Canon marka bir fotoğraf makinesi satın aldığınızda sadece bir makine edinmiş olmazsınız. Canon lensinden askısına kadar her detayı düşünülmüş bir dünya vaadeder size. Bu yazımızda da “Gerçek Bir Canoncu” apoletine sahip olmanız için gereken ekipman ve aksesuarları sizin için sıralayacağız. “Kırmızı Hap mı? Mavi Hap mı?” sorusuna çoktan cevap vermiş ve Canon’u tercih etmiş olanlar, hazırsanız başlıyoruz. Liste yapmaya başlamadan evvel yazının kapsamının DSLR makineleri kapsadığını belirtmeliyim. Aynasız kamera kullananların da kendilerine öneriler bulabileceği yazımızı kalbi Canon için çarpanlara armağan ediyoruz.
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM Lens
Canon telefoto lensler sadece vahşi yaşam ya da spor fotoğrafları için kullanılmıyor. Mesafesi doğru ayarlanmış bir portre fotoğrafı, harika bir manzara fotoğrafı ya da sağda solda koşuşturan bir çocuğu fotoğraflamak için telefoto lensler gayet yerinde bir tercih olabilir. Canon 70-300mm odak aralığı ve fiyatı düşünüldüğünde telefoto lensler içinde ekonomi dostu çözümlerden biri.
70-300mm’nin Canon’un çarpanlı herhangi bir makinesinde size vereceği değer yaklaşık olarak 112-480mm civarında olacaktır. Okurken gözleriniz büyümüş olabilir, çünkü uzak bir konuyu fotoğraflamak için ideale yakın bir odak uzaklığı. Canon’un standart kit lenslerinde (18-55mm gibi) çarpan faktöründen alacağımız fayda daha düşüktür. 55mm’nin çarpanlı bir makinede size vereceği değer 85mm civarında olacaktır ki; bu kayda değer bir avantaj değil. Zat-ı şahaneleri, 70-300mm, içerisinde IS (Görüntü Sabitleme) sistemine sahip. Eğer makinenizde dahili bir stabilizasyon sistemi yoksa lensinizde olması elzemdir. Canon’un DSLR makinelerinde IS (Görüntü Sabitleme) sistemi yok. IS sisteminin size kabaca 3 f/stop telafi sağlayacağını söyleyebilirim. Böylelikle daha düşük shutterda çalışma imkanınız olur ve ışıktan alacağınız verim artar. Ayrıca bu özelliği full-frame makinelerde de kullanabilirsiniz.
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM Lens
Telefoto lensler Canon DSLR kullananlar için her zaman ilk tercih olmaya devam edecektir ama süper geniş açılı lenslerin de ne kadar kullanışlı olduğu su götürmez bir gerçek. Kit lens olarak 18-55’i ele aldığımızda bize çarpanlı bir makinede vereceği odak uzaklığı yaklaşık 28mm civarında olacaktır. Bu geniş mi? Evet geniş ancak yeteri kadar değil. Fakat Canon 10-22 EF-S lens size akıl almayacak genişlikte bir görüş açısı sağlayacaktır. Sıkışık, dar bir kapalı alanda çekim yaparken ya da güzel bir mekanı fotoğraflarken veya yakın plan çekerken size olağanüstü bir görüş kazandıracaktır.
Aklınızda tutmanız gereken bir şey var. 70-300mm listemizin başında çünkü; kendisini aynı zamanda full-frame makinelerde de kullanabiliyoruz. Ancak 10-22mm EF-S lensimiz sadece APS-C yani çarpanlı makinelerde kullanılabiliyor. İsminin sonundaki EF-S’nin alametifarikası da zaten buradan gelmekte. Bu yüzden süper geniş açı lens satın alacağınız zaman sensörle olan uyumuna dikkat etmeyi unutmayın.
Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro Lens
Bundan önceki iki lens size bambaşka iki görüş sağlıyorlardı. Şimdiki lensimiz ise küçük objeler fotoğraflamak ve yakın plan çekimler için ideal bir tercih. Canon EF 100mm f/2.8 gerçek performanslı bir makro lenstir. Bu şu anlama geliyor; fotoğrafladığınız obje sensörde kendi boyutu kadar yer kaplar. Yani bir arı 10mm boyutundaysa sensörünüzde de 10mm boyutunda işlenecektir. Tabi çarpanlı bir makinede bu 22mm civarı gözükecektir.
EF bir lens olan 100mm f/2.8 full-frame makinelerde de kullanılabilir. 100mm odak uzaklığının avantajı size konuyla gerekli mesafeyi sağlamasıdır. Bu mesafe sayesinde modeliniz daha rahat hareket edebilir. Siz de oluşabilecek istenmeyen gölgeleri lens avantajıyla bertaraf edebilirsiniz.
Manfrotto MT190XPRO3 & Manfrotto MHXPRO-3WG X-PRO
Tripod her fotoğrafçının olmazsa olmazıdır. Tripodu olmadan fotoğraf çekmeyi düşünmeyenlerin yanında tercih etmeyenler için de yeri geldiğinde kullanımı mecburi olur. Tripod kullanmak fotoğraf çekerken elinizi oldukça güçlendirir. Düşük ISO’da pürüzsüz fotoğraflar, kusursuz panoramalar, benzersiz HDR’ler ve titreme olmadan makro fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca makinenizin ağırlığını düşünecek olursak sizi kol ağrılarınızdan da kurtaracaktır.
Piyasada Manfrotto’dan daha ucuz tripodlar görebilirsiniz. Onların kalitesizliğinden bahsetmektense Manfrotto MT190XPRO3’ün avantajlarından bahsedelim. Bu tripod katlanıp ağırlığı dengelenebilir, uzayıp kısalabilir şekilde tasarlanmış ve orta sütun sadece bir düğme ile hareket ettirebiliyor. QPL (Quick Power Lock) özelliği sayesinde bacakları daha güçlü ve rahat kullanılabiliyor.
Manfrotto MHXPRO-3WG Tripod Başlığı ise başlık olarak alabileceğiniz en uygun tercih. Daha ucuz tripodlara nazaran kullanım kolaylığı ve ergonomisi ile rakiplerinden direkt ayrılıyor. Ve tabii buna ek olarak, aynı fabrika ürünü olması dolayısıyla tripodla uyumları inanılmaz.
Vanguard Xcenior 30 Omuz Çantası
Makineye ve ekipmanlara bu denli para harcadıktan sonra onların güven ve emniyeti sağlamak meselesiyle de ilgilenmek gerekiyor. Günümüzde çok farklı şekillerde, farklı kullanım şekillerine göre tasarlanmış kamera çantaları bulmak mümkün. Laptoplar artık fotoğrafçıların eli ayağı konumunda. Onu muhafaza etmek kamerayı muhafaza etmek kadar önemli, özellikle de fiyatları düşünüldüğünde. Vanguard Xcenior 3o kamera çantası laptop, lens ve diğer aparatlara özel alanlarıyla tam bir joker. Görünüşü itibariyle de oldukça şık durduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım.
Canon 430EX III-RT Flaş
Neredeyse tüm Canon marka DSLR’larda dahili flaş bulunmakta. Ancak bu dahili flaş hem yeteri kadar ışık sağlamıyor, hem de makineden bağımsız olarak kullanmak mümkün değil ve buna bağlı olarak duvardan ya da tavandan yansıtıp kullanma şansımız yok. Bir flaşın gerçekten ne kadar kullanışlı olduğunu anlamak için Canon 430EX III-RT Flaş gibi bir flaş kullanmak gerekiyor.
430EX tabi ki Canon’un en başarılı flaşı değil ama gerek dengeli gücü, çok yönlü becerisi, fiyatı ve ergonomisi ile iyi bir tercih. Ayrıca Canon’un bütün multi-flaş sistemlerinde olduğu gibi; kamera üstünde, kameradan bağımsız olarak optik bir sensörle ya da radyo frekansıyla kullanabiliyorsunuz. Başlangıç seviyesi olarak ihtiyaç olan her şeyi barındıran Canon 430EX III-RT Flaş size uzun bir süre sorunsuz hizmet edebilir. İşler büyür, sizin kalibrenizin altında kaldığında ise daha profesyonel bir flaş sistemine geçebilirsiniz.
Kaiseberg DSLR Filtre Kiti
Belki dijital çağda olduğumuzdan Photoshop gibi uygulamaların filtre kullanımına gerek bırakmadığını düşünüyor olabilirsiniz; ama yanılıyorsunuz. Photoshop’ta halihazırda yapamadığınız optik filtre hareketleri var, yapabildikleriniz için ise iki kere efor sarf etmiş oluyorsunuz. Maksimum verimi alabilmeniz için bir, iki, hatta üç filtreyi üzerinde tutabilecek kare filtre taşıyıcılarına ihtiyacınız var. Fiyat / performans açısından piyasada alabileceğiniz en iyi filtre kitlerden birisi olan Kaiseberg Filtre Kiti tercih edebilirsiniz.
Manfrotto 521CFI Intel Zoom Remote Control
Canon kameraları uzaktan kumanda etmek için çalışmalar yapıyor ve ürünler çıkarıyor. Günümüz teknolojisinde akıllı telefonlar üzerinden dahi belli ayarlamaları yapmak mümkün. Ancak Manfrotto 521CFI Intel Zoom Remote Control sadece bunun için tasarlanmış ve oldukça kullanışlı. Standart uzaktan kontrol cihazlarının becerileri bir iki şeyle sınırlıdır. Ancak 521CFI zoom kontrolünün yanında bütün fonksiyonlar üzerinde size hakimiyet sağlıyor. Özellikle video yapımcıları için çok büyük avantajlar sunan Manfrotto, kademesiz zoom ilerlemesi, kayıt ve çıkış işlemleri, yeniden oynatma, sağ-sol yakınlaştırma gibi sayısız avantaj sağlıyor. Ayrıca zoom hızını ayarlayabilme şansınız da oluyor. Vahşi doğa fotoğrafçılığı, timelapse gibi birçok türde işinize yarayacağı gibi diğer marka ürünlerinde de sorunsuz çalıştığını hemen belirteyim.
Sonuç
Hepimizin de bildiği üzere fotoğraf makineleri, tıpkı çocuk sahibi olmak gibi, yanında bir dolu masrafıyla beraber gelir. Ancak size ait ve sizi yansıtan bir şeye yatırım yapmak aynı zamanda kendinize yaptığınız bir yatırımdır. Canon marka kullanıcıları için temel diyebileceğimiz bu ekipmanlarla bir profesyonelle yarışacak seviyeye gelebilirsiniz. Gerisi ışığa ve sizin gören gözünüze kalıyor. Bu konu dışında, Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım? veya Hangi Lensi Tercih Etmeliyim? gibi sorularınız varsa aşağıdaki eğitim videolarımıza göz atabilirsiniz. Gününüz güzel olsun.