Hava ve rüzgarın şartına yapılan manevraların tükettiği enerjiye ve irtifaya göre havada kalma süresi de değişken olacaktır. Eve dönüşünü de hesaplayarak pil yüzdesi %30 altına düşmeye başladığında cihazı geri çağırın.

İlk Kez Drone Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey 3

4. Uçağı Fiziksel Olarak Kontrol Edin

Uçuş yapmadan önce hasar gören parçaların olup olmadığını gevşek bölümün olup olmadığını dikkatlice inceleyin. Kanatlardaki pervanelerin sıkı şekilde bağlı olup olmadığını kontrol edin, aksi halde uçuş sonrası pervanenin fırlayıp gitmesi cihazın düşmesine sebep olacaktır. Kontrol etmeniz gereken diğer parçalar ise pil takımı ve gimbal bölümüdür. Pilin yuvasına tam takılı olduğuna dikkat edin. Gimbal hareketini engelleyecek durum var mı kontrol edin. Eğer yinede cihazın fiziksel sağlamlığından emin değilseniz teknik servis ile görüşün. Pahalı cihazlar olduğu için kırım yaşamak havada iken sorun yaşamak istemezsiniz.

İlk Kez Drone Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey 4

5. Mobil Cihaz Edinin

Uçuş özelliklerini, ayarları, kamera görüntüsünü izleyeceğiniz LCD görevini görecek olan mobil cihaz edinmelisiniz. Mevcutta olan akıllı telefonunuz veya tabletinize üreticinin kontrol uygulamasını yükleyerek gerekli kalibrasyon frekans sinyal kamera ve daha bir çok ayarı yapabilirsiniz. Kumandaların dahili LCD ekranı olmadığı için kamera görüntüsünü yükleyeceğiniz uygulama üzerinden göreceksiniz. Bu yüzden uygulamanın yüklenebileceği özelliklere sahip bir mobil cihazınızın olması şart.

İlk Kez Drone Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey 5

6: Yazılımın Güncelliğini Kontrol Edin

Yazılımın güncel olması tüm sistemi etkiler. Yazılımın güncel olması uçuş performansının iyileşmesini sağlar. Yenilenen özellikler, uçuşa yasak bölgeler vb gibi bilgilere bu sayede sahip olabilirsiniz. Telefon modelinize uyumlu olup olmadığını üreticiye ait web sayfasından öğrenebilir, modele göre indirerek yükleyebilirsiniz. Uçuş öncesinde yazılımın doğru yüklendiğinden emin olun.

İlk Kez Drone Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey 6

7: Kalkış ve İniş İçin Güvenli Alan

Birbirinden çok farklı drone modelleri ve boyutları mevcut. Hepsinin gücüne ve pervane sayısına göre oluşturduğu rüzgar artmakta. Kalkış için güvenli bir alan belirlemeniz gerekli. Aksi halde kalkışta çevresindeki objelere çarparak hasar almasına sebep olabilirsiniz. Pilotajınız ne kadar iyi olursa olsun kafanızın rahat olması için kalkış ve iniş yapacağınız yerin rahatlığına ve genişliğine dikkat edin. Otomatik kalkış ve inişleri de kullanma ihtimalinize ele alarak ağaçların altında ve yakınında objelerin bulunduğu alanlarda kalkış yapmamaya çalışın. Çevrenizde meraklı insanların veya çocukların cihaza iniş ve kalkışlarda yaklaşmasını engelleyin.

İlk Kez Drone Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey 7

8. Hava Koşullarını Takip Edin

Hayatınızda mutlaka bir kere uçağa binmişliğiniz vardır. Veya mutlaka türbülans sözünü ve o anların nasıl tehlikeli olduğunu duymuşsunuzdur. Hava şartları uçuşunuzu etkileyen en önemli faktörlerden biri. Aşırı rüzgarlı, aşırı sıcak veya soğuk hava şartlarında cihazınızla sağlıklı bir uçuş yapamazsınız. Zaten yağmura suya karşı dayanıklı olmadığı için yağmurlu hafif çiseleyen havada bile uçuşu kesinlikle düşünmemeniz gerekli. Aşırı sıcakta batarya, motor ve devrelerin aşırı ısınması sebebiyle yanmasına sebep olabilirsiniz. Aşırı soğukta da donmasına metal bölümlerin devrenin donmasına sebep olabilir. Rüzgarın şiddeti cihazın ters dönmesine sebep olabilir. Hava şartlarını mutlaka kontrol edin.

İlk Kez Drone Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey 8

9. Eve Dönüş Özelliğini Kullanmadan Önce Konumu Belirleyip Belirlemediğini Kontrol Edin

Bu yazı ilk kez uçuş yapacaklar için, ve bir çoğumuz da pilotaj olarak belki ilk kez bu cihazları uçuracağız. Acil durumlarda cihazın konumuna göre kendimiz geri getirebiliriz fakat her zaman bu uygun olmayabilir. Bu tür durumlar için Eve Dönüş özelliğini kullanmanız ihtiyaç olabilir. Bunun çalışması için de uçuş öncesi GPS üzerinden konumunun belirlenmiş olması gerekli. Aksi halde eve dönüş tuşuna bastığınızda bir önceki belirlenen veya yanlış belirlenen bir noktaya doğru yönelebilir 🙂 Zaten uygulama üzerinden eve dönüş konumu belirlendiği taktirde yazılı ve sesli olarak uyarı geliyor. Ayrıca eve dönüş bölümünde cihaz bulunduğu noktadan belli bir yüksekliğe çıkıp, direk üzerinize geldiği zaman aşağı doğru inmeye başlıyor. Yükselme, geliş ve alçalma süresini hesap edin ve kritik şarjlarda bunu kullanmayın. Aksi halde geliş esnasında batarya bitebilir cihaz düşebilir. Bunu kontrol etmeden eve dönüş tuşunu çalıştırmayın.

İlk Kez Drone Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken 10 Şey 9

10. Alçak İrtifa Testleri Yapın

Cihazın tüm kontrollerini yaptınız ve uçuşa hazırsınız. Cihazı kaldırdıktan sonra hemen yüksek irtifalara çıkmayarak alçak uçuşlarla küçük küçük hareketlerle pilotajınızı geliştirin ve kumandaya alışın. Joystick hareketlerinin cihaz üzerindeki hareketini ve tepkimeleri gözleyip kontrol edin. Video çekimlerinde çokça fayda göreceğiniz uçuş kabiliyetinizi arttırın. Mümkün oldukça da aşırı yüksek irtifalarda uçurarak veya yasak olabilecek bölgeler üstünde uçurarak kendinizi ve insanları tehlikeye atmayın. İnsanların fazla bulunduğu bölgede alçak uçuş yapmamaya çalışın. Herhangi bir arıza veya kontrol kaybında sonuçları kötü olacak kazalara sebep olabilirsiniz. Dikkatli olun. Kontrolü elden bırakmayın 🙂 Kırımsız uçuşlar.

Hangi drone modelini tercih edeceğinize kara veremediyseniz Drone Rehberi yazımız için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Fatih Akkuş

''Kısaca Fotoğraf Delisi''

Subscribe
Bildir
guest

14 Yorum
En Yeni Yorumlar
En Eski Yorumlar
Inline Feedbacks
View all comments
Engin Ersoz

Selamlar

Esas sorun belli bir tecrübeden sonra gelen gereksiz güvenden kaynaklanıyor.

Ben kendime fazla güvenip riskli bir kalkış iniş alanı seçtiğim için 1.yılında Phantom 3’ü ağaca çarptım ve pert oldu.

Her uçuşunuzu ilk uçuş gibi yapın ve 5-20 m aralığındagereksiz hareketler yapmayın ya yükselin ya inin.

Şimdi dji mavic için beklemedeyim.

İyi Uçuşlar

günbey

çok üzüldüm.bende phantom 3 standard modelini aldım umarım bu gibi sorunlarla karşılaşmam.çünkü daha önce hiç sürüş tecrubem olmadı:/

dronecure

kazasiz ucuslar dilerim gunbey. ben de standard ile basladim. guzel alet. sinirlarini zorlamayin, iyi hizmet eder size

samet

Şimdiden tesekur ederim bu anten meselesini araştırdım 8 db tplikn wifi alci anteni atktim 300 mt faln çekiyo

samet

Sssd

samet

Bilader bende syman x5sw. Aldım buna samsung 3.7 v 3000mh batarya pil kadar taksam bir Sıkıntı olurmu
Yada tl bataryası amperi voltu aynı

İbrahim güldaş

Bende acemiliğimden qr x 350 mi 400 metreden aşağı düşürdüm, hızlı bir iniş yapmak istedim, sanırım motorlar durdu tekrar çalıştırmayı denedim olmadı, hasar görmeyen bir kaç parçası kaldı 🙁

berke

peki bu drone lere kimlik gerekiyomu ben daha yeni başladım veya yaş sınırı varmı

Haluk Doğan Güneş

Faydalı bilgiler olmuş. Ellerinize sağlık teşekkür ederiz. Ben 5. uçumda Dji Phantom 3’ü mü indirirken panik yaptım rüzgara maruz kalarak ağaca taktım. Şansızlığım yanımda yardımcı pilotum yada arkadaşımın olmayışı oldu. İstemediğim bir durum oldu kasada bir sorun yok, pervanede çizikler var. En önemlisi gimbal hasar aldı tilt hareketini yapamıyor sadece. Yeni başlayanlar yada alacak olanlar mutlaka iyi incelesinler, düşünüp alsınlar. Uçururken mutlaka yanınızda yardımcı birini bulundurun, benim indirdiğim sırada kimse olmadığından böyle bir sorun yaşadım. Mutlu olduğum kısım istediğim görüntüleri çekmiştim ve daha büyük bir kaza olmamasıydı. Kazasız uçuşlar herkese…

firat36

TEŞEKKÜRLER..

Oğuz

Faldalı bilgiler, elinize sağlık…

14
0
Would love your thoughts, please comment.x